Με ολοένα και μικρότερο ρυθμό η αύξηση των τιμών κατοικιών

Με ολοένα και μικρότερο ρυθμό η αύξηση των τιμών κατοικιών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους η ανοδική πορεία των τιμών των κατοικιών, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, σημειώθηκε αύξηση κατά 3,2% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο, ο ρυθμός αύξησης των τιμών πώλησης κατοικιών βαίνει μειούμενος. Στο σύνολο του 2019, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 7,2%, ενώ κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 6,5% και κατά το δεύτερο τρίμηνο κατά 4,1%. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως έχει αναφέρει κατά καιρούς και η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος, υπάρχει μια χρονική υστέρηση της τάξεως των έξι μηνών προκειμένου να αποτυπωθούν στα στοιχεία της ΤτΕ τα πραγματικά δεδομένα στην αγορά ακινήτων. Αυτό επισημαίνουν και στελέχη του κλάδου, που τόνιζαν τις προηγούμενες ημέρες ότι απαιτείται κάποιος χρόνος για να «προσαρμοστεί» η κτηματαγορά στα όσα συμβαίνουν στην οικονομία.

Πρώτη η Αθήνα

Με βάση την εικόνα του τρίτου τριμήνου, η μεγαλύτερη άνοδος των τιμών σημειώθηκε στην περιοχή της Αθήνας (Αττική) με 5,6%, συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, η αύξηση άγγιξε το 4,3% και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας το 1,5%. Στον αντίποδα, στις άλλες μεγάλες πόλεις σημειώθηκε οριακή μείωση κατά 0,3%. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2019, η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 10,5% στην Αθήνα, σε 6,9% στη Θεσσαλονίκη, 4,5% στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και 3,7% στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Οι τιμές στα νεόδμητα ακίνητα αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 4,2% κατά το τρίτο τρίμηνο, ενώ στα παλαιότερα διαμερίσματα, η αύξηση δεν ξεπέρασε το 2,6%. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2019 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νεόδμητα και τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 7,7% και 6,9%, αντίστοιχα. 

Πιέσεις

Ανεξάρτητα πάντως από την πορεία των τιμών μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι ειδικοί κάνουν λόγο για πιέσεις στις αξίες των κατοικιών κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας και των εισοδημάτων των νοικοκυριών από την παρούσα ύφεση δεν θα είναι τόσο άμεση, όσο οι αρχικές προσδοκίες, ιδίως μετά και τη δεύτερη περίοδο εφαρμογής μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας. Ηδη, σύμφωνα με φορείς της αγοράς, μπορεί μέχρι σήμερα να μην έχει αποτυπωθεί η επίδραση της νέας ύφεσης στις ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών, ωστόσο αυτό θα συμβεί αργά ή γρήγορα. Οσο μάλιστα απουσιάζουν οι ξένοι αγοραστές, οι οποίοι τροφοδότησαν την ελληνική κτηματαγορά με ρευστότητα τα προηγούμενα χρόνια, οι πιέσεις για μειώσεις των τιμών θα αυξάνονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή