Στο ΤΧΣ η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο fund CVC

Στο ΤΧΣ η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο fund CVC

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners έχει ζητήσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Το ταμείο καλείται να αποφανθεί για τη διαδικασία και την προσφορά που έχει υποβάλει το CVC, λαμβάνοντας υπόψη την αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής που θα γίνει από εξωτερικό σύμβουλο, τον οποίο θα προσλάβει το ΤΧΣ. 

Σύμφωνα με πηγές από την Εθνική Τράπεζα, η προσφυγή στο ΤΧΣ αποτελεί συνήθη διαδικασία στον βαθμό που το ταμείο αποτελεί βασικό μέτοχο της ΕΤΕ με ποσοστό 40,4%. Από την πλευρά της τράπεζας αφήνεται να εννοηθεί ότι οι τελικές αποφάσεις δεν θα ληφθούν νωρίτερα από τα τέλη του μήνα και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο στόχος της ολοκλήρωσης της διαδικασίας και της πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC παραμένει.  Η σύμφωνη γνώμη του ΤΧΣ, αν και αποτελεί συνήθη διαδικασία που ακολουθείται για κάθε παρόμοια συναλλαγή, έχει ζητηθεί και υπό το βάρος των διαφορετικών απόψεων που έχουν υπάρξει στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ σε ό,τι αφορά επιμέρους στοιχεία της συμφωνίας που αφορούν το τίμημα που προσφέρει το CVC. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΕΤΕ έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην τιμή με βάση την οποία την έχει αποτιμήσει στα βιβλία της, δηλαδή τα 440 εκατ. ευρώ για το 80% (το 100% έχει αποτιμηθεί στα 550 εκατ. ευρώ). 

Αν και μετά τις πολύμηνες και εντατικές διαπραγματεύσεις τα δύο μέρη φέρονται να έχουν συγκλίνει στο ύψος του τιμήματος, αντικείμενο διαφωνίας υπήρξε το τελευταίο διάστημα ο τρόπος καταβολής του, καθώς και μια σειρά νομικών θεμάτων που το CVC έθετε και τα οποία οδηγούν στη μείωση της παρούσας αξίας του καταβαλλόμενου τιμήματος. Από την πλευρά της ΕΤΕ τηρείται σιγή ασυρμάτου και δεν επιβεβαιώνεται εάν το τίμημα θα είναι υπό την αίρεση όρων, όπως η προκαταβολή ενός μέρους των προμηθειών προς την Εθνική Τράπεζα ή μέσω επιστροφής κεφαλαίου εάν δεν επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού δικτύου κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση η φημολογία για επιμέρους στοιχεία της συμφωνίας και η καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην ολοκλήρωση της συναλλαγής επιβεβαιώνουν τη δυσκολία του εγχειρήματος, αλλά και την επιμονή των δύο μερών να καταλήξουν σε συμφωνία. Από την πλευρά της τράπεζας η πώληση σε επενδυτή συνιστά μονόδρομο στον βαθμό που η λύση της δημόσιας εγγραφής του 51% της Εθνικής Ασφαλιστικής, σενάριο που κατά καιρούς επανέρχεται, δεν προκρίνεται, με το σκεπτικό ότι η τιμή διάθεσης θα είναι χαμηλότερη, προκαλώντας μεγαλύτερη ζημία στην τράπεζα. Από την πλευρά του CVC, επίσης είναι σαφές ότι η εξαγορά της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας συνιστά στρατηγικό στόχο της θέσης του στην Ελλάδα, στην οποία έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια με την εξαγορά της Vivartia, τις εξαγορές στον χώρο της υγείας (Metropolitan, «Υγεία», «Ιασώ General», «Μητέρα» και «Λητώ»), στις μαρίνες Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας, καθώς και στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω της skroutz.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή