Οριακή άνοδος και νέος γύρος πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές

Οριακή άνοδος και νέος γύρος πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρά κέρδη έκλεισε για μία ακόμη ημέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τη νέα τραπεζική διόρθωση, και με τον ενεργειακό και τον κατασκευαστικό κλάδο να παίρνουν τα ηνία προσελκύοντας τοποθετήσεις. Μπορεί το Χ.Α. να έχει κατεβάσει ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες, μετά και την ισχυρή ανοδική κίνηση του προηγούμενου διαστήματος, ωστόσο δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του για διατήρηση του σημαντικού ψυχολογικού επίπεδου των 700 μονάδων. Η ελληνική αγορά εμφανίζει σημαντικές άμυνες πλέον, που κρατούν το θετικό momentum αλώβητο, με τις όποιες ρευστοποιήσεις σημειώνονται στις τράπεζες –μετά το 20ήμερο ράλι κατά σχεδόν 60%– να αντισταθμίζονται από τις τοποθετήσεις σε άλλα σημεία του ταμπλό και έτσι να μη διαταράσσεται το κλίμα.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,34% στις 705,21 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και τις 709,44 μονάδες (+1,02%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,88 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με οριακά κέρδη 0,14% στις 1.669,82 μονάδες, ενώ κατά 0,89% ενισχύθηκε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.016,26 μονάδες. Στα μη τραπεζικά blue chips, σημαντικές στηρίξεις δόθηκαν από Motor Oil (+6,07%), Ελλάκτωρ (+5%) και ΔΕΗ (+4,52%).

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε και πάλι με απώλειες, στο -2,28% και τις 369,96 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 3,24%, την Eurobank κατά 2,57%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +0,29% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -4,67%.

Η συνολική εικόνα της αγοράς δεν παρουσιάζει κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση, όπως σχολιάζει η Depolas Investment Services, ενώ συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων. Η ανοδική ορμή στα διεθνή χρηματιστήρια παραμένει, όπως δείχνει και ο δείκτης MSCI World Index, ο οποίος βρίσκεται σε νέα ιστορικά υψηλά. «Βραχυπρόθεσμα διατηρούμε τον στόχο των 730 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, ενώ παρακολουθούμε την εξέλιξη των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες», τονίζει.

Κατά τη Merit Securities, η μακροπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη παραμένει ανοδική, όσο βρίσκεται πάνω από τον κινούμενο μέσο όρο (ΚΜΟ) 200 ημερών στις 669 μονάδες. Πρώτο σημείο στήριξης είναι οι 690 μονάδες, όπως επισημαίνει, και δεύτερο οι 680 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης είναι οι 710 και 720 μονάδες.

Το ανοδικό momentum που έχει αποκτήσει το Χ.Α. οφείλεται ξεκάθαρα στην αλλαγή ψυχολογίας που υπάρχει πλέον. Τόσο σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά όσο και τις ξένες αγορές, οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι έχουν αρχίσει και κοιτούν πέραν του βραχυπρόθεσμου διαστήματος,  του οποίου οι προοπτικές δεν αλλάζουν λόγω και των καθολικών lockdowns που έχουν επιβληθεί, και προς το 2021 οπότε εκτιμάται ότι θα είναι το έτος που η παγκόσμια οικονομία θα επιστρέψει στην κανονικότητα. Επιπλέον, το εξαιρετικά θετικό είναι πως παρά τις αισιόδοξες εξελίξεις με το εμβόλιο, η δημοσιονομική και νομισματική στήριξη αναμένεται να συνεχιστούν.

Οι αναλυτές βεβαίως εκτιμούν πως οι χρηματιστηριακές αγορές θα ξεχωρίσουν συνεχίζοντας να κερδίζουν έδαφος, ενώ οι οικονομίες, οι μετοχές και οι κλάδοι που έχουν σφυροκοπηθεί περισσότερο από την κρίση λόγω κορωνοϊού αναμένεται να υπεραποδώσουν. Σε αυτό το «καλάθι» ανήκει και η Ελλάδα, και αυτό ακριβώς αποτιμά, σύμφωνα με αναλυτές, το ταμπλό αυτήν τη στιγμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή