Σε 15 λεπτά η δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου

Σε 15 λεπτά η δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στη γραφειοκρατία και στην ταλαιπωρία των πολιτών φαίνεται ότι έβαλε η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ). Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων στην Ελλάδα είναι υπόθεση μόλις δεκαπέντε λεπτών. Τα στοιχεία από τη χρήση της πλατφόρμας, myProperty, δείχνουν ότι αυτός είναι, κατά μέσον όρο, ο χρόνος που χρειάστηκαν οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε ψηφιακές δηλώσεις (ΦΜΑ).

Το κέρδος από την ψηφιακή υποβολή, όπως τονίζουν από την ΑΑΔΕ, είναι πολύ σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς τι χρειαζόταν για τη συμπλήρωση και την υποβολή της δήλωσης πριν από την πανδημία και την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας: Σύνταξη της δήλωσης στον υπολογιστή του συμβολαιογράφου, επίσκεψη του αγοραστή και του πωλητή στο γραφείο του συμβολαιογράφου για την υπογραφή της δήλωσης και μετά επίσκεψη στη ΔΟΥ και αναμονή στην ουρά για την κατάθεσή της.

Το εντυπωσιακό, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, είναι ότι η λειτουργία του myProperty έρχεται σε μια περίοδο που το ενδιαφέρον για μεταβιβάσεις ακινήτων έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, εν μέσω πανδημίας, οι εφορίες όλης της χώρας –που λειτουργούν με το μισό σχεδόν προσωπικό ημερησίως, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας– διεκπεραίωσαν τον ίδιο αριθμό δηλώσεων μεταβιβάσεων, γονικών παροχών και κληρονομιών, σε σχέση με το 2019 (περίπου 53.000). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με τις διαδικασίες που θεσπίστηκαν μέσα στην πανδημία για την προστασία και διευκόλυνση των φορολογουμένων, ο χρόνος διεκπεραίωσης ανά υπάλληλο μειώθηκε στο μισό. Ωστόσο, εκκρεμούν περί τις 6.500 δηλώσεις που έχουν αποσταλεί ταχυδρομικά ή με mail, εκ των οποίων περί τις 5.000 αφορούν μεταβιβάσεις.

Σημειώνεται ότι έως την 31η Μαΐου η ηλεκτρονική διαδικασία είναι προαιρετική, κάτι που θα αλλάξει από την 1η Ιουνίου καθώς όλοι όσοι προβούν σε αγορά ή πώληση ακινήτου θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

Ηλεκτρονικά υποβάλλονται και οι αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων (δηλώσεις ΦΜΑ) για τη σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου πώλησης, που αφορούν ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

Ηλεκτρονικά επίσης υποβάλλονται και οι δηλώσεις για τη ματαίωση του συμβολαιογραφικού εγγράφου, εφόσον οι αρχικές έχουν υποβληθεί με τον ίδιο τρόπο.

Με την ηλεκτρονική υποβολή η αγοραπωλησία ενός ακινήτου ολοκληρώνεται σε 9 ψηφιακά βήματα:

1. Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό αγοραστή και πωλητή.

2. Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα αγοραστή και πωλητή στο myTaxisnet.

3. Ο αγοραστής και ο πωλητής αποδέχονται τη δήλωση.

4. Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται ο φόρος.

5. Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης.

6. Ο αγοραστής πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking).

7. Το Taxis ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου.

8. Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myProperty για συμβολαιογράφο και αγοραστή.

9. Ο συμβολαιογράφος αναρτά το συμβόλαιο στo myProperty. Η δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου συμπληρώνεται υποχρεωτικά από συμβολαιογράφο και υποβάλλεται αποκλειστικά με τους κωδικούς πρόσβασής του (user name και password) και όχι με τους κωδικούς των συμβαλλομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή