Παράταση «παγώματος» δανείων ζητούν οι τράπεζες

Παράταση «παγώματος» δανείων ζητούν οι τράπεζες

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα για νέο μορατόριουμ σε δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται μετά το δεύτερο lockdown στην οικονομία ζητούν από τις εποπτικές αρχές οι τράπεζες. 

Το θέμα συζητείται ήδη στο παρασκήνιο και σύντομα αναμένεται να τεθεί και επίσημα προς τα αρμόδια όργανα, δηλαδή τον SSM και την ΕΒΑ (European Banking Authority), που έχουν και τον τελικό λόγο για την έγκριση οριζόντιων μέτρων, όπως το «πάγωμα» των δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το αίτημα για τη δυνατότητα επέκτασης του μέτρου αναστολής πληρωμής δόσεων και το 2021 συζητείται να αφορά συγκεκριμένους κλάδους που πλήττονται ευθέως από το lockdown στην οικονομία, ενώ ανοικτό είναι το κατά πόσον το μέτρο θα καλύψει και τα νοικοκυριά των οποίων τα δάνεια έχουν «παγώσει» από τον περασμένο Απρίλιο.  

Η ημερομηνία για την ένταξη δανείων σε καθεστώς αναστολής έληξε στα τέλη Σεπτεμβρίου και οι ελληνικές τράπεζες έχουν «παγώσει» ενήμερα δάνεια ύψους 26 δισ. ευρώ, περίπου 400.000 οφειλετών. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, η διευκόλυνση που δόθηκε είναι η πληρωμή μόνο τόκων και η αναστολή πληρωμής δόσεων για το οφειλόμενο κεφάλαιο, ενώ για τα νοικοκυριά το μέτρο προέβλεπε την πλήρη αναστολή καταβολής δόσης, με την προϋπόθεση ότι έχουν πληγεί από την κρίση. Με δεδομένο ότι τα μορατόρια που έχουν δοθεί είναι ακόμη σε ισχύ, τα ευρωπαϊκά εποπτικά όργανα δεν έχουν πάρει θέση και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο SSM εμφανίζεται επιφυλακτικός σε μια οριζόντια επέκταση του μέτρου, όπως αυτή που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο. Μετά τα διαδοχικά lockdowns στις ευρωπαϊκές χώρες ωστόσο, οι πιέσεις που ασκούνται είναι έντονες και η συζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί τις προσεχείς ημέρες, ενόψει και της σταδιακής εκπνοής των αναστολών που τέθηκαν σε ισχύ κατά το πρώτο κύμα έξαρσης της πανδημίας. 

Η επιβολή του νέου lockdown και η ύφεση που θα προκαλέσει στην οικονομία υποχρεώνουν άλλωστε τις τράπεζες να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για το ύψος των νέων κόκκινων δανείων που θα αφήσει πίσω της η κρίση. Οι αρχικές εκτιμήσεις των τραπεζών, όπως αποτυπώθηκαν στα πλάνα που υπέβαλαν στον SSM στα τέλη Σεπτεμβρίου, έκαναν λόγο για νέα κόκκινα δάνεια ύψους 5 – 7 δισ. ευρώ, αλλά ήδη, μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, οι προβλέψεις αυτές θεωρούνται μη ρεαλιστικές.  

Το ζητούμενο είναι πόσα από τα δάνεια των 26 δισ. που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν από τους οφειλέτες τους μετά τη λήξη του μορατόριουμ και οι εκτιμήσεις, μετά την ύφεση που θα προκαλέσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, είναι απογοητευτικές. Τα πλάνα που υποβλήθηκαν από τις τράπεζες στον SSM θα επικαιροποιηθούν τον Μάρτιο του 2021, όταν πλέον θα έχουν αποκρυσταλλωθεί οι επιπτώσεις της κρίσης και η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή για το τραπεζικό σύστημα ΕΒΑ θα έχει με τη σειρά της δώσει σαφείς κατευθύνσεις για τον χειρισμό των νέων κόκκινων δανείων που θα αφήσει πίσω της η πανδημία. Με δεδομένο ότι στο τέλος του α΄ εξαμήνου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τεσσάρων συστημικών στην Ελλάδα ήταν 56,8 δισ. (61 δισ. σε επίπεδο ομίλων) και ο δείκτης NPEs ήταν στο 36%, το δεύτερο lockdown στην οικονομία προεξοφλεί ότι ο στόχος που έχουν θέσει οι ελληνικές τράπεζες για μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στα τέλη του 2022, είναι, εάν όχι αδύνατον, εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς τη στήριξη πρόσθετων εργαλείων, όπως ο μηχανισμός κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» ή μια bad bank, όπως εισηγείται η ΤτΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή