Tέσσερα νέα έργα αλλάζουν τη λεωφόρο Πειραιώς

Tέσσερα νέα έργα αλλάζουν τη λεωφόρο Πειραιώς

Εμπόριο, πολιτισμός, φιλοξενία, γραφεία εμπλουτίζουν το μείγμα χρήσεων

5' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις ανάπτυξης και ανάπλασης ακινήτων συνολικού ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ προωθούνται το αμέσως προσεχές διάστημα στον άξονα της οδού Πειραιώς, με έμφαση στο τμήμα από τη Χαμοστέρνας και μέχρι το Φάληρο, όπου εντοπίζεται και ο μεγαλύτερος όγκος αξιοποιήσιμων ακινήτων. Κατά κανόνα, πρόκειται για πρώην βιομηχανικά ακίνητα (εγκαταλελειμμένες παραγωγικές μονάδες ή αποθήκες), τα οποία κρίνονται πλέον ώριμα προς αξιοποίηση, μέσω της αλλαγής χρήσης και της προσθήκης νέων σύγχρονων κατασκευών. Εμπόριο, πολιτισμός, γραφεία, ακόμη και φιλοξενία, αναμένεται να προστεθούν τα επόμενα χρόνια στο «μείγμα» των χρήσεων που θα συναντά κανείς πέριξ του άξονα της Πειραιώς.

Εμπορικό πάρκο

Υπό κατασκευήν βρίσκεται και το εμπορικό πάρκο των 15.000 τ.μ. ανωδομής που αναπτύσσει η ολλανδική εταιρεία Ten Brinke Hellas στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Κηφισού. Στη συγκεκριμένη έκταση στεγαζόταν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 η παραγωγική μονάδα ΒΙΣ (Βιομηχανία Συσκευασιών Α.Ε.), προτού μετεγκατασταθεί, πουλώντας το ακίνητο στον όμιλο Plaza Centers από το Ισραήλ. Η τελευταία εκτελούσε τότε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης εμπορικών κέντρων εκτός Ισραήλ. Στην πορεία των ετών κι εν μέσω της δυσκολίας της Plaza να λάβει τις απαιτούμενες άδειες, η εταιρεία προχώρησε σε αποεπένδυση τόσο από την ελληνική αγορά όσο και από τις υπόλοιπες, εστιάζοντας στην εσωτερική της αγορά.

Ετσι, το ακίνητο πουλήθηκε πριν από μερικά χρόνια και σήμερα έχει ξεκινήσει η κατασκευή ενός εμπορικού πάρκου, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι ολοκληρωμένο προς χρήση στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2022. Σημειωτέον ότι το ακίνητο γειτνιάζει με έναν αξιόλογο εμπορικό πόλο, που περιλαμβάνει καταστήματα των αλυσίδων Jumbo, Leroy Merlin και Κωτσόβολος. Ως εκ τούτου, μεγιστοποιείται η εμπορική απήχηση του σημείου, που δύναται να λειτουργήσει ως σημαντικός πόλος έλξης επισκεπτών όχι μόνο από τις γύρω περιοχές, αλλά και από άλλα σημεία του λεκανοπεδίου.

Κτίριο γραφείων

Επένδυση της τάξεως των 113 εκατ. ευρώ για την ανέγερση ενός λειτουργικού, σύγχρονου κτιρίου γραφείων, δρομολογεί όμως και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, επίσης μέσω ΣΔΙΤ. Στόχος είναι η στέγαση όλων των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, οι οποίες σήμερα φιλοξενούνται σε 13 επιμέρους κτίρια, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία και μισθώνονται. Το νέο κτίριο πρόκειται να κατασκευαστεί στην οδό Πειραιώς 166, στο ύψος του Ταύρου. Πρόκειται για ιδιόκτητη έκταση 8,7 στρεμμάτων, πλησίον του σταθμού Ρουφ του προαστιακού. Στο συγκεκριμένο ακίνητο στεγάζεται σήμερα το Κεντρικό Εργαστήριο Δημοσίων Εργων, μια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Στο πλαίσιο της εν λόγω επένδυσης, πρόκειται να κατασκευαστεί και μια πεζογέφυρα πάνω από την οδό Πειραιώς, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στο νέο κτίριο γραφείων. Στόχος είναι η ανέγερση ενός σύγχρονου κτιρίου γραφείων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, μειωμένες λειτουργικές δαπάνες και σειρά παροχών, όπως χώροι για τη φιλοξενία παιδικού σταθμού, αποθήκες, ιατρείο, βιβλιοθήκη, αίθουσες συσκέψεων, συνεδριακό κέντρο, εστιατόριο, μουσείο τεχνολογίας και υπόγειοι χώροι στάθμευσης. Ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Στις 19 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους επενδυτές για την ανάπτυξη του έργου «Πολιτεία Καινοτομίας», μετά την πρόσφατη παράταση που χορηγήθηκε από το υπ. Ανάπτυξης, που «τρέχει» τον σχετικό διαγωνισμό ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα). Το έργο αφορά την αξιοποίηση του διατηρητέου ακινήτου της πρώην ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς, στο ύψος του Φαλήρου, κοντά στο ακίνητο της «Ελαΐς». Ο ανάδοχος που θα προκύψει, πιθανώς στις αρχές του 2022, θα αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση της «Πολιτείας Καινοτομίας». Οπως ανέφερε πρόσφατα ο Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είναι ανάγκη να βρεθεί ανάδοχος με εμπειρία στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και στη διαχείριση οικοσυστημάτων καινοτομίας, κάτι που ίσως προμηνύει αξιόλογες συμπράξεις εταιρειών, στο πλαίσιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η «Πολιτεία Καινοτομίας» εκτιμάται ότι θα αφορά επένδυση της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ (κατ’ ελάχιστον) χωρίς να αποκλείεται το τελικό κόστος να είναι αρκετά υψηλότερο, ίσως προσεγγίζοντας και τα 100 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα και έχει παραμείνει ανεκμετάλλευτο από τη δεκαετία του 1980, όταν η ιστορική βιομηχανία χρωμάτων διέκοψε τη λειτουργία της. Η επιφάνεια του κτιρίου προσεγγίζει τα 18.000 τ.μ. Στόχος της ανάπλασης είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος γραφείων, που θα φιλοξενεί νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, όπως επίσης και τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων επιχειρήσεων. Ιδιοκτήτης της έκτασης των 17,9 στρεμμάτων ήταν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου, ο οποίος προχώρησε στην παραχώρησή της στο υπ. Ανάπτυξης.

Ξενοδοχεία, αναψυχή, εστιατόρια και πάρκο τεχνολογικής έρευνας

Tέσσερα νέα έργα αλλάζουν τη λεωφόρο Πειραιώς-1
Υπολογίζεται ότι θα αναπτυχθούν κτίρια επιφάνειας 45.000 τ.μ., εκ των οποίων περίπου 25.000 τ.μ. θα αφορούν τα δύο ξενοδοχεία και τα υπόλοιπα 20.000 τ.μ. τις χρήσεις πολιτισμού και έρευνας.

Ενα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια αφορά την ανάπλαση της έκτασης της Βιοχάλκο, όπου φιλοξενήθηκαν οι εγκαταστάσεις της εμβληματικής βιομηχανίας στο παρελθόν. Πρόκειται για ακίνητο 70 στρεμμάτων, επί της Λ. Πειραιώς 252, το οποίο γειτνιάζει με το το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ), την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), καθώς και τις κτιριακές εγκαταστάσεις του υπουργείου Πολιτισμού επί της Πειραιώς 260. Ως εκ τούτου, το σημείο κρίνεται ιδανικό για την ανάπτυξη χρήσεων πολιτισμού, αλλά και τουρισμού, καθώς το ακίνητο βρίσκεται κοντά σε δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα.
Στο πλαίσιο αυτό, με βάση τη σχετική μελέτη που έχει εκπονήσει για λογαριασμό τηςΒιοχάλκο η ARIS Architects S.A. (Α. Μητρόπουλος) προβλέπει την ανάπτυξη δύο ξενοδοχείων, ενός κέντρου τεχνολογικής έρευνας κι ανάπτυξης, ενός πάρκου μεγέθους 30 στρεμμάτων, ενώ στην έκταση προβλέπονται επίσης ένα μουσείο, παιδικές χαρές, αθλητικές υποδομές, εστιατόρια και εγκαταστάσεις αναψυχής. Στο ακίνητο θα διαμορφωθούν επίσης υδάτινα στοιχεία, πέντε χιλιόμετρα πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων, όπως επίσης και χώροι στάθμευσης.

Πρόκειται για επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ, η οποία μάλιστα έχει εγκριθεί ως στρατηγικού χαρακτήρα από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή. Υπολογίζεται ότι θα αναπτυχθούν κτίρια επιφάνειας 45.000 τ.μ., εκ των οποίων περίπου 25.000 τ.μ. θα αφορούν τα δύο ξενοδοχεία και τα υπόλοιπα 20.000 τ.μ. τις χρήσεις πολιτισμού κι έρευνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός όλων των κτιρίων θα είναι βιοκλιματικός, ακολουθώντας το πρότυπο πιστοποίησης LEED. 

Παράλληλα, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι, μέσω της εν λόγω επένδυσης, αξιοποιείται ανενεργό κτιριακό απόθεμα και αναδεικνύεται η βιομηχανική κληρονομιά της Αθήνας. Επιπλέον, η εν λόγω επένδυση έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά και ενισχυτικά ως προς τις υφιστάμενες χρήσεις πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ως προς το εν ισχύι πολεοδομικό και χωροταξικό πλαίσιο, όπως αυτό ορίζεται από το ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας-Αττικής. Αυτό προβλέπει έμφαση σε χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής για τον άξονα της οδού Πειραιώς, ενώ ειδικά για τον Ελαιώνα, σημειώνεται ότι αποτελεί περιοχή στρατηγικής σημασίας για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής και ανταγωνιστικότητας της Αττικής και περιοχή διασύνδεσης των κέντρων Αθήνας και Πειραιά. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται η ανάδειξή του σε υποδοχέα καινοτόμου επιχειρηματικής δραστηριότητας και εν γένει λειτουργιών υψηλής προστιθέμενης αξίας σε αναβαθμισμένο αστικό περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή