Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα στην εγχώρια αγορά ενέργειας

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα στην εγχώρια αγορά ενέργειας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα μεταβεί την προσεχή Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας έναν κύκλο επαφών με τους νέους υπουργούς σε συνέχεια του κυβερνητικού ανασχηματισμού. Η επιλογή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως πρώτου σταθμού αυτού του κύκλου επαφών του πρωθυπουργού δεν είναι τυχαία, καθώς πέραν του εξ αντικειμένου ευρύτατου και κρίσιμου χαρτοφυλακίου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, είναι πολλά τα ζητήματα τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και του περιβάλλοντος που άνοιξε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του κ. Κωστή Χατζηδάκη και βρίσκονται σε κομβικό σημείο. Ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας από κοινού με τον πρωθυπουργό την προσεχή Δευτέρα θα επανεξετάσουν το σύνολο των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά για να ιεραρχήσουν εκ νέου τις προτεραιότητες, λαμβάνοντας υπόψη και τις εκκρεμότητες με τους θεσμούς ενόψει της επίσκεψης των επικεφαλής των κλιμακίων στις 26 του μηνός.

Ο κ. Σκρέκας αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Ενέργειας σε μια περίοδο που έχουν περάσει τα δύσκολα –όπως, για παράδειγμα, η επιχείρηση διάσωσης της ΔΕΗ– και έχουν δρομολογηθεί σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, η ολοκλήρωση των οποίων ωστόσο αποτελεί πρόκληση. Υπό αυτή την έννοια, σε προτεραιότητα θα παραμείνει η υλοποίηση του σύνθετου project της απολιγνιτοποίησης και της πράσινης μετάβασης, που μπήκε στα σκαριά με τον κ. Χατζηδάκη αλλά έχει σημαντικό δρόμο να διανύσει, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο μεταπολεμικό αναπτυξιακό πλάνο της χώρας. Η διασφάλιση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση επενδύσεων στις ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση, τα δίκτυα ηλεκτρισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων και της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, όπως και η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων (ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΔΔΗΕ και υπόγεια αποθήκη Καβάλας), πρωτίστως της προβληματικής ΛΑΡΚΟ, που εάν ναυαγήσει θα σημάνει και το οριστικό κλείσιμο της εταιρείας και την παύση της μεταλλευτικής δραστηριότητας παραγωγής νικελίου μετά μισό και πλέον αιώνα.

Ο υπουργός καλείται να διαχειριστεί και θέματα που έχουν προκαλέσει ρήξη στην αγορά, όπως η λειτουργία του target model, που οδήγησε στα ύψη τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, υποχρεώνοντας την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και τη ΡΑΕ να επανασχεδιάσουν ουσιαστικά το μοντέλο, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προχωρήσει με τη συναίνεση και της Κομισιόν. Ενα από τα καυτά θέματα για τον νέο υπουργό είναι και τα βιομηχανικά τιμολόγια, που έχουν προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις ΔΕΗ και βιομηχανίας. Η ΔΕΗ προτείνει αυξήσεις της τάξεως του 40% και 50% και η πλευρά της βιομηχανίας αναμένει από τον κ. Σκρέκα παρέμβαση στο πλαίσιο και των πρωθυπουργικών δεσμεύσεων για στήριξη της βιομηχανίας.

Οσον αφορά το περιβαλλοντικό χαρτοφυλάκιο, ψηλά στις προτεραιότητες βρίσκεται η εκπόνηση των χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων, αλλά και η διαχείριση αποβλήτων, τομέας στον οποίο η Ελλάδα «πρωτοπορεί» από την ανάποδη, πληρώνοντας ευρωπρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για το θάψιμο των σκουπιδιών σε ανεξέλεγκτες χωματερές. Μεγάλο στοίχημα για τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα είναι η κατασκευή σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων και ανακύκλωσης. Για αυτό, το υπουργείο διεκδικεί περί τα 660 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, στα οποία θα προστεθούν περίπου 500 εκατ. ιδιωτικών επενδύσεων. Στις εκκρεμότητες που αναλαμβάνει ο κ. Σκρέκας είναι και η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων, το σχέδιο αναπλάσεων υποβαθμισμένων περιοχών, οι αναπαλαιώσεις ετοιμόρροπων κτιρίων και η προστασία της βιοποικιλότητας και των ευαίσθητων ειδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή