Πυρά Γκέιτς εναντίον Μασκ για τις επενδύσεις σε bitcoin

Πυρά Γκέιτς εναντίον Μασκ για τις επενδύσεις σε bitcoin

Τι είπε ο συνιδρυτής της Microsoft για τις συναλλαγές σε ψηφιακό νόμισμα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν μιλούν και λογομαχούν δύο άνθρωποι, οι οποίοι τυγχάνει να είναι μέσα στους τρεις πλουσιότερους του κόσμου, τότε το προσωπικό τους διακύβευμα αποκτά διεθνή χαρακτήρα. Ο λόγος είναι για τον Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτή της Microsoft, και τον Ελον Μασκ, ιδρυτή της Tesla, της εταιρείας, που κατασκευάζει αποκλειστικά ηλεκτροκίνητα οχήματα, οι οποίοι διαφωνούν επί των ψηφιακών νομισμάτων, όπως το bitcoin. «Δεν πρέπει να αγοράζετε bitcoin, εκτός και αν είστε το πλουσιότερο άτομο στον κόσμο», όπως απεφάνθη ο Μπιλ Γκέιτς, ο τρίτος πιο πλούσιος διεθνώς, υπαινισσόμενος τον Ελον Μασκ. Ο τελευταίος διατηρεί τον «τίτλο» του πλουσιότερου όλων και τον τελευταίο καιρό έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το bitcoin, μέσω μηνυμάτων του στο κοινωνικό δίκτυο Twitter.  Επιπροσθέτως, η εταιρεία του ανακοίνωσε ότι είχε επενδύσει 1,5 δισ. δολάρια στο bitcoin, προσθέτοντας πως θα δέχεται και πληρωμές σε αυτό από τους οδηγούς των οχημάτων της. Oπως σχετικώς αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, με δεδομένο το ράλι, που πυροδότησε άνοδο της αξίας του πάνω από 400% σε σύγκριση με το 2020, πλέον το bitcoin και περιζήτητο έγινε μεταξύ μεγάλων επενδυτών αλλά και απασχόλησε τους αρμοδίους χάραξης πολιτικής.

Πολύ καλά ενημερωμένος

Ο «Ελον Μασκ είναι πολύ καλά ενημερωμένος και δεν ανησυχώ πως το bitcoin κινείται τυχαία είτε ανοδικά είτε πτωτικά», δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Απλώς πιστεύω πως οι άνθρωποι, που κάνουν αγορές σε αυτό το ψηφιακό νόμισμα, εξαιτίας της γενικευμένης φρενίτιδας, ίσως και να μην έχουν τόσο πολλά χρήματα. Η άποψή μου είναι ότι, εάν έχετε λιγότερα χρήματα από τον Ελον Μασκ, ενδεχομένως να πρέπει να προσέχετε». Ο εν λόγω μεγιστάνας, του οποίου η περιουσία ανέρχεται στα 189,6 δισ. δολάρια σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων, Bloomberg Billionaires Index, υπήρξε ενθουσιώδης υποστηρικτής του bitcoin, τόσο πολύ μάλιστα που επηρέασε την αξία του νομίσματος και ξεπέρασε τις 40.000 δολάρια. Από τις αρχές του μηνός εκτινάχθηκε κατά 76% και σε κάποιο σημείο είχε ξεπεράσει τις 50.000 δολάρια, οπότε και με μήνυμά του ο Ελον Μασκ στο Τwitter δήλωσε πως οι τιμές των κρυπτογραφημένων νομισμάτων φαίνονται υψηλές. Ως αποτέλεσμα, η αξία του bitcoin μετά υποχώρησε, αν και χθες διαπραγματευόταν σε υψηλά επίπεδα και πάλι σχεδόν στις 50.980 δολ.

Η συζήτηση γύρω από το bitcoin δεν είναι καινούργια. Ο δισεκατομμυριούχος και μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ θεωρεί ότι τα κρυπτογραφημένα νομίσματα δεν έχουν αξία και δεν παράγουν τίποτα. Η υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζάνετ Γέλεν, που τα αντιμετωπίζει με επιφύλαξη, δήλωσε σε συνέντευξη στους New York Times νωρίτερα πως το bitcoin είναι ένας εξαιρετικά αναποτελεσματικός τρόπος διεξαγωγής συναλλαγών. Την ώρα, όμως, κατά την οποία πληθαίνουν οι εταιρείες, στο πεδίο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, που κάνουν δεκτό το νόμισμα στο πλαίσιο των συναλλαγών τους, όπως οι PayPal Holdings, η Visa και η MasterCard, τότε έχει ευρύτερη αποδοχή. Κι ενώ οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μελετούν πώς να ψηφιοποιήσουν τα δικά τους κυρίαρχα νομίσματα και εταιρείες όπως η Fidelity Investments συγκροτούν επενδυτικά κεφάλαια, επιτρέποντας να προστεθούν σε αυτά και ψηφιακά κρυπτογραφημένα νομίσματα, η συζήτηση για τα μερίσματα από τις συναλλαγές αυτές έχει μόλις ξεκινήσει.

Διαβάστε επίσης: 

Ελον Μασκ: Σταρ του επιχειρείν και του ρίσκου
Μεγάλη «φούσκα» το bitcoin, λένε οι επενδυτές

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή