Προειδοποίηση Ολλανδών για την «Ελλάκτωρ»

Προειδοποίηση Ολλανδών για την «Ελλάκτωρ»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καμπανάκι» προς πάσα κατεύθυνση –μετόχους, εποπτικές αρχές, τράπεζες, ακόμα και πολιτικούς παράγοντες– θέλησε να κρούσει χθες η ολλανδική Reggeborgh Invest αναφορικά με όσα εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα στην «Ελλάκτωρ». Στον απόηχο των όσων εκτυλίχθηκαν στη γενική συνέλευση της προηγούμενης Παρασκευής, ο ολλανδικός επενδυτικός όμιλος ανέφερε χθες, στο πλαίσιο σχετικής ανακοίνωσης, ότι «η Reggeborgh επιθυμεί να επαναλάβει, για άλλη μία φορά, την ισχυρή υποστήριξή της στην προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της “Ελλάκτωρ” και την εμπιστοσύνη της στη δυναμική του ομίλου στο μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκατασταθεί η χρηματοοικονομική του σταθερότητα».

Οπως σημειώνουν πηγές που πρόσκεινται στη διοίκηση της «Ελλάκτωρ», πρόκειται για μια προειδοποίηση ότι εφόσον συνεχιστεί ο «πόλεμος» με την πλευρά της Greenhill Investments των εφοπλιστών κ. Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου και ταυτόχρονα οι τράπεζες συνεχίσουν να έχουν την ίδια στάση που τήρησαν και με την προηγούμενη διοίκηση Καλλιτσάντση, τότε το εγχείρημα ανάταξης του ομίλου τίθεται εν αμφιβόλω. Υπενθυμίζεται ότι η εγγυητική συμμετοχής στον διαγωνισμό για την Εγνατία Οδό, όπου τελικά δεν κατόρθωσε να συμμετάσχει, δεν κατέστη εφικτό να εξασφαλιστεί από κάποιο εγχώριο τραπεζικό ίδρυμα, αλλά από τρίτο φορέα. Τη σχετική πληροφορία δεν διαψεύδουν εκπρόσωποι της διοίκησης, αν και αποφεύγουν να τοποθετηθούν επισήμως.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση η Reggeborgh εκφράζει «τη λύπη της που η έκτακτη γενική συνέλευση της 2ας Απριλίου αναβλήθηκε για τις 22 Απριλίου, έπειτα από αίτημα των ίδιων αυτών μετόχων που είχαν ζητήσει τη σύγκλησή της. Η Reggeborgh εκφράζει την ανησυχία της ότι αυτή η περιττή αναβολή και η καθυστέρηση της λήψης απόφασης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον της εταιρείας και να οδηγήσουν σε πρόσθετες ζημίες στα έργα της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό». Η ίδια η Greenhill Investments, σε δική της ανακοίνωση με αφορμή τη γενική συνέλευση της προηγούμενης Παρασκευής, σημειώνει ότι «η θλιβερή παράσταση τακτικισμών που παρακολουθήσαμε επιβεβαιώνει τους λόγους για τους οποίους ζητήσαμε την ανάκληση ενός διοικητικού συμβουλίου που εξαντλεί την εφευρετικότητά του στην προσπάθεια να πλήξει έναν βασικό μέτοχο, ενώ ταυτόχρονα δείχνει πλήρη ανικανότητα για την προάσπιση των συμφερόντων της εταιρείας (παραχώρηση Εγνατίας)».

Η πλευρά της Greenhill φαίνεται πάντως να διαχωρίζει την υφιστάμενη διοίκηση από τον μέτοχο που τη στηρίζει, καθώς, όπως τονίζεται, «θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πρακτική αυτή δεν εκφράζει την εταιρεία Reggeborgh αλλά και άλλους μετόχους που διαπιστώνουν το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η εταιρεία εξαιτίας ανεπάρκειας των διοικούντων, που αποδεικνύονται παντελώς ανίκανοι να υλοποιήσουν την αναγκαία ανάκαμψη της επιχείρησης. Εμείς ζητήσαμε την αναβολή της γενικής συνέλευσης προκειμένου να δοθεί ο χρόνος να επικρατήσει εχεφροσύνη και συνεννόηση μεταξύ των μετόχων». Χθες, κύκλοι της Greenhill προσέθεσαν ότι «δεν θεωρούμε υπεύθυνη στάση την άρνηση διαλόγου με τον μεγαλύτερο μέτοχο, που καλείται απλώς να τοποθετήσει τα υψηλότερα κεφάλαια παραμένοντας στο περιθώριο. Εφόσον οι ανάγκες έχουν επείγοντα χαρακτήρα και η αύξηση κεφαλαίου επείγει, είναι περισσότερο αναγκαία η υπεύθυνη στάση με έναρξη διαβουλεύσεων ανάμεσα στους μεγάλους μετόχους».

Στο μεσοδιάστημα, η ενδιάμεση χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ βρίσκεται πλέον «στον αέρα», καθώς για να προχωρήσει απαιτείται λήψη απόφασης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Με τις παρούσες συνθήκες, δεν φαίνεται να είναι εφικτή η έγκριση της αύξησης κεφαλαίου, καθώς δεν το επιτρέπουν οι μετοχικές ισορροπίες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή