«Παγώνει» το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων για την περυσινή χρονιά

«Παγώνει» το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων για την περυσινή χρονιά

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα ισχύσει, όπως όλα δείχνουν, η υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων ίσες με το 30% του εισοδήματος. Το μέτρο το οποίο προβλέπει και πρόστιμο αναστέλλεται, αλλά μόνο για τα εισοδήματα του 2020. Αυτό σημαίνει ότι όσοι συγκέντρωσαν λιγότερες αποδείξεις το 2020 γλιτώνουν τον επιπλέον φόρο για τις αποδείξεις που λείπουν, ο οποίος επιβάλλεται με συντελεστή 22% (στη διαφορά των αποδείξεων που απαιτούνται και αυτών που λείπουν). Ωστόσο ισχύει κανονικά φέτος, δηλαδή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζέψουν το 2021 ηλεκτρονικές αποδείξεις που ανέρχονται στο 30% τους εισοδήματος και μαζί με το όριο των αποδείξεων επανέρχεται και το πρόστιμο. Η πανδημία αν και οδήγησε στην αύξηση του όγκου των ηλεκτρονικών συναλλαγών, έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες από τη μία δαπανούν τα απολύτως απαραίτητα, από την άλλη όμως αποταμιεύουν τα όποια διαθέσιμα έχουν φοβούμενες την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο είναι να εξαιρεθούν όλοι οι φορολογούμενοι από το πέναλτι 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που έπρεπε να συγκεντρωθούν και αυτών που συγκεντρώθηκαν. Ωστόσο δεν αποκλείεται η κυβέρνηση με βάση τα στοιχεία που θα συλλέξει από τις τράπεζες να προχωρήσει στη μείωση του ορίου που ανέρχεται στο 30% του εισοδήματος είτε στο 20% είτε στο 10% με διατήρηση του προστίμου.

Εντός χρονοδιαγραμμάτων κινείται η διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, και με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο υπολογισμός του φετινού ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις νέες τιμές ζώνης. Οπως ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδ. Σκυλακάκης, από την αναθεώρηση των τιμών ζώνης και από τις νέες εντάξεις περιοχών θα προκύψει αξιόλογος δημοσιονομικός χώρος, κάτι που θα οδηγήσει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Σημείωσε ωστόσο ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον προσεχή Απρίλιο ή Μάιο. Σε ό,τι αφορά τις νέες τιμές ζώνης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει ξεκινήσει η 3η φάση της διαδικασίας, η οποία αφορά τον έλεγχο περιοχών όπου οι εκτιμητές ακινήτων έχουν δώσει για την ίδια περιοχή διαφορετικές τιμές με μεγάλες αποκλίσεις. Πρόκειται κυρίως για περιοχές της Περιφέρειας, όπου δεν υπάρχει επαρκής αριθμός συμβολαίων και συγκριτικών στοιχείων, υποχρεώνοντας τους εκτιμητές να κινηθούν σε μεγαλύτερο εύρος αποτιμήσεων της αξίας των ακινήτων.

Πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου έχει ζητηθεί να «τρέξουν» όλες οι μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τον σχεδιασμό και να μη χρησιμοποιείται η πανδημία ως άλλοθι για καθυστερήσεις. Η επιτροπή ελέγχου, την οποία απαρτίζουν υπηρεσιακοί τεχνοκράτες και νομικοί, θα κάνει την εισήγηση και το συμβούλιο οικονομικών εμπειρογνωμόνων θα προχωρήσει στην τελική εκτίμηση των τιμών. Η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο.

Επίσης, μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν «κλειδώσει» και οι νέες τιμές ζώνης στις 3.000 και πλέον περιοχές που εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Από την ένταξή τους το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να εισπράξει από 300 έως 500 εκατ. ευρώ επιπλέον, τα οποία όμως θα επιστρέψει στους φορολογουμένους μέσω της μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ τόσο του κύριου φόρου όσο και του συμπληρωματικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή