ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στρατηγική ενίσχυσης μισθωτής εργασίας με μείωση εισφορών

Στρατηγική ενίσχυσης μισθωτής εργασίας με μείωση εισφορών

Την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις, δίνοντας έμφαση στη μείωση της επιβάρυνσης της εργασίας και κυρίως της μισθωτής, ανέδειξε χθες ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

«Προκρίνουμε τη μείωση της φορολογίας της εργασίας και όχι της κατανάλωσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατέλης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, στον Παύλο Τσίμα. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τη μισθωτή εργασία και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι επίκειται περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα το 2022, επιπλέον των 3 μονάδων που μειώθηκαν φέτος και της 0,9 μονάδας τον προηγούμενο χρόνο. Μίλησε επίσης για σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Εξάλλου, ο κ. Πατέλης σε ομιλία του προχθές, σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, είπε ότι όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις, όπως η μείωση του λεγόμενου πλαφόν των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι επισημάνσεις αυτές του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού έχουν σημασία, γιατί δείχνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να κινηθεί στην κατεύθυνση της μονιμοποίησης και της διεύρυνσης των δύο αυτών μέτρων (μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες και αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης), που ψηφίστηκαν και ισχύουν προσωρινά μόνο, για φέτος. Για να το επιτύχει αυτό, πρέπει να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η προδιαγραφόμενη διατήρηση της δημοσιονομικής χαλάρωσης, που ισχύει φέτος και για το 2022, δίνει βάσιμες ελπίδες ότι αυτό θα καταστεί εφικτό.

Ο κ. Πατέλης είπε χθες ότι η χαλάρωση αυτή των κανόνων της Ε.Ε. δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εφαρμόσει δοκιμαστικά αυτές τις ελαφρύνσεις και να διαπιστώσει στην πράξη ποιο θα είναι το πραγματικό δημοσιονομικό τους κόστος. Ο ίδιος εκτιμά ότι το κόστος θα αποδειχθεί μικρότερο από το «λογιστικό», όπως το ονόμασε, καθότι ένα μέρος του θα αντισταθμιστεί από τη θετική επίπτωση του μέτρου στην πραγματική οικονομία.

Η πρόθεση της κυβέρνησης, σε συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη συνέχιση των φορολογικών ελαφρύνσεων, όπως οι παραπάνω, θα αποτυπωθεί στο πρόγραμμα σταθερότητας και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα κατατεθούν στις Βρυξέλλες στο τέλος Απριλίου και τον Μάιο αντίστοιχα.

Πηγή του οικονομικού επιτελείου ανέφερε σχετικά προχθές ότι κάποιες εκκρεμότητες από τις παραπάνω θα περιληφθούν στα σενάρια των προγραμμάτων αυτών και κάποιες άλλες θα παραπεμφθούν για τον προϋπολογισμό το φθινόπωρο.

Εξάλλου, στο σχέδιο δράσης του υπουργείου Εργασίας για το 2021 προβλέπεται η διερεύνηση της δυνατότητας σωρευτικής μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι όχι μόνο θα διατηρηθεί η φετινή μείωση των 3 μονάδων, αλλά θα υπάρξει και περαιτέρω μείωση κατά 1,1 μονάδα έως το 2023. 

Ο κ. Πατέλης είπε, επίσης, χθες ότι εκτός από τις φορολογικές ελαφρύνσεις προχωρούν και οι μεταρρυθμίσεις. Υποστήριξε ότι η μεγάλη πρόκληση μετά την πανδημία θα είναι η μετάβαση στην ψηφιοποίηση με τρόπο που θα αξιοποιείται προς όφελος της οικονομίας, αλλά και θα προστατεύει από πιθανές αρνητικές παρενέργειές της. Στο πλαίσιο αυτό θα συμβάλουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα χρηματοδοτήσουν μεταξύ άλλων την κατάρτιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις νέες ψηφιακές δεξιότητες.

«Τα πρώτα μηνύματα για μετά την πανδημία είναι πολύ αισιόδοξα», σχολίασε, εξάλλου, ο κ. Πατέλης, ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα «χτίζει εμπιστοσύνη» αυτό το διάστημα ακόμη και με πρωτοβουλίες όπως αυτή του «πράσινου διαβατηρίου». Η εμπιστοσύνη αυτή θα μεταφραστεί σε προσέλκυση επενδύσεων, εκτίμησε.