Ραντεβού σε μία πλατφόρμα δίνουν οι καινοτόμοι Έλληνες όλου του κόσμου

Ραντεβού σε μία πλατφόρμα δίνουν οι καινοτόμοι Έλληνες όλου του κόσμου

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτόμων επιχειρήσεων των οποίων η κεφαλαιοποίηση μπορεί να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, δημιουργώντας επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας σε πέντε χρόνια, στοχεύει η πρωτοβουλία Innovative Greeks που διοργανώνει η Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ και η Endeavor Greece. 

Το σύνθημα «οι Ελληνες της Καινοτομίας ανά την υφήλιο ενώνουν τις δυνάμεις τους» συμπυκνώνει τον σκοπό της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία μιας διεθνούς κοινότητας καινοτόμων Ελλήνων, μέσω της οποίας αναγνωρισμένοι Ελληνες επιχειρηματίες, επενδυτές αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη θα έρχονται σε επαφή με ταχέως αναπτυσσόμενες ελληνικές νεοφυείς εταιρείες μοιράζοντας γνώσεις, δικτύωση και κεφάλαια. Από την πλευρά τους, οι ελληνικές startups θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν ευκαιρίες, να συνεργαστούν με κορυφαίες εταιρείες, να ανταλλάξουν τεχνογνωσία, να μπουν σε νέες αγορές και να αναπτυχθούν. 

«Η πρωτοβουλία, που ξεκινάει με το πρώτο διαδικτυακό συνέδριο “Καινοτόμοι Ελληνες” στις 2-3 Μαρτίου, έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας πλατφόρμας, η οποία θα λειτουργεί ως μία διαδικτυακή κοινότητα των Ελλήνων που καινοτομούν ανά τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να τους καταγράψουμε αλλά και να παρέχουμε τα εργαλεία σε κάποιον που ενδεχομένως θέλει να επιστρέψει στη χώρα ή –για παράδειγμα– θέλει να κάνει sabbatical στην Ελλάδα, να ανακαλύψει ευκαιρίες εργασίας σε εταιρείες που τον ενδιαφέρουν. Ισχύει όμως και το αντίστροφο. Δηλαδή υπάρχουν νέοι Ελληνες στη χώρα μας που θέλουν να εξειδικευτούν σε τομείς που δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένοι στην Ελλάδα. Μέσω του δικτύου των Ελλήνων της διασποράς που παρέχει το Innovative Greeks θα μπορέσουν πιο εύκολα να πάνε να εργαστούν σε μία καινοτόμο εταιρεία του εξωτερικού», εξηγεί στην «Κ» ο Μάρκος Βερέμης, πρόεδρος της Upstream, εταίρος στο επενδυτικό κεφάλαιο Big Pi Ventures και συμπρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ. 

Μεγάλο ενδιαφέρον

Παράλληλα, το Innovative Greeks εντοπίζει τους Ελληνες που στελεχώνουν μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να «δοκιμάσουν» το προϊόν τους σε μία από αυτές. Επίσης, θα φιλοξενούνται εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των οποίων οι Ελληνες της χώρας μας και οι Ελληνες της διασποράς θα μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία ανταλλάσσοντας απόψεις και πληροφορίες. «Μέσα σε δύο εβδομάδες έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα Ιnnovative Greeks πάνω από 5.000 άτομα που απασχολούνται σε εταιρείες καινοτομίας, με τον αριθμό τους να αυξάνεται καθημερινά. Εξ αυτών ένα 50% προέρχεται από την Ελλάδα και το υπόλοιπο 50% από το εξωτερικό, κυρίως από τις ΗΠΑ, όπου οι Ελληνες έχουν εκτεταμένη παρουσία», σημειώνει ο κ. Βερέμης.  Την επίσημη έναρξη της πρωτοβουλίας σηματοδοτεί η διαδικτυακή εκδήλωση Innovative Greeks που θα διεξαχθεί σε λίγες ημέρες, στις 2-3 Μαρτίου, με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και Ελληνίδων της διασποράς του κλάδου της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Ανάμεσα στους ομιλητές ξεχωρίζουν ο πρόεδρος και επικεφαλής επιστημών της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας, δρ Τζορτζ Γιανκόπουλος, ο δρ Νικόλας Γαλακάτος, επικεφαλής της Blackstone Life Sciences, ο δρ Στέλιος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. της Biogen, ο Nτιν Ντακόλιας, co-chief investment officer της Fortress Investment Group, ο Τζιμ Γιαννόπουλος, πρόεδρος και CEO της Paramount Pictures, η Nίκη Τριγώνη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συνιδρύτρια και CTO στη νεοφυή εταιρεία Navenio, ο Τζέιμς Χριστόπουλος, managing director στο επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners, ο Αλεξ Χατζηελευθερίου, συνιδρυτής και CEO στην Blueground, ο Ανδρέας Σταυρόπουλος, εταίρος στην Threshold Ventures και άλλοι πολλοί.  

Τεχνολογία και υπηρεσίες

«Το πρώτο αυτό συνέδριο επικεντρώνεται κυρίως στους κλάδους της τεχνολογίας και των υπηρεσιών υγείας, καθώς εκεί παρατηρείται και μεγάλη συγκέντρωση Ελλήνων. Ωστόσο, όταν μιλάμε για καινοτομία δεν αναφερόμαστε μόνο σε εταιρείες τεχνολογίας αλλά σε όλες όσες καινοτομούν και διοχετεύουν κεφάλαια σε έρευνα και ανάπτυξη, ακόμη και εάν ανήκουν σε παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας (τσιμεντοβιομηχανίες, τρόφιμα κ.ά.). Αυτές είναι και οι εταιρείες που έχουν τη μεγαλύτερη προοπτική ανάπτυξης τα επόμενα 10 χρόνια», αναφέρει.

Ποιες ελληνικές startups διαπρέπουν εκτός συνόρων

Ισχυρή δυναμική έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας, με την κεφαλαιοποίησή τους να αγγίζει πλέον τα 4 δισ. ευρώ από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα που διαμορφώνονταν πριν από περίπου μία δεκαετία. Αρκετές startups εταιρείες, όπως η Arrikto, η Persado, η Balena κ.ά., έχουν ήδη παρουσία στην αμερικανική αγορά αντλώντας παράλληλα κεφάλαια από μεγάλους Αμερικανούς επενδυτές. Στην Persado μάλιστα έχουν επενδύσει γνωστά επενδυτικά κεφάλαια, όπως Goldman Sachs, Bain Capital Ventures και American Express, με την εταιρεία να απασχολεί στη χώρα μας περίπου 200 άτομα. Παράλληλα, το 2020 καταγράφηκαν εξαγορές εταιρειών που έχουν ιδρυθεί από Ελληνες και έχουν παρουσία στη χώρα μας, ενδυναμώνοντας την ισχύ της κοινότητας των ελληνικών startups. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εταιρεία RPA (Robotic Process Automation) Softomotive των Μάριου Σταυρόπουλου και Αργύρη Κανινή, την οποία εξαγόρασε τον Μάιο του 2020 ο τεχνολογικός κολοσσός Microsoft, με την προοπτική να επεκτείνει το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης που διατηρεί στη χώρα μας. 

Ανάλογη ήταν και η πορεία της InstaShop, που περιήλθε στην αγκαλιά της γερμανικής εταιρείας Delivery Hero τον Αύγουστο του 2020 έναντι 360 εκατ. δολ., φθάνοντας μέσα σε 5 χρόνια λειτουργίας τους 400 εργαζομένους, εκ των οποίων πλέον οι 80 απασχολούνται στο τεχνολογικό hub που έχει στη Θεσσαλονίκη. Η εφαρμογή παραγγελίας προϊόντων (φαρμακευτικά είδη, είδη από petshops) έγινε ευρύτατα δημοφιλής σε χώρες της Μέσης Ανατολής, εν μέσω πανδημίας, «κλείνοντας» το μεγαλύτερο deal που έχει ποτέ μέχρι στιγμής σημειώσει τεχνολογική εταιρεία με δραστηριότητα στη Ελλάδα. 

«Η καινοτομία αποτελεί βασικό πυλώνα αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας. Οι εταιρείες θα πρέπει να εξάγουν καινοτόμα προϊόντα, προϊόντα δηλαδή που να μπορούν να διαφοροποιούνται», αναφέρει ο κ. Βερέμης, προσδοκώντας ότι στο Innovative Greeks, σε βάθος χρόνου, δεν θα συμμετέχουν μόνον Ελληνες, αλλά και άτομα που βλέπουν τη χώρα μας σαν ένα μέρος για να αναπτυχθούν οι ίδιοι μαζί με τις επιχειρηματικές τους ιδέες. «Μέρος αυτού του οικοσυστήματος είναι όποιος μετέχει σε αυτό», τονίζει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή