Πληρωμή φόρων έως και 10 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους

Πληρωμή φόρων έως και 10 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα περιοριστικά μέτρα, οι αναστολές συμβάσεων εργαζομένων και η μείωση της κατανάλωσης δημιουργούν έναν πρόσθετο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, που καλείται πλέον να επανυπολογίσει τα έσοδα του τρέχοντος προϋπολογισμού. Αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Οκτώβριο οι εισπράξεις από φόρους αυξήθηκαν σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, ωστόσο το τελευταίο δίμηνο του έτους η εικόνα αναμένεται να αντιστραφεί και πάλι. Οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ σε φόρους μέχρι το τέλος του έτους, ποσό το οποίο στην παρούσα φάση είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να εισπραχθεί. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να εισπραχθούν περίπου 9-10 δισ. ευρώ (φόρος, εισοδήματος ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών κ.λπ.).  

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τις δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, τις δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τις τρέχουσες ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί καθώς και τα τέλη κυκλοφορίες. Παράλληλα, και τα νομικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν αντίστοιχες δόσεις για τον φόρο που έχει υπολογιστεί. Συγκεκριμένα:

1. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων τους δύο τελευταίους μήνες του έτους ανέρχεται στο ποσό των 800 εκατ. ευρώ

2. Ο ΕΝΦΙΑ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου που πρέπει να καταβληθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων φθάνει στο ποσό των 850 εκατ. ευρώ

3. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ για το τελευταίο δίμηνο του έτους.

4. Τα τέλη κυκλοφορίας που πρέπει να καταβληθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου ανέρχονται συνολικά στο ποσό του 1,1 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί θα βγουν σε αναστολή, δεν έχουν το δικαίωμα μετάθεσης των φορολογικών υποχρεώσεων. Η εξέλιξη αυτή τους αναγκάζει να πληρώσουν κανονικά τους φόρους που τους αναλογούν για το τελευταίο δίμηνο του έτους ή διαφορετικά θα πρέπει να προχωρήσουν στην ένταξη των οφειλών τους στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών σε 24 δόσεις.

Και οι επιχειρήσεις όμως δεν δικαιούνται φορολογική αναστολή για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ που τους αναλογεί. Ακόμα και αν κλείσουν με κρατική εντολή, όπως για παράδειγμα η εστίαση στην Αττική, δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τους αναλογούντες φόρους στο μέλλον. Αυτό ισχύει μόνο για τον φόρο προστιθέμενης αξίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα έσοδα του προϋπολογισμού για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο εκτιμάται ότι θα κινηθούν πτωτικά. Συνολικά, μέχρι το τέλος του έτους, φορολογούμενοι και επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν 9-10 δισ. ευρώ σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο. Σημειώνεται ότι ο αρχικός στόχος για τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού (εισηγητική έκθεση 2020) ήταν 52 δισ. ευρώ, ενώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το ανωτέρω ποσό περιορίστηκε κατά 7,4 δισ. ευρώ. Στο τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί στις 20 Νοεμβρίου υπολογίζεται ότι οι απώλειες θα ξεπεράσουν τα 9 δισ. ευρώ, ενδεχομένως και τα 10 δισ. ευρώ. 

Ουσιαστικά πρόκειται για τη μεγαλύτερη υστέρηση εσόδων που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και των χρόνων των μνημονίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή