ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στοχευμένα μέτρα και δημοσιονομική πειθαρχία

Στοχευμένα μέτρα και δημοσιονομική πειθαρχία

To γεγονός ότι έχουμε δημοσιονομική ευελιξία δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε και πειθαρχία, σημείωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο ψηφιακό συνέδριο του Capital Link, προλαμβάνοντας ερωτήματα και ανησυχίες επενδυτών για το αύριο της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να στήσει ένα δίχτυ προστασίας του πληθυσμού από τις συνέπειες του κορωνοϊού, αλλά και να συνεχίσει την προώθηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Μίλησε για «στοχευμένα» μέτρα στήριξης σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Οπως είπε, έχουμε και πρόβλημα χρέους, αν και βιώσιμο. Η  κυβέρνηση, σημείωσε, ποντάρει στην ανάπτυξη για να βελτιώσει τον παρονομαστή του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό, θα προσπαθήσει να κλείσει το επενδυτικό κενό με τη βοήθεια και του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και να βελτιώσει την παραγωγική βάση της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικά, στο ίδιο συνέδριο, στέλεχος του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s ανέφερε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και οι δημοσιονομικές επιδόσεις θα μετρήσουν για ενδεχόμενη αναβάθμιση. Οπως επισήμανε, η Ελλάδα εφάρμοσε πολλές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν φαίνονται σε υφεσιακές συνθήκες. Θα γίνουν αισθητές όταν θα έρθει η ανάκαμψη.

Εξάλλου, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο σχέδιο δημιουργίας Γραφείου πιστοληπτικής αξιολόγησης και αντίστοιχου παρατηρητηρίου (βλ. «Κ» 7/12/2020) που περιλαμβάνεται στις ελληνικές προτάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την ανάγκη να αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία μόλις βγούμε από την κρίση, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του χρέους, είχε επισημάνει μια μέρα πριν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην ενδιάμεση έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Χθες, ο κ. Στουρνάρας, στην εισήγησή του στο συνέδριο του Capital Link, είπε ότι είναι εφικτό να έχουμε ένα ρυθμό ανάπτυξης 3,5% κατά μέσον όρο την ερχόμενη δεκαετία, εφόσον αξιοποιήσουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να προχωρήσει η εξυγίανση του ισολογισμού των τραπεζών και να επιλυθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους. Προς αυτή την κατεύθυνση επανέλαβε την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, η οποία αντιμετωπίζει ταυτόχρονα, όπως είπε, τις δύο σημαντικότερες προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το υψηλό ποσοστό της αναβαλλόμενης φορολογίας στα συνολικά κεφάλαια των τραπεζών.

Στο συνέδριο μίλησε και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM Ρολφ Στράουχ, ο οποίος τόνισε ότι, αφού ξεπεραστούν οι έκτακτες ανάγκες λόγω πανδημίας, η Ελλάδα πρέπει να δώσει έμφαση σε 4 σημεία: 1. Στη βελτίωση του διοικητικού περιβάλλοντος για την έρευνα και την καινοτομία. 2. Στην απονομή δικαιοσύνης. 3. Στη διευκόλυνση των startups. 4. Στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Στράουχ πρόσθεσε ότι η συμφωνία που υπάρχει με την Ελλάδα ως προς τις δημοσιονομικές επιδόσεις προς το παρόν ισχύει.