ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ σε ελληνικές ΜμΕ

ependyseis-3-dis-eyro-se-ellinikes-mme-561223801

Ετοιμη να ανεβάσει ρυθμούς διοχέτευσης κεφαλαίων στην εγχώρια επιχειρηματική αγορά δηλώνει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΑΤΕ). Με αθροιστικά διαθέσιμα κεφάλαια της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. έχουν ήδη τοποθετηθεί, και έναν σημαντικό αριθμό ενδιαφερόμενων διαχειριστών κεφαλαίων, κυρίως ιδιωτών επενδυτών, μεταξύ των οποίων και ο επενδυτικός όμιλος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mubadala, φιλοδοξεί να προσελκύσει περίπου άλλα τόσα χρήματα από την αγορά προκειμένου να χρηματοδοτήσει το μετοχικό κεφάλαιο μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων που δίνουν έμφαση στην καινοτομία, στην πράσινη ανάπτυξη, στην τεχνολογία αλλά και στον αγροδιατροφικό τομέα και άλλους κλάδους. Να επενδύσει δηλαδή στη χώρα κοντά στα 3 δισ. ευρώ.

Οπως εξηγούν μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ Χαρίλαος Λαμπρόπουλος και η διευθύνουσα σύμβουλος Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων ανέκοψαν προσωρινά τη δυναμική που από το 2019 έχει προσλάβει η δραστηριότητα της τράπεζας, αλλά όλα είναι στη θέση τους για να ανακτήσει τον χαμένο για την οικονομία και την αγορά χρόνο αργότερα φέτος. Πρόκειται για διαχείριση πόρων προερχόμενων από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων έχει ήδη σχεδιάσει και υλοποιεί προγράμματα που συνάδουν και με τις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ, παρά την πανδημία και τις δυσκολίες στην αγορά, προχωράει διαρκώς στη σύσταση νέων επενδυτικών ταμείων. Τα επενδυτικά ταμεία που έχουν συσταθεί, αλλά και όσα πρόκειται να συσταθούν μέσα στο 2021, είναι ήδη προσανατολισμένα προς τους τομείς της τεχνολογίας, της πράσινης οικονομίας και της υποστήριξης του ελληνικού επιχειρείν, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ το management υποστηρίζει και την ίδρυση επενδυτικών ταμείων με έδρα και προσανατολισμό την περιφέρεια προκειμένου να αξιοποιηθούν και εκεί τα διαθέσιμα κεφάλαια. Ο βασικός στόχος, που είναι η κινητοποίηση των fund managers, έχει επιτευχθεί, καθώς η ΕΑΤΕ έκλεισε το 2020 έχοντας προσελκύσει προτάσεις για νέα επενδυτικά σχήματα που αντιστοιχούν σε δυνητική συμμετοχή της ΕΑΤΕ άνω των 500 εκατ. ευρώ και τουλάχιστον άλλων 500 εκατ. από ιδιώτες.

Η ΕΑΤΕ δημιουργήθηκε το 2019, οπότε και ολοκληρώθηκε επί της ουσίας ο μετασχηματισμός του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας σε Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, αφενός ως θυγατρική (μετοχική συμμετοχή κατά 62,28%) και επενδυτικός βραχίονας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε. (ΕΑΤ), της οποίας μέτοχος είναι το υπουργείο Ανάπτυξης, και αφετέρου με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιό της του ελληνικού Δημοσίου διά των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης (μετοχική συμμετοχή κατά 37,72%). Το έργο βασίστηκε σε συνεργασία με τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα (BPI France).

Σχεδιάστηκαν κατ’ αρχάς τέσσερα venture capital συνολικής δημόσιας επένδυσης 700 εκατ. Πρόκειται για το Debt Fund (συμμετοχές σε venture capital που επενδύουν μέσω μετατρέψιμων ομολογιών και ομολόγων με δικαίωμα απόληψης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις / 450 εκατ.), το 4IR (συμμετοχή σε venture capital που θα επενδύουν σε επιχειρήσεις έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της τεχνολογίας / 50 εκατ.), το Made in Greece (συμμετοχή σε νεοϊδρυθέντα σχήματα παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου με στόχο την ανάπτυξη επιχειρήσεων παραγωγής και προώθησης επώνυμων προϊόντων / 50 εκατ.) και το «ΕΠ-ΑΝΟΔΟΣ» (συμμετοχή σε venture capital με στόχο τη στήριξη επιχειρήσεων που χρήζουν αναδιάρθρωσης – αναδιοργάνωσης και δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και στη μεταποίηση / 150 εκατ.).

Ακολούθησαν άλλα τέσσερα funds: το Green Greek Funds (συμμετοχή σε venture capital ή και private equity που επενδύουν στους τομείς της παραγωγής και τεχνολογίας ανανεώσιμων, υποδομών εξοικονόμησης ενέργειας, βιώσιμης και κυκλικής οικονομίας / 400 εκατ.), το Coinvestment Fund (όπου η ΕΑΤΕ προσκαλεί venture capital και private equity της Ελλάδας και του εξωτερικού να υποβάλουν προτάσεις για την υλοποίηση συνεπενδύσεων σε μικρομεσαίες ή μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις στην Ελλάδα / 100 εκατ.), το Startup & Innovative Entrepreneurship (η ΕΑΤΕ θα προσκαλέσει εντός του 2021 για προτάσεις στήριξης της έρευνας, της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας / 100 εκατ.) και η συμφωνία συνεπένδυσης και συνεργασίας της ΕΑΤΕ με τον επενδυτικό όμιλο Mubadala του Αμπου Ντάμπι, ύψους 400 εκατ. (εθνική συμμετοχή 200 εκατ.).

«Η συνεργασία τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο είναι συνεχής και καταγράφεται πρόοδος στην αποσαφήνιση των πρακτικών και προτεραιοτήτων για την υλοποίηση κοινών επενδύσεων σε ώριμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους με σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική αγορά», εξηγούν ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ Χαρίλαος Λαμπρόπουλος και η διευθύνουσα σύμβουλος Αντιγόνη Λυμπεροπούλου αναφερόμενοι στη συμφωνία με τα Εμιράτα.

«Η εκδήλωση ποσοτικού και ποιοτικού ενδιαφέροντος της επενδυτικής κοινότητας τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό είναι αξιόλογη», εκτιμούν και ευελπιστούν ότι «παρά τις αβεβαιότητες που δημιούργησε η πρωτοφανής πανδημία, σημαντικός αριθμός επενδυτικών προτάσεων θα είναι σε θέση να υλοποιηθούν και να επενδύσουν σε ελληνικές ΜμΕ, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της χώρας».