Τουρκία: Εξανεμίστηκαν τα συναλλαγματικά αποθέματα

Τουρκία: Εξανεμίστηκαν τα συναλλαγματικά αποθέματα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέσμιος μιας πολιτικής που στοχεύει αποκλειστικά στη διασφάλιση της δημοτικότητάς του με κάθε κόστος, ο Τούρκος πρόεδρος έχει οδηγήσει τη χώρα του σε μια βαθύτατη νομισματική κρίση για δεύτερη φορά σε δύο χρόνια. Απότοκο της νομισματικής αυτής κρίσης είναι και η οικονομική και πολιτική κρίση των τελευταίων ημερών. Με τη δημαγωγική του πολιτική και τη συνεχή προσπάθεια να διασφαλίσει ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας βάσει ενός πυρετώδους δανεισμού, ο Ταγίπ Ερντογάν απαιτεί από την Τράπεζα της Τουρκίας να διατηρεί μονίμως χαμηλό το κόστος δανεισμού. Ορκισμένος εχθρός των επιτοκίων έχει αναπτύξει την ανορθόδοξη θεωρία πως τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό. Παρεμβαίνει, έτσι, συστηματικά στο έργο της κεντρικής τράπεζας εμποδίζοντας την αύξηση των επιτοκίων που απαιτείται για να αναχαιτισθεί η πτώση του νομίσματος αλλά και η συνεπακόλουθη επιτάχυνση του πληθωρισμού. Κι όλα αυτά όταν ο πληθωρισμός στην Τουρκία βρίσκεται στο 12%, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει επανειλημμένως αναρριχηθεί σε επίπεδα γύρω στο 20%. Αναπόφευκτο συνεπακόλουθο η ραγδαία υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Τούρκων που τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να περιφρουρήσουν τις αποταμιεύσεις τους μετατρέποντάς τες σε δολάρια.

Η παράλληλη εμπλοκή της Τουρκίας σε αλλεπάλληλες γεωπολιτικές εντάσεις ανά την υφήλιο έχει υπονομεύσει πλήρως την εμπιστοσύνη των επενδυτών και η χώρα εγκαταλείπεται από το ξένο κεφάλαιο. Κατεξοχήν θύμα αυτής της πολιτικής, η τουρκική λίρα διολισθαίνει συνεχώς τους τελευταίους μήνες. Προκειμένου να αποφύγει την αλλαγή νομισματικής πολιτικής η Τράπεζα της Τουρκίας έχει καθ’ υπαγόρευση Ερντογάν και Αλμπαϊράκ κυριολεκτικά κατασπαταλήσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας, προσπαθώντας να στηρίξει το νόμισμα με παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, έχει διοχετεύσει τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια σε μαζικές αγορές τουρκικών λιρών. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν εξανεμιστεί τα διαθέσιμα της Τουρκίας που έχουν συρρικνωθεί στα 17 δισ. δολ., ενώ οι παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος αποδείχθηκαν ατελέσφορες. Η τουρκική λίρα εξακολούθησε τη συνεχή πτώση της και στο τέλος της περασμένης εβδομάδας υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται σε 8,5 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο.

Σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση του Μουράτ Ουισάλ από τη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, είναι η δεύτερη σε 1,5 χρόνο. Την ίδια τύχη είχε ο προκάτοχός του, Μουράτ Τσετίνκαγια, που απεπέμφθη το καλοκαίρι του περασμένου έτους για να αντικατασταθεί από κάποιον πιο πειθήνιο. Λίγους μήνες νωρίτερα ο Τσετίνκαγια είχε τολμήσει μια επιθετική αύξηση των επιτοκίων επιτυγχάνοντας να ανακόψει την ελεύθερη πτώση της λίρας και να αποκαταστήσει στοιχειωδώς την εμπιστοσύνη της αγοράς. Η δε παραίτηση του γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών αντανακλά ενδεχομένως το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει την κατάσταση ο Ερντογάν. Ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Νατζί Αγμπάλ, είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, που επίσης αποπέμφθηκε προ δύο ετών για να αντικατασταθεί από τον γαμπρό τού Ερντογάν. Ως υποστηρικτής της ορθόδοξης νομισματικής πολιτικής, ο Αγμπάλ έχει επανειλημμένως καταφερθεί εναντίον του Αλμπαϊράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή