Φόρος κατά προσέγγιση από την ΑΑΔΕ

Φόρος κατά προσέγγιση από την ΑΑΔΕ

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποστολή χιλιάδων εκκαθαριστικών σημειωμάτων σε φορολογουμένους που ξέχασαν να δηλώσουν τα εισοδήματα του 2014 σχεδιάζει η φορολογική διοίκηση. Μάλιστα, με εγκύκλιο που εξέδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής δίνει εντολή στις εφορίες να προσδιορίσουν τον οφειλόμενο φόρο κατ’ εκτίμηση και να στείλουν τον λογαριασμό στους υπόχρεους φορολογουμένους, που εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις να μην έχουν δηλώσει εισοδήματα που απέκτησαν το 2014, καθώς στα τέλη του έτους οι σχετικές υποθέσεις παραγράφονται. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα η ΑΑΔΕ εντόπισε περίπου 100.000 φορολογουμένους να μην έχουν δηλώσει με τη φορολογική δήλωση που υπέβαλαν το 2015 εισοδήματα από αναδρομικά συντάξεων, συντάξεις από το εξωτερικό, εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb. Οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν λάβει ήδη email από την ΑΑΔΕ με το οποίο καλούνται να υποβάλουν εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις πριν η εφορία τους βεβαιώσει τον φόρο για τα αδήλωτα εισοδήματα. Οσοι δεν σπεύσουν στην εφορία θα ξεκινήσει ο υπολογισμός του φόρου κατ’ εκτίμηση και εν συνεχεία θα αποστείλουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα στους φορολογουμένους.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του διοικητή της ΑΑΔΕ:

1. Για το φορολογικό έτος 2014 στις περιπτώσεις που κάποια φυσικά πρόσωπα, παρά την υποχρέωσή τους να υποβάλουν φορολογική δήλωση εντός του 2015, δεν την υπέβαλαν, εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με την προϋπόθεση ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση προκύπτει:

α) φορολογητέα ύλη για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης,

β) ποσό φόρου προς καταβολή και

γ) ότι το ποσό προς βεβαίωση για τον φορολογούμενο υπερβαίνει το ποσό των 30 ευρώ. Με την ίδια πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού υπολογίζονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

2. Η πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εκδίδεται για εισόδημα που προκύπτει με βάση τα στοιχεία που λαμβάνονται μεταξύ άλλων από:

α) τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα για το φορολογικό έτος 2014 και

β) από διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν λοιπά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ή προέρχονται από ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που είναι διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ, καθώς επίσης και στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για την εφαρμογή της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας και εν γένει από κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους που λαμβάνει η φορολογική διοίκηση.

3. Στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν οι φορολογούμενοι θα αναφέρεται ότι η φορολογική διοίκηση προέβη στον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου λόγω μη υποβολής δήλωσης  μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου. Επίσης, αναγράφονται τα στοιχεία εκείνα που έλαβε υπόψη της μέχρι την ως άνω ημερομηνία για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής του υποχρέωσης.

4. Επί του ποσού του φόρου που προσδιορίζεται με την πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου δεν υπολογίζονται πρόστιμα, υπολογίζεται όμως ο τόκος που αναλογεί.

5. Ο φορολογούμενος ενημερώνεται ηλεκτρονικά  για τον φόρο που καλείται να πληρώσει και συγκεκριμένα λαμβάνει στην προσωπική θυρίδα του στο Taxisnet τη σχετική ειδοποίηση.

6. Μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει χειρόγραφα στην εφορία για το φορολογικό έτος 2014 δήλωση φόρου εισοδήματος συνυποβάλλοντας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Στην περίπτωση αυτή, η πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου παύει να ισχύει αυτοδικαίως, εκδίδεται άμεσα νέο εκκαθαριστικό με βάση την υποβληθείσα δήλωση και τα σχετικά δικαιολογητικά.

Στα 75,2 δισ. το δηλωθέν εισόδημα του 2019

Eισόδημα χαμηλότερο από 10.000 ευρώ δήλωσε 1 στους 2 μισθωτούς και 3 στους 4 επιτηδευματίες το φορολογικό έτος 2018. Την ίδια ώρα το εισόδημα που δηλώθηκε συνολικά ανήλθε σε 75,2 δισ. ευρώ με 6,5 δισ. ευρώ να προκύπτει λόγω τεκμηρίων.

Σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της ΑΑΔΕ που επεξεργάστηκε η επιστημονική ομάδα του Taxheaven, μέσω της εφαρμογής του μέτρου των ηλεκτρονικών αποδείξεων επιβλήθηκαν πρόσθετοι φόροι 23 εκατ. ευρώ σε μισθωτούς οι οποίοι δεν κατάφεραν να καλύψουν το απαιτούμενο όριο ηλεκτρονικών δαπανών.

Με βάση την ανάλυση του στατιστικού δελτίου της ΑΑΔΕ, που έκανε η επιστημονική ομάδα του Taxheaven, προκύπτουν: 

• Το εισόδημα που δηλώθηκε από όλα τα φυσικά πρόσωπα στο φορολογικό έτος 2018 έφτασε το ποσό των 75,2 δις ευρώ, ενώ το εισόδημα για το οποίο φορολογήθηκαν όλα τα φυσικά πρόσωπα άγγιξε τα 81,6 δις ευρώ λόγω της προσαύξησης των τεκμηρίων. Σε σχέση με το 2017 δηλώθηκε μεγαλύτερο εισόδημα κατά 1.6 δις ευρώ ενώ το φορολογητέο εισόδημα αυξήθηκε κατά 1,2 δις ευρώ. Αναλυτικά ανά πηγή προέλευσης το εισόδημα που δηλώθηκε το φορολογικό έτος  2018

• Ο φόρος που βεβαιώθηκε  στα φυσικά πρόσωπα (μισθωτούς, αγρότες, συνταξιούχους, επιχειρηματική δραστηριότητα) ήταν 8,4 δις ευρώ, αυξημένος κατά 123 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017. Τα φυσικά πρόσωπα επιβάρυνε επίσης και φόρος λόγω μη συμπλήρωσης του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, με το ποσό των 22,7 εκατ. ευρώ.

• Από το σύνολο των φορολογούμενων (δηλώσεων) με εισόδημα από ακίνητη περιουσία, το 90,57 % δήλωσε εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή