Ελαφρά κάμψη των κερδών του ΟΛΠ στο πρώτο εξάμηνο

Ελαφρά κάμψη των κερδών του ΟΛΠ στο πρώτο εξάμηνο

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θρυαλλίδα για την κάμψη των αποτελεσμάτων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς αποδείχθηκε η επιβατηγός ναυτιλία λόγω της πανδημίας. Οπως αναμενόταν, τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου της εισηγμένης επηρεάστηκαν σημαντικά από τη μεγάλη πτώση της επιβατικής κίνησης στην ακτοπλοΐα, που έφερε και μείωση δρομολογίων ακόμα και μετά την άρση του lockdown, και το ολοσχερές «πάγωμα» της κρουαζιέρας. Πίεση δέχθηκε και η δραστηριότητα υποδοχής και μεταφόρτωσης καινούργιων οχημάτων, αφού οι πωλήσεις στην εγχώρια αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά υποχώρησαν λόγω της πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης διεθνώς.

Ομως, αντίβαρο σε όλα αυτά αποδείχθηκε η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, που παρά την πανδημία παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερή τόσο στους προβλήτες 2 και 3 που διαχειρίζεται η θυγατρική της Cosco, ΣΕΠ Α.Ε., όσο και στον προβλήτα 1 που διαχειρίζεται απευθείας ο ΟΛΠ, καθώς και η αναθέρμανση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας.

Το λιμάνι του Πειραιά παραμένει έτσι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, πρώτο στη Μεσόγειο σε όρους διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, δραστηριότητα η οποία δεν αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική, αλλά μόνο μονοψήφια μείωση καθ’ όλο το έτος, σύμφωνα με τους αναλυτές και πηγές της αγοράς.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, Yu Zenggang, σχολιάζοντας τις πιέσεις στις επιδόσεις εξαμήνου σημειώνει πως «παρά τον αναμφισβήτητο αντίκτυπο της COVID-19 στις δραστηριότητες του ΟΛΠ, καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες ώστε να περιορίσουμε τις αρνητικές παρενέργειες στα οικονομικά μας αποτελέσματα». Ωστόσο, προσθέτει πως «το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται ακόμα πιο δύσκολο λόγω των επιπτώσεων σε κρουαζιέρα και ακτοπλοΐα, αλλά ενισχύουμε τις ενέργειές μας σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, ιδιαίτερα στους τομείς διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων και καινούργιων οχημάτων».

Ο κύκλος εργασιών του ΟΛΠ κατά το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 66,5 εκατομμύρια ευρώ έναντι 70,6 εκατομμυρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2019, παρουσιάζοντας μείωση 5,8% ή κατά 4,1 εκατομμύρια. H μεταβολή αυτή οφείλεται κυρίως στη σημαντική μείωση των εσόδων από τον τομέα της κρουαζιέρας κατά 83,9% (3,7 εκατ. λιγότερα από το πρώτο εξάμηνο του 2019), των εσόδων του τομέα της ακτοπλοΐας κατά 32,8% (-1,6 εκατ.), καθώς και των εσόδων από τη διακίνηση αυτοκινήτων κατά 28,3% (-2,2 εκατ.). Η παραπάνω μείωση αντισταθμίστηκε, όπως προαναφέρθηκε, κυρίως από την αύξηση των εσόδων στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων κατά 17,8% (+2 εκατ.) και των εσόδων από τη ναυπηγοεπισκευή κατά 21,8% (+1,4 εκατ.).

Τα συνολικά έξοδα του ΟΛΠ κατά το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα 44,8 εκατομμύρια έναντι 49,4 εκατομμυρίων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 (-9,2%). Πηγές της διοίκησης του ΟΛΠ, ερωτηθείσες σχετικά από την «Κ», σημειώνουν πως, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία περιέχει δραστηριότητες που εμπίπτουν στους ΚΑΔ που στηρίζονται με μέτρα της κυβέρνησης εξαιτίας της πανδημίας, επέλεξε να μην κάνει χρήση των σχετικών δυνατοτήτων που της παρέχονται και να συνεχίσει να καταβάλλει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο.

Ετσι, τα κέρδη προ φόρων στο εξάμηνο ανήλθαν στα 20,9 εκατομμύρια έναντι 21,9 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2019, μειωμένα κατά 4,7%, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 15,5 εκατομμύρια, μειωμένα κατά 2,2% από τα 15,9 εκατ. του περυσινού πρώτου εξάμηνου.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι αμοιβές προσωπικού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 παρουσίασαν αύξηση και ανήλθαν σε 29,2 εκατ. έναντι 28,0 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Εξέλιξη που αποδίδεται στην αύξηση των προβλέψεων για το πρόγραμμα χορήγησης κινήτρων εθελούσιας αποχώρησης σε όσους εργαζομένους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με οποιεσδήποτε διατάξεις και σύμφωνα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που όρισε η διοίκηση.  Υπενθυμίζεται πως η ετήσια γενική συνέλευση της εισηγμένης ενέκρινε στα τέλη του φετινού Ιουλίου τη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2019, ύψους 13,47 εκατ. ή 0,5388 ευρώ ανά μετοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή