Λύση-πακέτο για το έλλειμμα στις ΑΠΕ και τη λειτουργία της αγοράς

Λύση-πακέτο για το έλλειμμα στις ΑΠΕ και τη λειτουργία της αγοράς

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο μιας συνολικότερης μεταρρυθμιστικής παρέμβασης, που θα εγγυάται την καλύτερη λειτουργία της αγοράς, θα επιλυθεί το ζήτημα του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ (Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ), σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες στο ενεργειακό συνέδριο του energypress ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. 

Η παρέμβαση του υπουργείου θα γίνει πολύ σύντομα και θα στηρίζεται στις κατευθύνσεις του πρωθυπουργού, στη διαβούλευση με τους φορείς που ολοκληρώθηκε πλέον και σε επιστημονικά στοιχεία, είπε ο υπουργός. «Οταν θα παρουσιάσουμε την πρόταση, νομίζω ότι θα καταλάβουν όλοι ότι είναι μια δίκαιη παρέμβαση με δύο μηνύματα: Πρώτον, την εξασφάλιση χωρίς καμία αμφιβολία της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ και δεύτερον, την καλύτερη συνολικά λειτουργία της αγοράς. Κοινός παρονομαστής θα είναι η στήριξη στην πράξη της λειτουργίας των ΑΠΕ που αποτελεί εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική», ανέφερε ο υπουργός.

Η αγορά, όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις εκπροσώπων των ΑΠΕ στο χθεσινό συνέδριο, αναμένει την πρόταση του υπουργείου για να τοποθετηθεί στο μείζον θέμα του ελλείμματος των ΑΠΕ, χωρίς να αποκρύπτει την ενόχλησή της για την επιβολή μέτρων όπως η έκτακτη εισφορά που θίγει συμβάσεις του παρελθόντος και, όπως τονίστηκε, κλονίζει την αξιοπιστία της χώρας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ενα επίσης θέμα που απασχολεί την αγορά είναι η ένταξη των ΑΠΕ στο target model, δηλαδή η λειτουργία τους με όρους αγοράς, και το αίτημα που διατυπώθηκε από πλευράς ιδιωτών είναι η θεσμοθέτηση ενός μεταβατικού καθεστώτος, παράταση δηλαδή των διαγωνιστικών διαδικασιών για κάποια χρόνια. Αντιθέτως, η ΔΕΗ διά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Στάσση τάχθηκε υπέρ της άμεσης ένταξης των ΑΠΕ στο target model. Υποστήριξε ότι η ένταξή τους είναι απαραίτητη ώστε να δώσουν ώθηση για να μειωθεί το κόστος ρεύματος. «Είναι ο μόνος τρόπος για να δούμε σταδιακά να μειώνεται η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος που είναι σήμερα η υψηλότερη της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Στάσσης και εκτίμησε ότι το μεταβατικό διάστημα θα πρέπει να είναι πολύ μικρό.

Υπέρ της σταδιακής ένταξης των ΑΠΕ στο target model, ώστε να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος για τους επενδυτές, τάχθηκε ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ και πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ Γιώργος Περιστέρης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το target model είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά στην αρχή θα είναι μια ακριβή αγορά όχι εκ προθέσεως αλλά γιατί εκ των πραγμάτων είναι μια ρηχή και ατελής αγορά, δεδομένου ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των μεριδίων των παραγωγών και προμηθευτών, καθώς επίσης και του ότι τη φθηνότερη παραγωγή που είναι υδροηλεκτρική την έχει ένας παίκτης. Σε σχέση με το ενεργειακό κόστος υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο λόγω έλλειψης διασυνδέσεων, υψηλής φορολογίας και στρέβλωσης της αγοράς από επιλογές του παρελθόντος που απέτρεψαν να δημιουργηθεί ανταγωνισμός. Σε σχέση με το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ τόνισε ότι πρέπει να  αντιμετωπιστεί χωρίς πανικό και εξέφρασε την ελπίδα ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης θα είναι περισσότερο μεταρρυθμιστική.

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε σημαντική ενεργειακή αγορά, αρκεί να ακολουθήσει τα επιτυχημένα παραδείγματα άλλων ώριμων αγορών, εξέφρασε ο επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power και πρόεδρος της Solar Power Europe, Αριστοτέλης Χαντάβας. Ο ίδιος σημείωσε με νόημα ότι «αυτό που δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε είναι να γυρνάμε την πλάτη στους επενδυτές, να αλλάζουμε συμφωνίες και να θεωρούμε ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να έρχονται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή