Επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ υλοποιούνται στην αγορά logistics

Επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ υλοποιούνται στην αγορά logistics

Νέες ανάγκες προκύπτουν από τη μεγέθυνση του ηλεκτρονικού εμπορίου

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιταχύνονται οι επενδύσεις για την ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων logistics, τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη, καθώς η υποεπένδυση που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο της κρίσης και η μεγάλη ανάγκη για νέους χώρους σήμερα, λόγω έκρηξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, οδηγούν σε σημαντική κινητοποίηση κεφαλαίων. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, εκτιμάται ότι δρομολογούνται συνολικές επενδύσεις της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων, επιφάνειας της τάξεως των 300.000 τ.μ. 

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα «Logistics – Παρατηρητήριο Αξιών» της Geoaxis, εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων, «σήμερα, κάθε νέος χώρος logistics επιφανείας άνω των 20.000 τ.μ. μπορεί να μισθωθεί άμεσα καθώς υπάρχει συσσωρευμένη ζήτηση και ανύπαρκτη προσφορά. Η ανισορροπία της αγοράς οδηγεί σε αυξήσεις στις αξίες και μείωση των συντελεστών απόδοσης για καλά ποιοτικά ακίνητα, ανάλογα τη θέση και τα χαρακτηριστικά κατασκευής. Οι αποδόσεις στην Ελλάδα σήμερα, μεταξύ 8,00%-8,50%, είναι από τις πιο ανταγωνιστικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου έχει εκτιναχθεί η επενδυτική δραστηριότητα για την ανάπτυξη νέων υποδομών logistics. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Geoaxis, η Sarmed έθεσε πριν από ένα μήνα σε λειτουργία μια νέα αποθήκη 9.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, ενώ εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να λειτουργήσει και νέα αποθήκη 23.000 τ.μ. στη Μάνδρα. Σταδιακά, θα αρχίσει να παραδίδεται και το νέο συγκρότημα αποθηκών της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, επιφάνειας 60.000 τ.μ., ενώ η εταιρεία σχεδιάζει και την επέκταση των αποθηκών της στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης κατά 20.000 τ.μ. Με τις νέες αυτές προσθήκες, η εταιρεία θα διπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο των αποθηκών της σε περίπου 200.000 τ.μ., ενώ πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία με την Briq Properties ΑΕΕΑΠ για την πώληση του 80% θυγατρικής εταιρείας, που είναι κάτοχος αποθηκευτικών εγκαταστάσεων 58.641 τ.μ. στην περιοχή της Μάνδρας. Πρόκειται για μια συμφωνία ύψους 23,6 εκατ. ευρώ.

Μεγάλης κλίμακας επένδυση προγραμματίζει και ο όμιλος Σκλαβενίτη, που δρομολογεί νέο συγκρότημα logistics επιφάνειας 100.000 τ.μ. στην Αττική. Επίσης, ο όμιλος Jumbo υλοποιεί στο 85ο χιλιόμετρο παράπλευρης οδού της νέας εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας νέο logistics center, με τη συνολική εγκατάσταση να υπολογίζεται ότι θα έχει συνολική δόμηση περίπου 16.000 τετραγωνικών μέτρων. Επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ με αντικείμενο την κατασκευή κέντρου αποθήκευσης και διανομής δρομολογεί και η εταιρεία εμπορίας ηλεκτρολογικών υλικών-φωτιστικών «Καυκάς» στον Ασπρόπυργο. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται το 2021 με ορίζοντα ολοκλήρωσης στις αρχές του 2022.

Πριν από λίγους μήνες ξεκίνησε η κατασκευή και του νέου κέντρου διαλογής της DHL, επιφάνειας άνω των 5.000 τ.μ., στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Επέκταση των αποθηκευτικών της χώρων στη Σίνδο προωθεί και η Rail Cargo Logistics Goldair. Πρόκειται για νέους χώρους 7.000 τ.μ. με το ύψος της επένδυσης να προσδιορίζεται πέριξ των 4 εκατ. ευρώ.

Κινητικότητα παρατηρείται και από τις ΑΕΕΑΠ, με την Prodea Investments να ετοιμάζεται να ολοκληρώσει την εξαγορά ενός υπό κατασκευή συγκροτήματος δύο αποθηκών, επιφάνειας 23.000 τ.μ., στην περιοχή του Ασπροπύργου. Η εταιρεία συμμετέχει από το στάδιο της ανάπτυξης του ακινήτου, έχοντας δαπανήσει περί τα 7 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η Briq Properties υλοποιεί επένδυση 14 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέου συγκροτήματος logistics επιφάνειας 20.764 τ.μ. επίσης στον Ασπρόπυργο, ενώ σε όμορη έκταση, που αγόρασε πρόσφατα, σχεδιάζει την ανάπτυξη ακόμη ενός αποθηκευτικού κέντρου, επιφάνειας 10.000 τ.μ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή