Ξεκινούν οι αιτήσεις για τον νέο γύρο κρατικών δανείων 1,2 δισ.

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τον νέο γύρο κρατικών δανείων 1,2 δισ.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει σήμερα, εκτός απροόπτου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» (https://www.aade.gr/mybusinesssupport) για να υποδεχθεί τις αιτήσεις χιλιάδων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών για τον τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, όσοι υποβάλλουν αίτηση θα πληροφορούνται αμέσως το ποσό που θα λάβουν από την ερχόμενη εβδομάδα, εφόσον πληρούν τα κριτήρια ένταξης, ενώ η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Νοεμβρίου.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν, πλέον, όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή διαθέτουν ταμειακή μηχανή, συμπεριλαμβανομένων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, και έχουν ελάχιστο τζίρο τα 300 ευρώ.

Ειδικά οι επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με κρατική εντολή ή έχουν έδρα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον «Ιανό», δικαιούνται να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου.

Επίσης, αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις που έχουν έσοδα για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο 2020, με βάση τον τζίρο Ιουλίου – Αυγούστου για όσες τηρούν διπλογραφικό σύστημα, και με βάση τον τζίρο του 3ου τριμήνου για όσες τηρούν απλογραφικό.

Υπενθυμίζεται ότι το 50% του ποσού της ενίσχυσης, ή διαφορετικά 600 εκατ., δεν επιστρέφεται, με τον όρο η επιχείρηση να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο απασχολούμενων μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021. Οσον αφορά το υπόλοιπο 50% της ενίσχυσης, για το χρονικό διάστημα έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων, ενώ, μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το οφειλόμενο ποσό αποπληρώνεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις.

Ολοι οι αιτούντες, εφόσον καλύπτουν τα κριτήρια χορήγησης επιστρεπτέας προκαταβολής, θα λάβουν τουλάχιστον:

• 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που δεν απασχολούν εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

• 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν 1 έως 5 εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

• 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν 6 έως 20 εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

• 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν 21 έως 50 εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

• 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των 50 εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

Για τις λοιπές επιχειρήσεις, η ενίσχυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 1.000 ευρώ. Τα ανώτερα όρια ενισχύσεων ορίζονται στις 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και στις 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 250 ατόμων κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020. 

Για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, το ανώτατο ύψος ενίσχυσης ανά επιχείρηση δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής το ποσό των 100.000 ευρώ.

Μαζί με τον επόμενο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, τον 5ο, που θα υλοποιηθεί τον Δεκέμβριο, το ποσό που θα έχει χορηγηθεί θα ξεπεράσει αθροιστικά τα 5 δισ. ευρώ εντός του 2020, ενώ ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επέκταση αυτής της χρηματοδότησης και το 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή