Το 2022 η αναμόρφωση της Στοάς Αρσακείου

Το 2022 η αναμόρφωση της Στοάς Αρσακείου

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το 2022 –υπό την προϋπόθεση ότι το 2021 θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις στην υπόθεση αντιμετώπισης του κορωνοϊού– μετατίθεται η έναρξη λειτουργίας του Food Hall στη Στοά Αρσακείου, καθώς η πανδημία ανέτρεψε, όπως ήταν αναμενόμενο, το αρχικό χρονοδιάγραμμα της Legendary Food που έχει αναλάβει, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό, τη μίσθωση και εκμετάλλευση του χώρου. Το γεγονός, άλλωστε, ότι δεν αναμένεται ούτε το επόμενο καλοκαίρι να έχει επανέλθει η τουριστική κίνηση στα προ COVID-19 επίπεδα «επιτρέπει» την εν λόγω καθυστέρηση.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί τον περυσινό Νοέμβριο από τη Legendary Food, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε έναρξη λειτουργίας της αναμορφωμένης Στοάς Αρσακείου τον Ιούνιο του 2021. Πηγές της εταιρείας, πάντως, επεσήμαναν στην «Κ» ότι η στρατηγική κατεύθυνση της επένδυσης δεν έχει μεταβληθεί από τα νέα δεδομένα, ούτε σε ό,τι αφορά το ύψος της επένδυσης.

Εκτός από τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που προκάλεσε ο κορωνοϊός, εντοπίζονται στο έργο και ακόμη δύο πηγές καθυστερήσεων: πρώτον, δεν έχουν εκδοθεί ακόμη όλες οι απαιτούμενες άδειες, διαδικασία που γίνεται τμηματικά, και, δεύτερον, το κτίριο εμφανίζει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα από τεχνικής άποψης σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Πάντως, στην παρούσα φάση βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη κάποιες εργασίες στο εσωτερικό της στοάς.

Το σχέδιο της αναμόρφωσης της Στοάς Αρσακείου – Ορφέως και της Στοάς του Βιβλίου έχει δύο φάσεις:

– Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πολυκαταστήματος που θα προσφέρει προϊόντα από μικρούς παραγωγούς από όλη τη χώρα. Το πολυκατάστημα αυτό θα καλύπτει περίπου το 25%-30% της υπό αξιοποίηση έκτασης. Ο υπόλοιπος χώρος θα μισθωθεί για τη λειτουργία εστιατορίων, αλλά ακόμη και ταχυφαγείων, τα οποία όμως θα έχουν βασική προϋπόθεση την προαγωγή της ελληνικής μεσογειακής διατροφής.

Επίσης, προβλέπονται εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις για μαθητές και όχι μόνο, σχολή ελληνικής μαγειρικής, αλλά και η δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος έτσι ώστε τα ελληνικά προϊόντα να είναι διαθέσιμα σε καταναλωτές από όλο τον κόσμο.

– Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την ανάπτυξη ανάλογων πολυχώρων εκτός Ελλάδος, με τον σχεδιασμό να προβλέπει επέκταση σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Τόκιο.

Το ύψος της επένδυσης για την υλοποίηση της πρώτης φάσης ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία της Legendary Food με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, που είναι ιδιοκτήτρια της στοάς, προβλέπει ενοικίαση του χώρου για 37 χρόνια (35 χρόνια ενοικίαση + 2 χρόνια για την ανακαίνιση των χώρων), ενώ το ετήσιο μίσθωμα έχει οριστεί σε 1,2 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή