Περιορισμένη άνοδος με υψηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Περιορισμένη άνοδος με υψηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε με νευρικότητα και αρκετές διακυμάνσεις, εξελίχθηκε σε άλλη μία ημέρα ανόδου για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με σημαντικές στηρίξεις να προσφέρουν ο τραπεζικός κλάδος καθώς και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε blue chips. Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να ξεπεράσει τον «τοίχο» των 880 μονάδων, ένα σημαντικό επίπεδο από τεχνικής άποψης, το οποίο δυσκολεύτηκε να «σπάσει» προηγουμένως, στρώνοντας έτσι το έδαφος για περαιτέρω ανοδική κίνηση προς τις 890-900 μονάδες και δείχνοντας άμυνες στις πιέσεις που ασκήθηκαν σε κάποιους τίτλους.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στα τρέχοντα επίπεδα είναι αναμενόμενες, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν αλλάζουν οι πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές του Χ.Α., οι οποίες παραμένουν πολύ θετικές λόγω της ισχυρής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομία που αναμένεται στο δεύτερο μισό του έτους. Αλλωστε οι διεθνείς οίκοι και οι θεσμοί, παρά το γεγονός ότι τοποθετούν χαμηλά τον πήχυ της ανάπτυξης στην Ελλάδα για το σύνολο του 2021, λόγω του δύσκολου α΄ τριμήνου, συμφωνούν στο ότι οι ρυθμοί στο γ΄ και στο δ΄ τρίμηνο θα είναι εντυπωσιακοί.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,51% στις 881,49 μονάδες, ενώ κυμάνθηκε μεταξύ των 875,91 και των 884,50 μονάδων, και ο τζίρος ανήλθε στα 86,95 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,64%, στις 2.131,47 μονάδες, ενώ στο +0,73% και στις 1.267,30 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η ΔΕΗ με κέρδη 3,83%, ενώ Motor Oil και Σαράντης ακολούθησαν με κέρδη άνω του 1%.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,66% στις 573,73 μονάδες, με την αγορά να έχει στραμμένη την προσοχή της στη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, με τη μετοχή της συστημικής τράπεζας διευρύνει τις απώλειες κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και να κλείνει στο -10,93%. Η Alpha Bank έκλεισε στο +2,53%, η Eurobank στο +3,66% και η Εθνική στο -0,85%.

Η αγορά ουσιαστικά έχει γυρίσει στα προ πανδημίας επίπεδα, με αρκετούς τίτλους να τα έχουν περάσει κατά πολύ, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Οι κλάδοι που πρωτοστατούν και ουσιαστικά κάνουν τη διαφορά και ήδη έχουν καλύτερα αποτελέσματα, αλλά παράλληλα περιμένουν στο μέλλον σημαντικά νέα έργα που θα τους προσδώσουν περαιτέρω ανάπτυξη, είναι αυτοί της ενέργειας, των κατασκευών και της βιομηχανίας, της πληροφορικής και του real estate.

Τα μάτια του επενδυτικού κοινού έχουν επικεντρωθεί στους παραπάνω κλάδους, όπως είναι λογικό, κάτι που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα. Η εικόνα των εν λόγω κλάδων άλλωστε έχει δείξει ήδη τι προσδοκά.

Μέρα με τη μέρα το χρηματιστήριο προσελκύει και πάλι νέους επενδυτές. Τα επιτόκια πλέον στο μηδέν, το ρίσκο χώρας πολύ χαμηλά και μια αγορά και μία οικονομία η οποία είναι σε αγρανάπαυση τα τελευταία πολλά χρόνια είναι λογικό να είναι πολύ πιο ελκυστική σε σύγκριση με άλλες χώρες που βρίσκονται σε άλλη φάση.

Οσο ο Γενικός Δείκτης κλείνει πάνω από τις 866 μονάδες, η τάση παραμένει επιθετική, τονίζει ο κ. Ζαχαράκης. Το επίπεδο των 890-902 μονάδων είναι επόμενη αντίσταση και στόχος, ενώ στη μεγάλη εικόνα, ανεξαρτήτως μιας διόρθωσης, η αγορά έχει ανοίξει τον δρόμο για τις 1.000 μονάδες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή