Νέα άνοδος στο Χ.Α., που πλησιάζει σε υψηλό δεκατεσσάρων μηνών

Νέα άνοδος στο Χ.Α., που πλησιάζει σε υψηλό δεκατεσσάρων μηνών

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και μακριά από τα υψηλά ημέρας, λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν κατά τις τρεις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με κέρδη συνεχίζοντας την ανοδική πορεία του, με τον τζίρο να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Το σήμα που δόθηκε από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό, καθώς και την υπεραπόδοση επιλεγμένων μετοχών από τον τραπεζικό κλάδο και την υψηλή κεφαλαιοποίηση, βοήθησε τον Γενικό Δείκτη να διατηρήσει τα κεκτημένα και να κινείται κοντά στα υψηλά 14 μηνών.

Εγχώριοι αναλυτές επισημαίνουν πως η κατ’ ελάχιστον σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε αυτήν τη φάση θα αποτελέσει θετική εξέλιξη, ώστε να μην επηρεαστεί η βραχυπρόθεσμη ανοδική τροχιά του Γενικού Δείκτη, επισημαίνοντας ωστόσο τις δυσκολίες άμεσης υπέρβασης της περιοχής των 880-900 μονάδων. Πάντως, στον βαθμό που δεν υπάρξουν εξωγενείς διαταραχές που θα επηρεάσουν αρνητικά την επενδυτική ψυχολογία κατά τον Απρίλιο, και ο τρέχων μήνας αναμένεται να είναι θετικός για το Χ.Α.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,21% στις 877,04 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε αγγίξει τις 885,92 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 89,27 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,54% στις 2.117,98 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,25 στις 1.258,08 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, η ΕΧΑΕ σημείωσε τις υψηλότερες αποδόσεις (+3,27%), ενώ κέρδη άνω του 2% κατέγραψαν οι Fourlis και Jumbo. Στον αντίποδα, απώλειες 4,79% σημείωσε η Ελλάκτωρ, ενώ με πτώση άνω του 2% έκλεισαν ΕΛΠΕ και Motor Oil.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,01% στις 564,38 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει το +4,6%, με την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί κατά 7,25% και την Εθνική κατά 0,76%, ενώ σημαντικά κέρδη της τάξης του 5,82% σημείωσε η Alpha Bank και στο +2% έκλεισε η Eurobank.

Η πορεία των τραπεζικών μετοχών θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για τις προοπτικές του Χ.Α. αυτό το διάστημα, τη στιγμή που πάντως τα μηνύματα από τους διεθνείς οίκους είναι ενθαρρυντικά. Η Moody’s πριν από λίγες ημέρες αναβάθμισε τις προοπτικές του κλάδου σε θετικές, ενώ η DBRS τόνισε πως παρά το δύσκολο 2020 οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να γυρίσουν σελίδα. Η Citi, σχολιάζοντας την αναβάθμιση της Moody’s, επισήμανε πως η κίνησή της οφείλεται στην ανάκαμψη που αναμένεται για την ελληνική οικονομία καθώς και τις μεγάλες τιτλοποιήσεις NPEs στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες. Οπως φαίνεται, τόνισε η αμερικανική τράπεζα, η Moody’s αφήνει πίσω τις αδυναμίες του περασμένου έτους και τώρα θα επικεντρώνεται στην ανάκαμψη και στη μείωση των προβλέψεων. Σε ό,τι αφορά τη συνολική εικόνα του Χ.Α., οι εξαιρετικές επιδόσεις που σημειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαίωσαν ότι ο ρόλος των προσδοκιών είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση της συμπεριφοράς των επενδυτών, όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή».

Στην Ελλάδα, το σκηνικό για την αναπτυξιακή προοπτική είναι αρκετά ευοίωνο: τα επόμενα 5-6 χρόνια θα κινητοποιηθούν πόροι 57,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Αν και μπορούν να διατυπωθούν αρκετές επιφυλάξεις για την εφικτότητα του εγχειρήματος, τόσο οι επενδυτικοί οίκοι όσο και η επενδυτική κοινότητα θεωρούν ότι το εγχείρημα είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή