Η πανδημία επιμένει, τα μέτρα στήριξης παρατείνονται

Η πανδημία επιμένει, τα μέτρα στήριξης παρατείνονται

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Με δύο πακέτα μέτρων συνολικού ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ επιχειρεί η κυβέρνηση να στηρίξει τις επιχειρήσεις τόσο το διάστημα που παραμένουν κλειστές όσο και την επόμενη μέρα, με την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η πρώτη δέσμη στήριξης ουσιαστικά αφορά στην επέκταση των υφιστάμενων μέτρων, ενώ η δεύτερη προβλέπει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους εργαζομένους. Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστούν τα μέτρα. «Αυτό που θα ανακοινώσουμε είναι η συνέχιση των μέτρων με βάση το ότι συνεχίζεται το lockdown. Ολα αυτά τα θέματα θα ανακοινωθούν στις αρχές της εβδομάδας», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης. Ταυτόχρονα, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ανακοινωθεί και το πακέτο στήριξης της εστίασης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο θα βοηθήσειςτις επιχειρήσεις του κλάδου να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους, ακόμα και να προμηθευτούν ό,τι είναι αναγκαίο για τη λειτουργία τους.

Επέκταση μέτρων

• Μηδενικά ενοίκια και τον Απρίλιο για τις 210.000 επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές. Παράλληλα, οι πληττόμενες επιχειρήσεις (με βάση τον ΚΑΔ) θα συνεχίσουν και τον επόμενο μήνα να δίνουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο στους ιδιοκτήτες. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% των απωλειών που θα υποστούν. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα ισχύσει η έκπτωση του 40% με την αναπλήρωση του 50% της ζημιάς.

• Ενεργοποίηση του 7ου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1 δισ. ευρώ, για την παροχή ρευστότητας σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με επίκεντρο την εστίαση και τον τουρισμό. Στον νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής θα μπορούν να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, ακόμα και αν είχαν αύξηση τζίρου το 2020. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, ενώ οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος του ίδιου μήνα. Δεν αποκλείεται το ποσό να είναι υψηλότερο από 1 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες και τους δικαιούχους.

• Καταβολή του επιδόματος των 534 ευρώ τον μήνα στους εργαζομένους σε αναστολή σε κλειστές και σε πληττόμενες επιχειρήσεις, με κάλυψη από το Δημόσιο των ασφαλιστικών εισφορών.

• Επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία».

• Παράταση των επιδομάτων ανεργίας.

• Αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμίσεων για οφειλές στην εφορία και στα ελεγκτικά κέντρα, καθώς και για τις ασφαλιστικές εισφορές, με μετάθεση της δόσης στον επόμενο μήνα (δηλαδή τον Μάιο),

• Πάγωμα επιταγών.

Πακέτο επανεκκίνησης

• Μειωμένη προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις που θα έχουν μεγάλη μείωση του τζίρου. Με βάση τα στοιχεία που έχει αρχίσει να επεξεργάζεται η ΑΑΔΕ, οι περσσότερες επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν ζημίες το 2020, κάτι που θα οδηγήσει σε μηδενικό φόρο και ως εκ τούτου σε μηδενική προκαταβολή. Η μείωση της προκαταβολής θα είναι στοχευμένη και θα αφορά εκ των πραγμάτων λιγότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

• Το επόμενο δεκαήμερο θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για μια σειρά επιλέξιμων δαπανών, με σκοπό να βοηθηθεί ο κλάδος της εστίασης ώστε να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα για να επανεκκινήσει όταν αρθούν οι περιορισμοί. Με αντίστοιχο κονδύλι, και πάλι μέσω του ΕΣΠΑ, θα ενισχυθεί και ο τουριστικός κλάδος.