Το άνοιγμα 80 νέων καταστημάτων σχεδιάζει η Folli Follie

Το άνοιγμα 80 νέων καταστημάτων σχεδιάζει η Folli Follie

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν επισκεφθεί κάποιος τα σύγχρονα και ευμεγέθη γραφεία των προφυλακισθέντων Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσιολιούτσου στον δεύτερο όροφο του συγκροτήματος της Folli Follie στον Αγιο Στέφανο, δεν θα δυσκολευτεί να αντιληφθεί το πολυδάπανο μοντέλο λειτουργίας που είχαν υιοθετήσει οι πρώην επικεφαλής του ομίλου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον σειρά κατηγοριών, όπως το αδίκημα της ένταξης και συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης.

Το μοντέλο αυτό επιδιώκει να αλλάξει η διορισμένη, από τις αρχές της χρονιάς, διοίκηση του ομίλου επώνυμων ειδών ένδυσης και υπόδησης, όπως αναφέρει μιλώντας στην «Κ» ο Γιώργος Σάμιος, ο οποίος πριν τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, αποτελούσε τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου.

Συμφωνία 

Υστερα όμως από την επίτευξη της συμφωνίας με τους εκπροσώπους των ομολογιούχων Eurobonds και Swissbonds, την προηγούμενη εβδομάδα, προτεραιότητα έχει να επιτευχθεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα, η επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης, βάσει των άρθρων 106β και 106δ του πτωχευτικού κώδικα, από τη Δικαιοσύνη.

«Με πολύ κόπο, με αμοιβαίες υποχωρήσεις και με θετικό πνεύμα επετεύχθη η συμφωνία με τους ομολογιούχους, η οποία είναι περίπλοκη, αλλά είναι δίκαιη. Και οι ομολογιούχοι εξασφαλίζονται, αλλά και η εταιρεία αποκτά το απαραίτητο “καύσιμο”, για να μπορεί να συνεχίσει να μάχεται για την εξυγίανση», σημειώνει ο κ. Σάμιος, έχοντας θέσει ως στόχο την επιστροφή της Folli Follie στην κερδοφορία το 2022.

Το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο αναφορικά με τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης, θα ανοίξει ο διαχειριστικός έλεγχος που έχει, κατά πληροφορίες, πραγματοποιήσει η εταιρεία ορκωτών ελεγκτών PricewaterhouseCoopers (PwC) στο σύνολο των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων του ομίλου και των θυγατρικών του για το 2017.

Το άνοιγμα 80 νέων καταστημάτων σχεδιάζει η Folli Follie-1
Ο επικεφαλής της Folli Follie Γιώργος Σάμιος.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η πολύμηνη έρευνα της PwC, που αποτελείται από περισσότερες από 200 σελίδες, πραγματοποιήθηκε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιούνταν η Folli Follie. Αφορά τόσο τη μητρική του oμίλου, Folli Follie ΑΕΒΤΕ, όσο και τη μητρική του ασιατικού υπο-ομίλου FF Group Sourcing Limited, που θεωρούνταν η «πέτρα του σκανδάλου».

«Ανακαλύψαμε πολλούς σκελετούς στα συρτάρια, ενώ η εταιρεία επί πολλά χρόνια στο παρελθόν απείχε από στοιχειώδεις κανόνες και καλές πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης. Πρόκειται για προβλήματα που σε μεγάλο βαθμό έχουν “θεραπευτεί”. Η έκθεση διαχειριστικού ελέγχου της PwC αναμένεται ότι θα ρίξει περισσότερο φως. Δεν μπορώ να σχολιάσω ούτε να αναφερθώ σε αυτή», λέει ο κ. Σάμιος.

Σε σχέση με τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης, ο κ. Σάμιος αναφέρει πως έχουν ληφθεί δικαστικές ενέργειες κατά όσων έβλαψαν την εταιρεία. «Επέστρεψαν στην έδρα του ομίλου εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνταν στις οικίες της προηγούμενης διοίκησης, ενώ δεσμεύσαμε και μια σειρά επιπλέον περιουσιακά τους στοιχεία (σκάφη αναψυχής κ.λπ.) έναντι απαιτήσεών μας.

Ο όμιλος ήταν σε οριακά δυσχερή οικονομική και επιχειρησιακή θέση. Ιδιαίτερα η θυγατρική της Ασίας ήταν εκτός ελέγχου και γι’ αυτό προχωρήσαμε στην εκκαθάρισή της», αναφέρει. Το «πάρτι» πάντως της προηγούμενης διοίκησης περιελάμβανε και λεόντειες ρήτρες αποζημίωσης στελεχών της εταιρείας σε περίπτωση είτε παραίτησης είτε απόλυσης.

Πού θα στηριχθεί όμως η επόμενη μέρα της Folli Follie; Στην εξασφάλιση χρηματοδότησης-γέφυρας, μέσω της έκδοσης ομολογιακού δανείου, ύψους 13 εκατ. ευρώ, με τον όμιλο, σύμφωνα με τις παραδοχές που περιλαμβάνει η συμφωνία αναδιάρθρωσης των ομολογιούχων, να εκτιμάται ότι συνολικά κατά τη φετινή χρήση θα εμφανίσει έσοδα 35,2 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αυξηθούν σε 43,2 και 57,5 εκατ. ευρώ τα έτη 2021 και 2022, αντίστοιχα. «Με τη δημοσίευση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων του ομίλου για τις χρήσεις 2017, 2018 και 2019, τέθηκαν οι σωστές βάσεις για το ξεκαθάρισμα της οικονομικής διαχείρισης του ομίλου», σημειώνει ο κ. Σάμιος.

Ηλεκτρονικές πωλήσεις

Η εταιρεία επλήγη, όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω της πανδημίας, αλλά οι ηλεκτρονικές πωλήσεις εμφάνισαν υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Οπως επισημαίνει ο κ. Σάμιος, βάσει των έως σήμερα στοιχείων, καταγράφηκε αύξηση των πωλήσεων σε ποσοστό 64% στη Folli Follie, 49,4% στο Collective, 539% στη Links of London, 8,3% στο Factory Outlet και 167,2% στο SportLoft. Για την επόμενη τριετία, η Folli Follie επιδιώκει να αυξήσει το δίκτυό της με 80 νέα καταστήματα και να υπογράψει νέες συμφωνίες αποκλειστικής διάθεσης με 15 νέα brands.

«Πιστεύω ότι καταφέραμε έναν άθλο σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και να σημειωθεί ότι όλα αυτά επιτεύχθηκαν με ίδιους πόρους, χωρίς δάνεια και με ρυθμιζόμενες οφειλές στο Δημόσιο, ενώ διατηρήσαμε τις ταμειακές ροές της εταιρείας σταθερές για δύο χρόνια. Ο εξορθολογισμός των εξόδων, η βελτίωση και ο εμπλουτισμός διαδικασιών για την ενδυνάμωση της εταιρικής διακυβέρνησης απέδωσαν καρπούς», καταλήγει ο κ. Σάμιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή