Συγκρότημα γραφείων αγοράζει η Generali

Συγκρότημα γραφείων αγοράζει η Generali

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συζητήσεις για την αγορά και του υπολοίπου του συγκροτήματος γραφείων που αναπτύσσεται στην συμβολή της Λ. Συγγρού με την οδό Λαγουμιτζή βρίσκεται ο ασφαλιστικός όμιλος Generali. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η εταιρεία ενδιαφέρεται για την απόκτηση του συνόλου του βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων το οποίο αναπτύσσει η εταιρεία ειδικού σκοπού Panterra. Το 49% της εταιρείας ελέγχεται από την Prodea Investments και το 51% από την Dimand Real Estate.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες είχε ανακοινωθεί πως ο όμιλος Generali απέκτησε 8.000 τ.μ. από το νέο συγκρότημα γραφείων στην περιοχή. Το τίμημα εκτιμάται ότι προσέγγισε τα 25 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά ο ασφαλιστικός όμιλος συμφώνησε για την απόκτηση σχεδόν του 50% της επιφάνειας ανωδομής, η οποία διαμορφώνεται σε 17.000 τ.μ., ενώ προβλέπονται και περίπου 9.000 τ.μ. υπογείων.

Πλέον, η διοίκηση της Generali ενδιαφέρεται για την απόκτηση του συνόλου του κτιρίου που αναπτύσσει το σχήμα Prodea – Dimand Real Estate, σε μια συμφωνία της οποίας η αξία αναμένεται να ξεπεράσει τα 45 εκατ. ευρώ, εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία. Αλλωστε, το ύψος της επένδυσης των Prodea – Dimand εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 36 και 40 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους αγοράς της γης.

Αρχική πρόθεση των επενδυτών ήταν να πωλήσουν ένα μέρος του συγκροτήματος και να μισθώσουν το υπόλοιπο, ωστόσο το υφιστάμενο αγοραστικό ενδιαφέρον είναι πιθανό να αλλάξει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό. Το συγκρότημα που κατασκευάζεται στη Λ. Συγγρού πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021 ή το αργότερο στις αρχές του 2022.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν εκπονηθεί, θα είναι πιστοποιημένο κατά LEED (σε βαθμίδα Gold) για τα «πράσινα» χαρακτηριστικά του. Το νέο κτίριο γραφείων αναπτύσσεται σε οικόπεδο 4,7 στρεμμάτων, το οποίο ήταν τμήμα ενός χαρτοφυλακίου 21 ακινήτων, το οποίο είχε εξαγοράσει η Prodea (τότε ως Εθνική Πανγαία) από την Τράπεζα Κύπρου τον Νοέμβριο του 2018, αντί συνολικού ποσού της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ. Επί του οικοπέδου βρίσκονταν και δύο ακίνητα επιφάνειας 6.900 τ.μ. και 2.000 τ.μ., αντίστοιχα.

Η παραπάνω εξέλιξη με την πρόθεση της Generali να αποκτήσει το σύνολο του υπό κατασκευή συγκροτήματος γραφείων αποδεικνύει ότι ακόμα κι εν μέσω πανδημίας, αλλά και της πιθανολόγησης για τη μελλοντική στροφή ενός ποσοστού των εργαζομένων σε μόνιμη τηλεργασία, το επενδυτικό ενδιαφέρον για σύγχρονα, βιοκλιματικά κτίρια γραφείων παραμένει ιδιαίτερα υψηλό.

Στελέχη της αγοράς ακινήτων επισημαίνουν ότι, στο περιβάλλον που θα διαμορφωθεί μετά την πανδημία, τα ποιοτικά ακίνητα, ιδίως όσα συνδυάζουν και υψηλή ενεργειακή απόδοση, θα μονοπωλήσουν τη ζήτηση τόσο των χρηστών/ενοικιαστών όσο και των επενδυτών/αγοραστών.

Η Prodea κατασκευάζει ένα ακόμα σύγχρονο και βιοκλιματικό κτίριο γραφείων στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Πρόκειται για κτίριο με επιφάνεια ανωδομής της τάξεως των 5.000 τ.μ., με το ύψος της επένδυσης να εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 15 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους αγοράς του οικοπέδου. Για το συγκεκριμένο ακίνητο διεξάγονται αυτή την περίοδο συζητήσεις για τη μίσθωσή του από ενδιαφερόμενες εταιρείες. Πάντως, υπάρχει σημαντικός χρόνος για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής συμφωνίας δεδομένου ότι το ακίνητο δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2021. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή