ΑΚΙΝΗΤΑ

Αναστολές-μαϊμού για να μειωθούν τα ενοίκια καταγγέλλει η ΠΟΜΙΔΑ

Αναστολές-μαϊμού για να μειωθούν τα ενοίκια καταγγέλλει η ΠΟΜΙΔΑ

Φουντώνουν τα «παρατράγουδα» που δημιουργούνται στην αγορά ακινήτων, με αφορμή τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την οικονομική ανακούφιση ιδιοκτητών, ενοικιαστών και επιχειρήσεων. Οπως κατήγγειλε χθες η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), έχει γίνει αποδέκτης συνεχών καταγγελιών από όλη την επικράτεια από ιδιοκτήτες κατοικιών, οι οποίοι αναφέρουν ότι καταστρατηγείται το μέτρο της αναστολής εργασίας, μέσω της οποίας οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν μείωση ενοικίου κατά 40%.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, «ορισμένοι εργοδότες εκμεταλλευόμενοι το κενό νόμου που δεν καθορίζει ελάχιστο όριο ημερών ανά μήνα, για την αναστολή της εργασιακής σύμβασης, θέτουν τους εργαζομένους τους σε προσχηματική “αναστολή” διαρκείας μόλις δύο-τριών ημερών ανά μήνα, ώστε να αξιώνουν οι τελευταίοι κάθε μήνα μείωση των μισθωμάτων τους από τους εκμισθωτές τους. Πολλοί δε από αυτούς ανακοινώνουν την “αναστολή” με πολύμηνη καθυστέρηση στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και αφού αυτοί έχουν ήδη χάσει την προθεσμία υποβολής δηλώσεων COVID». Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί να καθοριστεί για όλες τις υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων ως ελάχιστη διάρκεια κλεισίματος/αναστολής εργασίας, το διάστημα των 14 ημερών, κάτι που ισχύει π.χ. για την εξασφάλιση της μείωσης των μισθωμάτων κτιρίων και ακινήτων επαγγελματικής χρήσης (π.χ. καταστήματα). Παράλληλα, η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει ότι η μείωση του ενοικίου θα πρέπει να έχει ισχύ μόνο αν η αναγγελία της αναστολής στον εκμισθωτή γίνει εγκαίρως, πριν δηλαδή από τη λήξη της προθεσμίας που έχει ο ίδιος για την υποβολή της δήλωσης COVID.

Από την άλλη πλευρά, καταγράφονται και περιπτώσεις ατασθαλιών από ιδιοκτήτες που κατέθεσαν δηλώσεις προκειμένου να λάβουν την έκτακτη αποζημίωση για τη μείωση του ενοικίου τους κατά τους προηγούμενους μήνες. Πρόκειται για το μέτρο που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση και προβλέπει την επιστροφή του 30% των χαμένων εισοδημάτων από ενοίκια μέσω της διαδικασίας του συμψηφισμού με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ σχεδόν 80.000 ιδιοκτήτες που είχαν αιτηθεί τη σχετική αποζημίωση, είδαν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται. Οι περισσότερες δηλώσεις που απορρίφθηκαν (45.788) αφορούσαν μη πληττόμενο μισθωτή για χρήση επαγγελματικής στέγης, δηλαδή δεν δικαιούνταν μείωση ενοικίου. Επίσης, απορρίφθηκαν και 36.347 «πολλαπλές δηλώσεις», δηλαδή αιτήσεις που έγιναν από περισσότερους εκμισθωτές για την ίδια μίσθωση. Σε 19.680 δηλώσεις έχουν γίνει λάθη που χρήζουν διόρθωσης.

Πάντως, η όλη διαδικασία παραμένει προβληματική, καθώς οι πληττόμενοι ιδιοκτήτες είναι 514.806, αλλά συμψηφισμοί έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε 227.887, δηλαδή περίπου στους μισούς, και ενώ πρόκειται για μέτρο το οποίο αφορά την πρώτη φάση της πανδημίας.

Σε αυτή τη δεύτερη περίοδο που διανύουμε, έχει ήδη ξεκινήσει άλλος κύκλος αιτήσεων, ο οποίος αφορά την επιστροφή του 50% της μείωσης ενοικίου, απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Για τον λόγο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί την επαναλειτουργία της σχετικής πλατφόρμας για τη δήλωση μειώσεων ή διόρθωση λαθών της προηγούμενης περιόδου, με σαφείς οδηγίες για τη διενέργειά τους.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση του μέτρου των υποχρεωτικών μειώσεων ενοικίου και για τον μήνα Δεκέμβριο, η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει ότι θα πρέπει να αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που θα εξακολουθήσουν να μένουν κλειστές, χωρίς καμία δυνατότητα λειτουργίας τους. Δηλαδή, να μη συνεχιστεί για επιχειρήσεις και υπηρεσίες που είτε δεν διέκοψαν ποτέ τη λειτουργία τους, είτε πρόκειται να λειτουργήσουν εντός της εορταστικής περιόδου.