Με απώλειες 3,06 δισ. ξεκίνησε η χρονιά για τις επιχειρήσεις

Με απώλειες 3,06 δισ. ξεκίνησε η χρονιά για τις επιχειρήσεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώλειες 3,06 δισ. ευρώ είχε το σύνολο των επιχειρήσεων –και όχι μόνο αυτές που βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας– τον Ιανουάριο του 2021, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο κύκλος εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους σε 15,97 δισ. ευρώ έναντι 19,03 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2020, τον τελευταίο μήνα πριν η πανδημία χτυπήσει και την Ελλάδα. Ενδεχομένως οι απώλειες να είναι ακόμη μεγαλύτερες, δεδομένου ότι τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν μόνο τις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και υποβάλλουν στοιχεία για τον κύκλο εργασιών τους σε μηνιαία βάση.
Αν και ποσοστιαία οι απώλειες είναι μεγαλύτερες για τον κλάδο των τεχνών – διασκέδασης – ψυχαγωγίας –κλάδος που παραμένει σε αναστολή λειτουργίας, με τον κύκλο εργασιών του να εμφανίζεται τον Ιανουάριο του 2021 μειωμένος κατά 88,2%, στα 52,49 εκατ. ευρώ, από 443,95 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2020–, βαριές είναι οι απώλειες σε απόλυτα νούμερα σε πολύ μεγαλύτερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως το εμπόριο, η μεταποίηση, τα καταλύματα (τουρισμός) και η εστίαση.

Ετσι, ο κύκλος εργασιών στη μεταποίηση, κλάδος που δεν βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας, υποχώρησε τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους κατά 12,8% ή κατά 559 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της χαμηλής εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης. Ο κλάδος συνολικά του εμπορίου, χονδρικό και λιανικό, κατέγραψε απώλειες 615 εκατ. ευρώ, στα 6,78 δισ. έναντι 7,39 δισ. τον Ιανουάριο του 2020.

Τα στοιχεία ειδικά για το λιανικό εμπόριο και τις κατηγορίες αυτού που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας (δεν συμπεριλαμβάνεται, δηλαδή, ο κλάδος των τροφίμων) δείχνουν μείωση του κύκλου εργασιών τον φετινό Ιανουάριο κατά 15% ή κατά 82,11 εκατ. ευρώ. Αν μη τι άλλο, η λειτουργία των φυσικών εμπορικών καταστημάτων μόνο για 11 εργάσιμες ημέρες τον Ιανουάριο κατάφερε μόνο λίγο να περιορίσει τις απώλειες. Αυτές, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, είναι πολύ μεγαλύτερες από το παραπάνω νούμερο, δεδομένου ότι στα στοιχεία δεν περιλαμβάνεται η πλειονότητα των λιανεμπορικών επιχειρήσεων –κυρίως του κλάδου ένδυσης και υπόδησης–, οι οποίες δεν υποβάλλουν στοιχεία σε μηνιαία βάση. Στον κλάδο της εστίασης –όπου επίσης δραστηριοποιούνται πολλές μικρές επιχειρήσεις χωρίς υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων– ο κύκλος εργασιών μειώθηκε τον Ιανουάριο του 2021 κατά 58,1% και διαμορφώθηκε σε 48,36 εκατ. έναντι 115,52 εκατ. τον Ιανουάριο 2020.

Στον κλάδο των καταλυμάτων, η μείωση του κύκλου εργασιών ήταν της τάξεως του 74,7%, με τον τζίρο να υποχωρεί τον Ιανουάριο του 2021 σε μόλις 17,97 εκατ. έναντι 70,93 εκατ. τον Ιανουάριο του 2020.

Εξαιρετικά βαρύ είναι το πλήγμα στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών – στοιχημάτων, με τον τζίρο να υποχωρεί κατά 93,3%, στα 25,95 εκατ. έναντι 384,62 εκατ. τον Ιανουάριο του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή