Αισιοδοξία για το ντιλ εξυγίανσης της Euromedica

Αισιοδοξία για το ντιλ εξυγίανσης της Euromedica

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσιο τέλος στο πολυετές θρίλερ που βίωσε η εταιρεία διαγνωστικών και νοσοκομειακών κέντρων Euromedica ενδέχεται να σημάνει η ερχόμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, οπότε και συζητείται από το Πρωτοδικείο η αίτηση επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές της και στρατηγικό επενδυτή τη Healthcare Investors, συμφερόντων του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου 
Farallon Capital.

Οι υγειονομικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία μαζί με τις ούτως ή άλλως πάγιες ανάγκες ανάταξης του ελληνικού συστήματος υγείας καθιστούν πιο επίκαιρη από ποτέ την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, σημειώνουν πηγές της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία υπαγωγής της εταιρείας στον πτωχευτικό κώδικα ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, αλλά εξαιτίας του lockdown η όλη διαδικασία καθυστέρησε επί μήνες, την πιο ακατάλληλη ίσως στιγμή.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2019, η Euromedica κατέθετε αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 106α και μερικούς μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2020, ανακοίνωνε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας εξυγίανσης.

Σύμφωνα με αυτή, προβλέπεται η αποπληρωμή, στο μέτρο των δυνατοτήτων της εταιρείας, των συσσωρευμένων υποχρεώσεών της και ικανοποιείται σημαντικό ποσοστό των απαιτήσεων του ελληνικού Δημοσίου, ενώ οι προμηθευτές θα λάβουν ποσά που εκτιμάται ότι είναι διπλάσια από όσα θα έπαιρναν σε περίπτωση βίαιης ρευστοποίησης.  Το business plan που συνοδεύει τη συμφωνία εξυγίανσης και αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ, προβλέπει ένα συνολικό πλάνο επενδύσεων ύψους 55,3 εκατ. Συγκεκριμένα, προβλέπει πως εντός δωδεκαμήνου, 22 εκατ. θα διοχετευτούν σε τεχνολογικό εξοπλισμό και αναβάθμιση κτιριακών υποδομών στην περιφέρεια, ενώ η εταιρεία εξετάζει ήδη σοβαρά το ενδεχόμενο ανάπτυξης του πανελλήνιου δικτύου της που βρίσκεται κυρίως εκτός αστικών κέντρων.

Παράλληλα, κατά την περίοδο εξυγίανσης υπάρχει η δέσμευση για χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης που ενδεχομένως να ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ. Ηδη από πέρυσι τον Δεκέμβριο, η Healthcare Investors έχει καταβάλει 18,5 εκατ. (εκ των 55,3 εκατ.) για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων και μισθοδοσίας. Παράλληλα, οι επενδυτές έχουν δεσμευτεί στη διασφάλιση των 2.000 θέσεων εργασίας, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας θα αυξηθεί και ο αριθμός συνεργαζόμενων ιατρών. Το δίκτυο της Εuromedica στα μέσα του καλοκαιριού απαρτιζόταν από 7 κλινικές, 17 διαγνωστικά κέντρα και 15 συνεργαζόμενα διαγνωστικά κέντρα, εκ των οποίων τα πιο πολλά βρίσκονται εκτός Αττικής.

Ετσι, τόσο στη Euromedica όσο και στην ευρύτερη αγορά της υγείας εκτιμάται πως η συμφωνία μπορεί να περάσει επιτυχώς την κρίση της Δικαιοσύνης τη Δευτέρα ώστε η εταιρεία, που κάποτε ανήκε στα συμφέροντα του ομίλου Λιακουνάκου, να μπορέσει επιτέλους να γυρίσει οριστικά σελίδα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή