«Λουκέτο» σε πέντε καταστήματα «Βενέτης»

«Λουκέτο» σε πέντε καταστήματα «Βενέτης»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κατεβάζει ρολά» σε πέντε καταστήματα μέσα στις επόμενες ημέρες η γνωστή αλυσίδα αρτοσκευασμάτων και εστίασης «Βενέτης», καθώς η μείωση του τζίρου και η άρνηση ορισμένων ιδιοκτητών των ακινήτων όπου στεγάζονται τα καταστήματα να προχωρήσουν σε μείωση του μισθώματος καθιστούν ασύμφορη τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Τούτο σημαίνει αυτομάτως ότι περίπου 60 άτομα περνούν πλέον στο φάσμα της ανεργίας, ενώ πολύ πιθανόν ανάλογη θα είναι η εξέλιξη και για άλλα σημεία πώλησης της αλυσίδας.

Τα πέντε καταστήματα που θα κλείσουν μέσα στις επόμενες ημέρες βρίσκονται στον Αλιμο, στην Πλάκα, στο Περιστέρι, στον Ασπρόπυργο και στην Κηφισιά, με κάποια εξ αυτών να είναι εταιρικά και κάποια να λειτουργούν με τη μέθοδο της δικαιόχρησης (franchising). «Σε εκκρεμότητα, υπό την έννοια ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων κρύβονται, βρίσκονται τουλάχιστον 15 καταστήματα. Θα κλείνουμε τα καταστήματα εκεί όπου οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στα οποία στεγάζονται είναι αδιάλλακτοι», ανέφερε στην «Κ» ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας «Βενέτης», προσθέτοντας ότι εάν συνεχισθεί το ίδιο σκηνικό με την πανδημία, εκτιμάται ότι θα κλείσουν άλλα 20 το 2021.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες –οφειλές, δηλαδή, από ενοίκια– στα καταστήματα που κλείνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Από τους εργαζομένους που απασχολούνται σήμερα στα πέντε καταστήματα στα οποία μπαίνει λουκέτο, κάποιοι είναι πιθανόν να απασχοληθούν σε άλλα, όμως η συντριπτική πλειονότητα αυτών θα μείνει ξαφνικά χωρίς δουλειά.
Προ πανδημίας, το δίκτυο της «Βενέτης» αριθμούσε συνολικά 110 καταστήματα, εταιρικά και μέσω franchising. Τα τελευταία είναι αυτά που δέχονται ίσως και τη μεγαλύτερη πίεση, με τη διοίκηση της αλυσίδας να επισημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων συχνά δεν το λαμβάνουν υπόψη τους και απαιτούν υψηλά μισθώματα με το επιχείρημα ότι μισθωτής είναι μια βιομηχανία, κάτι που στην περίπτωση των καταστημάτων franchising δεν ισχύει.

Η κίνηση αυτή της «Βενέτης» έρχεται λίγες ημέρες μετά την επιστολή που απέστειλε η Ελληνική Ενωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) στον πρωθυπουργό (όπως αποκάλυψε η «Κ» στο φύλλο της 22ας Οκτωβρίου 2020) ζητώντας του να βρεθεί λύση στο θέμα των ενοικίων. Οι αλυσίδες οργανωμένης εστίασης επισημαίνουν ότι δεν καλύπτονται στην πλειονότητά τους από τις φοροελαφρύνσεις που προβλέπονται για όσους ιδιοκτήτες μειώσουν το ενοίκιο, καθώς αυτές αφορούν μόνο φυσικά πρόσωπα, ενώ τα ακίνητα στα οποία στεγάζονται τα περισσότερα καταστήματα των αλυσίδων ανήκουν σε εταιρείες – νομικά πρόσωπα. Αρμόδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε επέκταση της ρύθμισης και στα νομικά πρόσωπα, διότι το δημοσιονομικό κόστος ήταν περί τα 60 εκατ. ευρώ.

Αυτό, βεβαίως, που τονίζουν επιχειρηματίες του κλάδου είναι ότι ακόμη και στην περίπτωση που γίνεται διαπραγμάτευση, μια μείωση του μισθώματος κατά 10%-20% δεν είναι ικανή να καλύψει τις μεγάλες απώλειες σε τζίρο. Τα καταστήματα της «Βενέτης» στο κέντρο της Αθήνας είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες σε τζίρο, της τάξεως του 70%-80%, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στη Μύκονο. Μικρότερες είναι οι απώλειες σε καταστήματα των βορείων προαστίων, όπου η μείωση του τζίρου είναι της τάξεως του 25%.
Σε ενοποιημένο επίπεδο, ο κύκλος εργασιών του ομίλου «Φούρνος Βενέτη» (όπως είναι η επίσημη ονομασία) διαμορφώθηκε το 2019 σε 47,42 εκατ. ευρώ έναντι 42,74 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ήταν 4,68 εκατ. ευρώ, από 2,48 εκατ. ευρώ το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή