Νέο πλήγμα για εταιρείες ακινήτων η υποχρεωτική μείωση των ενοικίων

Νέο πλήγμα για εταιρείες ακινήτων η υποχρεωτική μείωση των ενοικίων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόωρους «τίτλους τέλους» φαίνεται πως ρίχνει στο μέτρο της οικειοθελούς μείωσης των ενοικίων των επαγγελματικών ακινήτων η νέα έξαρση της πανδημίας. Ηδη από σήμερα και παρότι θα παραμείνουν σε λειτουργία τα καταστήματα του λιανεμπορίου, επανέρχεται η υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% για το σύνολο του λιανεμπορίου, δηλαδή τόσο για τα καταστήματα λιανικής (εξαιρουμένων των υπεραγορών και των φαρμακείων) όσο και για τα καταστήματα εστίασης (εστιατόρια και καφέ).

Η υποχρεωτική μείωση ενοικίου θα εφαρμόζεται για όλο τον Νοέμβριο στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες», με βάση το επιδημιολογικό φορτίο. Στην προκειμένη περίπτωση, το μέτρο αφορά τόσο την Αττική όσο και τη Θεσσαλονίκη.Επί της ουσίας, η μόνη περίοδος κατά την οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί η οικειοθελής μείωση των ενοικίων ήταν το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, καθώς μέχρι και τον Αύγουστο ο κλάδος της εστίασης συνέχιζε να λειτουργεί υπό το καθεστώς της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου. Σύμφωνα με τον κ. Στράτο Παραδιά, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), «η κοινή πρόταση που υποβάλαμε σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας για την παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες για την οικειοθελή μείωση ενοικίων, ναι μεν θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση, πλην όμως χρειάστηκε να περιμένουμε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, μέχρις ότου εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), που να καθορίζει τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση προέβλεπε την οικειοθελή μείωση ενοικίου μέχρι του ποσοστού του 40% και μέχρι το τέλος του 2020, με αντάλλαγμα τη δυνατότητα συμψηφισμού του 30% της απώλειας εσόδων με άλλες φορολογικές οφειλές του ιδιοκτήτη.Κατά τον κ. Παραδιά, η καθυστέρηση αυτή γέννησε ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια μεταξύ των ιδιοκτητών, ενώ δεν παρείχε και κανένα χρονικό περιθώριο για να γίνουν οι απαιτούμενες συζητήσεις ανάμεσα στους ενοικιαστές και στους ιδιοκτήτες. Αρνητικό ρόλο για την ευρύτερη αποδοχή της οικειοθελούς μείωσης των ενοικίων από τους ιδιοκτήτες διαδραμάτισε και η μη επικοινωνία της από το οικονομικό επιτελείο, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ανασφάλεια στην αγορά.Η νέα, υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40% αναμένεται να πλήξει εκ νέου τα έσοδα των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), αλλά και των ιδιοκτητών των εμπορικών κέντρων. Για παράδειγμα, η Lamda Development, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης εμπορικών κέντρων της χώρας, έχει γνωστοποιήσει ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου η εταιρεία κατέγραψε μειωμένα έσοδα κατά 12,2 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή