ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κινητήριος δύναμη για τη Mytilineos οι ΑΠΕ

Κινητήριος δύναμη για τη Mytilineos οι ΑΠΕ

Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην αποθήκευση, αλλά και στις ευκαιρίες που ανοίγονται με τους πόρους των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που προορίζονται για την ελληνική οικονομία, εστιάζει η Mytilineos, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος. 

Αυτό θα γίνει μέσω του τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας (RSD), ο οποίος συστάθηκε πριν από ένα χρόνο και επεκτείνεται σε διάφορες χώρες, από τη Χιλή έως την Αυστραλία, όπως ανέφερε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. «Ο τομέας RSD θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη της απόδοσής μας τα επόμενα χρόνια», ανέφερε. «Επί του παρόντος, βλέπουμε πολύ μεγάλη επιθυμία για παρόμοια έργα σε όλο τον κόσμο».

Ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας έχει στόχο να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας σε 3 GW μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Επί του παρόντος, η Mytilineos διαθέτει εγκατεστημένη δυναμικότητα από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και πράσινα έργα περίπου 1,4 GW. Η εταιρεία θα παρουσιάσει λεπτομέρειες στις 18 Φεβρουαρίου σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού επίτευξης του συγκεκριμένου στόχου, αναφέρει το Bloomberg στο σχετικό δημοσίευμά του. Οι δραστηριότητες ΑΠΕ περιλαμβάνουν και έργα τρίτων, καθώς και δικά τους. Το σύνολο των έργων που απευθύνεται σε τρίτους ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ (606 εκατ. δολ.), εκ των οποίων ποσοστό άνω του 90% έχει προγραμματιστεί για ολοκλήρωση φέτος.

Στο εξωτερικό

Τον Δεκέμβριο, η Mytilineos αύξησε την παραγωγική της ικανότητα στο αυστραλιανό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων σε 400 MW από 215 MW, μετά την αγορά δύο πάρκων. Παράλληλα η εταιρεία πραγματοποίησε την πρώτη αγορά της στην Ισπανία. Επίσης, πρόσφατα ανατέθηκε στην εταιρεία μία σύμβαση για την ανέγερση ηλιακού πάρκου στη Χιλή. Η επιχείρηση ανακοίνωσε την Τρίτη τη σύναψη μιας σειράς συμβάσεων με την ιταλική Terna SpA για ένα σύστημα ηλεκτροχημικών συσσωρευτών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. 

«Παρά τη ρευστή κατάσταση και τις αβεβαιότητες που σχετίζονται με τον ρυθμό του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού σε παγκόσμια κλίμακα, η εταιρεία έχει επί του παρόντος δυνατές προοπτικές για όλες τις δραστηριότητες το 2021 και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα του τελευταίου έτους», δήλωσε ο Ευ. Μυτιληναίος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να κερδίζουν μερίδιο αγοράς τόσο στην παραγωγή όσο και στη διανομή, «ωστόσο δεν είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί και φέτος η πρωτοφανής κερδοφορία του 2020».  

Σε ό,τι αφορά τη νέα μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 826 MW, ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι μπορεί να ξεκινήσει τις δοκιμές πριν από το τέλος του έτους. Οπως εξάλλου τόνισε ο ίδιος, ώθηση στις βιώσιμες δραστηριότητες της εταιρείας θα δώσουν οι πόροι ύψους 32 δισ. ευρώ που προορίζονται για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.