Άντεξαν οι ελληνικές εξαγωγές μέσα στο δύσκολο 2020

Άντεξαν οι ελληνικές εξαγωγές μέσα στο δύσκολο 2020

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντοχές επέδειξαν τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές, με την πανδημία να επηρεάζει αρνητικά τις εξαγωγές πετρελαιοειδών, καθώς υποχώρησαν σημαντικά το 2020 τόσο οι τιμές πώλησης όσο και οι εξαγόμενες ποσότητες. Τούτο, βεβαίως, στον συνολικό λογαριασμό δείχνει ότι οι ελληνικές εξαγωγές υποχώρησαν για πρώτη φορά από το 2016 και μάλιστα κατά 18,5% σε σύγκριση με το 2019. Εξαιρουμένων, ωστόσο, των πετρελαιοειδών το πρόσημο είναι θετικό – κάτι που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία για μια χρονιά εξαιρετικά δύσκολη για την οικονομία. Το δεύτερο θετικό στοιχείο –αν και οφείλεται στη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης και στην περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας– είναι πως περιορίστηκαν και οι εισαγωγές με συνέπεια τη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος. Τρόφιμα, βιομηχανικά προϊόντα και χημικά, κυρίως λόγω των φαρμάκων, ήταν τα ισχυρά «χαρτιά» των ελληνικών εξαγωγών τη χρονιά που πέρασε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, διαμορφώθηκε το 2020 σε 30,7 δισ. ευρώ έναντι 33,86 δισ. ευρώ το 2019. Εξαιρουμένων των εξαγωγών πετρελαιοειδών και πλοίων, η αξία των εξαγωγών καταγράφει αύξηση 2,9% το 2020 σε σύγκριση με το 2019 και διαμορφώθηκε στα 23,89 δισ. ευρώ από 23,21 δισ. ευρώ το 2019. Η μεγαλύτερη μείωση εξαγωγών, 37,1%, καταγράφηκε στα πετρελαιοειδή, λόγω της υποχώρησης τόσο των τιμών όσο και των εξαγόμενων ποσοτήτων, ενώ μείωση κατά 14,9% καταγράφηκε και στις εξαγωγές πρώτων υλών. Με θετικό πρόσημο από την άλλη έκλεισε η χρονιά για τα τρόφιμα, με τις εξαγωγές να διαμορφώνονται σε 5,04 δισ. ευρώ, τα χημικά με αύξηση εξαγωγών 10,3%, τα βιομηχανικά προϊόντα με αύξηση 18,7%, τα μηχανήματα με αύξηση 2,7%, τα ποτά – προϊόντα καπνού με αύξηση 6,4% και τα λάδια με αύξηση 7,1%.

Στην ανθεκτικότητα των ελληνικών εξαγωγών το 2020 και στις προοπτικές για το 2021 αναφέρθηκε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελλαρίδη. «Παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν στο παγκόσμιο εμπόριο την περυσινή χρονιά κυρίως λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, οι ελληνικές εξαγωγές κατάφεραν να διατηρήσουν τη δυναμική τους. Μάλιστα, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών πέτυχαν να εμφανίσουν θετικό πρόσημο, με τους κλάδους των τροφίμων, των χημικών, των βιομηχανικών και των λαδιών να επιδεικνύουν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα. Οι Ελληνες εξαγωγείς παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της φετινής χρονιάς, με τους οιωνούς να προδιαγράφονται θετικοί», δήλωσε. Η συνολική αξία των εισαγωγών το 2020 διαμορφώθηκε σε 48,62 δισ. ευρώ έναντι 55,84 δισ. ευρώ το 2019, υποχωρώντας κατά 12,9%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων οι εισαγωγές επίσης κατέγραψαν πτώση, της τάξης του 4,4%.

Αποτέλεσμα των παραπάνω εξελίξεων ήταν η σημαντική μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, στα 17,91 δισ. ευρώ το 2020, από 21,98 δισ. ευρώ το 2019 ή κατά 18,5%. Ακόμη και αν δεν συμπεριληφθούν τα πετρελαιοειδή και τα πλοία, η μείωση είναι επίσης σημαντική, ήτοι 13,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή