Μείωση δόσης στεγαστικού δανείου έως 50% το 2021

Μείωση δόσης στεγαστικού δανείου έως 50% το 2021

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένες να προχωρήσουν σε νέες διευκολύνσεις για την ελάφρυνση των δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση είναι οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, προτάσσοντας την ανάγκη να αναχαιτίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές εμφανίζονται επιφυλακτικές στην προοπτική επέκτασης των μορατόριουμ που λήγουν στα τέλη του έτους, τόσο οι τράπεζες όσο και οι εταιρείες που διαχειρίζονται για λογαριασμό τους ή για λογαριασμό των funds μεγάλα χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων αλλά και ενήμερων δανείων συμφωνούν ότι το 2021 θα πρέπει να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών αποπληρωμής. Στη βάση αυτή, δηλώνουν αποφασισμένες να πείσουν τις αρμόδιες αρχές για την ανάγκη να περιοριστεί ο κίνδυνος εκτίναξης των κόκκινων δανείων που θα δημιουργηθούν λόγω COVID-19 και προετοιμάζουν το οπλοστάσιο των νέων μέτρων που θα καταθέσουν προς έγκριση στον SSM. 

Τα νέα μέτρα διευκόλυνσης, εφόσον εγκριθούν, θα ενεργοποιηθούν αμέσως μετά τη λήξη των επίσημων αναστολών που εφαρμόστηκαν για επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τον περασμένο Απρίλιο, δηλαδή αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2021 και, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα ισχύσουν για το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης χρονιάς. Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν είναι τα εξής:

1. Προοδευτική καταβολή δόσης για όλο το 2021, έτσι ώστε οι δανειολήπτες να μη βρεθούν αντιμέτωποι με την υποχρέωση καταβολής ολόκληρης της δόσης που πλήρωναν πριν από την κρίση της πανδημίας. Η κάθε τράπεζα ή εταιρεία διαχείρισης σχεδιάζει τα δικά της προϊόντα αυτού του τύπου, εφαρμόζοντας ευελιξίες ανάλογα με το πελατολόγιό της. Ετσι, ορισμένες τράπεζες θα προτείνουν τον περιορισμό της δόσης στο 30% ή στο 50% σε σχέση με αυτή που πλήρωνε ο πελάτης πριν από την κρίση, με προοπτική η δόση να φτάσει στο 70% ή στο 100% από το τρίτο ή το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Μεγάλες εταιρείες διαχείρισης αναμένεται μάλιστα να κινηθούν πιο «επιθετικά», προτείνοντας όπου διαπιστώνεται ανάγκη την καταβολή ενός μικρού μέρους της αρχικής δόσης, της τάξεως των 100 ή 200 ευρώ για 3 ή 6 μήνες, και στη συνέχεια προοδευτική επαναφορά της δόσης στα προ κορωνοϊού επίπεδα.

2. Πρόγραμμα «Γέφυρα» για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν 160.467 οφειλέτες, οι οποίοι από τις αρχές του 2021 και εφόσον είχαν ενήμερα δάνεια θα λάβουν κρατική επιδότηση που θα ξεκινάει από το 90% και θα φθάνει έως το 70% της μηνιαίας δόσης το τρίτο 3μηνο του 2021, με μέγιστο ποσό τα 600 ευρώ. Αντίστοιχα, για τους κόκκινους δανειολήπτες η επιδότηση θα ξεκινάει από το 80% και θα φθάνει στο 60%, με μέγιστο ποσό τα 500 ευρώ, ενώ για όσους είχαν καταγγελμένο δάνειο η κρατική επιδότηση θα ξεκινάει από το 60% και θα μειωθεί στο 30% στο τρίτο τρίμηνο, με μέγιστο ποσό τα 300 ευρώ. 

3. Αναστολή πληρωμής δόσεων, δηλαδή επέκταση του «παγώματος» των δανείων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη. Οι αναστολές θα ισχύσουν για 3 έως και 6 μήνες και θα είναι στην ίδια λογική με τα οριζόντια μορατόριουμ που εφαρμόστηκαν με τη στήριξη των εποπτικών αρχών. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το μέτρο προτείνεται να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις, δηλαδή ανεξάρτητα εάν η επιχείρηση ανήκει στους πληττόμενους ΚΑΔ ή εάν ο εργαζόμενος έχει μπει σε αναστολή εργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχει πληγεί από την πανδημία. 

4. Ρυθμίσεις που θα συνδυάζουν όλα τα παραπάνω εργαλεία, δηλαδή αναστολή δόσεων και στη συνέχεια μερική καταβολή του ποσού ή το πρόγραμμα «Γέφυρα» με σταδιακή μετάπτωση στην αρχική δόση μετά το τέλος της επιδότησης. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω μέτρα θα συμφωνηθούν ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και εφόσον η οικονομία οδηγηθεί σε ένα παρατεταμένο lockdown. Μετά τις εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολίου, πάντως, ανώτερα τραπεζικά στελέχη και στελέχη των εταιρειών διαχείρισης εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η κατάσταση στην οικονομία θα αρχίσει να ομαλοποιείται από το τρίτο τρίμηνο του 2021, που είναι και η κρίσιμη περίοδος για τον τουρισμό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή