Ισχυρός ανταγωνιστής των ξενοδοχείων παραμένουν οι πλατφόρμες τύπου Airbnb

Ισχυρός ανταγωνιστής των ξενοδοχείων παραμένουν οι πλατφόρμες τύπου Airbnb

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα και κατά το πρώτο εξάμηνο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου κλυδωνίστηκε από την πανδημία, ο ανταγωνισμός μεταξύ ξενοδοχείων και βραχυχρόνιων μισθώσεών τύπου Airbnb στην Ελλάδα μαινόταν: Τα διαθέσιμα δωμάτια και οι κλίνες σε τέτοιου τύπου διαδικτυακές πλατφόρμες είχαν το ίδιο πλήθος με τα κρεβάτια στα ελληνικά ξενοδοχεία, καταλήγει μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Η ποσοστιαία κατανομή μεταξύ κλινών σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και κλινών σε ξενοδοχεία για την περίοδο Ιουλίου 2019 – Ιουνίου 2020 αποκαλύπτει ότι, στο σύνολο της χώρας, ο αριθμός κλινών στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ισούται με αυτόν στα ξενοδοχεία. Δηλαδή, τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι πλέον de facto ισχυρότατοι ανταγωνιστές για τα ξενοδοχεία και τις λοιπές επιχειρήσεις διαμονής.

Σύμφωνα με τη μελέτη στο σύνολο της χώρας, την περίοδο Ιουλίου 2019 – Ιουνίου 2020 υπήρχαν διαθέσιμα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb και HomeAway 179.000 καταλύματα με 854.000 κλίνες.  Διευκρινίζεται ότι έχουν ληφθεί υπόψη μόνο καταλύματα που ήταν διαθέσιμα στις πλατφόρμες Airbnb και HomeAway έστω και μία μέρα την εξεταζόμενη περίοδο. Συνεπώς, τα ανωτέρω μεγέθη απεικονίζουν τη μέγιστη δυναμικότητα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι για 12 μήνες υπήρχαν συνεχώς διαθέσιμα 179.000 καταλύματα με 854.000 κλίνες.

Από τις 179.000, το 89% ήταν αυτόνομα καταλύματα, το 2% δωμάτια ξενοδοχείων και το 9% ιδιωτικά δωμάτια σε μεγαλύτερο κοινόχρηστο σπίτι ή διαμέρισμα. ο κύριος όγκος των καταλυμάτων αυτών συσσωρεύεται στην Αττική (18%), στις Κυκλάδες (17%), στην Κρήτη (17%) και στο Ιόνιο (14%), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το χαμηλό ποσοστό στα Δωδεκάνησα (5%).

Σε ορισμένες περιφέρειες οι διαθέσιμες κλίνες σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι περισσότερες από τις αντίστοιχες σε ξενοδοχεία: Στις Κυκλάδες το 73% των διαθέσιμων κλινών είναι σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, στην Αττική το 69%, στην Πελοπόννησο το 66%, στο Ιόνιο το 54% και στη Θεσσαλία το 52%.  Αντίθετα, στα Δωδεκάνησα είναι μόλις το 20%, ενώ στην Κρήτη το 44%.

Από 179.000 καταλύματα που ήταν διαθέσιμα την περίοδο Ιουλίου 2019 – Ιουνίου 2020, μόλις το 38% των καταλυμάτων πρωτοεμφανίστηκε στην πλατφόρμα πριν από το 2017. Δηλαδή, μεγάλο ποσοστό των καταλυμάτων που εμφανίζονται διαθέσιμα οφείλεται ξεκάθαρα σε εμπορική δραστηριότητα με διαχρονική πορεία. Το 31% των καταλυμάτων εμφανίστηκε το 2019 και στις αρχές του 2020, προφανώς λόγω της σημαντικής αύξησης της τουριστικής δραστηριότητας τα έτη 2017 και 2018 που συνεχίστηκε και το 2019, σημειώνει το ΙΝΣΕΤΕ. Επίσης, τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αντιστοιχούν στο 13% των εξοχικών και δευτερευουσών κατοικιών της χώρας. Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ πιο υψηλά στις Κυκλάδες (59%), στο Ιόνιο (56%), στα Δωδεκάνησα (39%) και στην Κρήτη (36%).

«Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η βραχυχρόνια μίσθωση στη χώρα μας κινείται σε επαγγελματικό πλαίσιο, εμφανίζοντας υψηλή τουριστική δραστηριότητα. Δεν αποτελεί πλέον αποκλειστικά δραστηριότητα εκμετάλλευσης κάποιων αχρησιμοποίητων πόρων για λίγο επιπλέον εισόδημα, αλλά αντιθέτως, με την επαγγελματική διαχείριση και αξιοποίηση των σχετικών πλατφορμών, αποτελεί δραστηριότητα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, ιδιαίτερα σε ορισμένες σημαντικές τουριστικές περιοχές, όπως είναι οι Κυκλάδες, η Αττική και το Ιόνιο, όπου οι διαθέσιμες κλίνες βραχυχρόνιας μίσθωσης υπερβαίνουν, εν δυνάμει, και τις διαθέσιμες κλίνες σε ξενοδοχεία», επισημαίνει η μελέτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή