Η «Ακτωρ» έχει ζημίες 4 εκατ. ευρώ κάθε μήνα

Η «Ακτωρ» έχει ζημίες 4 εκατ. ευρώ κάθε μήνα

Κοστίζει ακριβά η καθυστέρηση της γενικής συνέλευσης λέει ο κ. Ξενόφος

9' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχουμε εκπλαγεί δυσάρεστα», αναφέρει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο Αρης Ξενόφος, διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Ελλάκτωρ, έχοντας προχωρήσει σε μια πρώτη αξιολόγηση των διοικητικών και οργανωτικών δομών αλλά και της κοστολογικής βάσης των έργων που έχουν αναληφθεί. Ο κ. Ξενόφος ανέλαβε, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη, τις τύχες της «Ελλάκτωρ» στα τέλη Ιανουαρίου, έχοντας την υποστήριξη του ολλανδικού επενδυτικού fund Reggeborgh Invest και άλλων μετόχων. Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα η «Ακτωρ» έχει ζημίες 4 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση, με αποτέλεσμα η προτεινόμενη από τη διοίκηση αύξηση κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ να αποτελεί μονόδρομο για την άρση του οικονομικού αδιεξόδου και την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς προμηθευτές και την κάλυψη ζημιών από έργα.

– Με δεδομένο ότι έχετε πλέον συμπληρώσει πάνω από δύο μήνες στο «τιμόνι» του ομίλου Ελλάκτωρ και έχετε σχηματίσει μια εικόνα για την κατάσταση (οικονομική και διοικητική), ανταποκρίνεται στις αρχικές προσδοκίες σας;
– Η μελέτη των δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων αναδείκνυε με τον πλέον σαφή τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε ο όμιλος και ιδιαίτερα ο κατασκευαστικός βραχίονάς του. Ωστόσο σήμερα, έχοντας πλέον εισχωρήσει σε μεγαλύτερο βάθος στις διοικητικές και οργανωτικές δομές του ομίλου, έχοντας αξιολογήσει την πρόοδο και την κοστολογική βάση των έργων και έχοντας διαπιστώσει το έλλειμμα επαρκούς εποπτείας των διεθνών δραστηριοτήτων, ομολογώ ότι έχουμε εκπλαγεί δυσάρεστα. Γεγονός που αποτυπώνεται, σε σημαντικό βαθμό, στο ύψος της προτεινόμενης ΑΜΚ των 120,5 εκατ. έναντι των 50 εκατ. που είχε προτείνει η προηγούμενη διοίκηση. Από την άλλη πλευρά, εκπλαγήκαμε θετικά από τη συσσωρευμένη εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση που διαθέτουν οι εργαζόμενοί μας και τον ενθουσιασμό τους για να κάνουμε μαζί το επόμενο μεγάλο βήμα. Να δημιουργήσουμε μια οικονομικά υγιή, επιχειρησιακά καινοτόμο, σύγχρονη εταιρεία, επαναφέροντάς τη σε μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία, απαλλαγμένη από τα προβλήματα του παρελθόντος. Συνειδητός μονόδρομος και απόλυτη δέσμευση όλων μας είναι να σηκώσουμε τα μανίκια και να εργαστούμε προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, την αναστροφή της οικονομικής αιμορραγίας του κατασκευαστικού κλάδου μας, την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς μας, την ενίσχυση της οικονομικής επίδοσής μας, την ανάκτηση της πρωταγωνιστικής θέσης μας στην αγορά. Φυσικά, για να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω παραμένει αναγκαία προϋπόθεση η ψήφιση της προτεινόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στη γενική συνέλευση της 22ας Απριλίου.

– Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην εταιρεία δείχνει να βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω της αδυναμίας των μετόχων να βρουν σημείο επαφής. Το διοικητικό συμβούλιο αμφισβητείται από ένα τμήμα των μετόχων, που κατέχει σημαντικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου. Ποια εμπόδια στη διοίκηση της εταιρείας δημιουργεί αυτή η κατάσταση; 
– Κατ’ αρχάς οφείλω να υπογραμμίσω ότι το υφιστάμενο Δ.Σ. του ομίλου και η διοίκησή του εξελέγη πρόσφατα με απόλυτη πλειοψηφία, σε ποσοστό 61% περίπου, από το ανώτατο όργανο, που είναι η γενική συνέλευση των μετόχων, στην οποία συμμετείχαν και οι μέτοχοι στους οποίους αναφέρεστε. Με ταπεινότητα λοιπόν θα επισημάνω ότι η πρόωρη αμφισβήτηση του Δ.Σ. και της διοίκησης του ομίλου δεν προσδίδει κάτι θετικό στην πολύ δύσκολη προσπάθεια που έχουμε αναλάβει. Μια προσπάθεια που αποκλειστικά αποσκοπεί στην ανάταση του ομίλου προς όφελος όλων των μετόχων, των εργαζομένων και, τολμώ να πω, της ελληνικής οικονομίας, αν αναλογιστεί κανείς τον κυρίαρχο ρόλο που μπορούμε να έχουμε στο αναπτυξιακό αφήγημα των επόμενων χρόνων. Επιπροσθέτως δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι μέτοχοι και διοίκηση έχουν διακριτούς ρόλους. Ως διοίκηση είμαστε μια τεχνοκρατική ομάδα με πολύχρονη επαγγελματική πορεία και θεωρώ ότι όλοι μας έχουμε διαπιστευτήρια καλού έργου και αποτελέσματος, που συνιστούν εχέγγυα της παραπάνω στόχευσης και προσπάθειας. Ομως, όπως όλες οι προσπάθειες, χρειαζόμαστε ένα σταθερό υπόβαθρο που να εδράζεται στη σύνεση των μετόχων και σε μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση, που περνάει από τη θετική ψήφο της προτεινόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στη γενική συνέλευση της 22/4.

– Από την άλλη, η πλευρά της Greenhill σημειώνει ότι δεν είναι υπεύθυνη στάση η άρνηση διαλόγου με τον μεγαλύτερο μέτοχο, που καλείται να τοποθετήσει τα υψηλότερα κεφάλαια, παραμένοντας όμως στο περιθώριο. Επίσης σημειώνουν ότι εφόσον η Reggeborgh έχει και τη ρευστότητα και την επιθυμία να την αξιοποιήσει, γιατί σπεύδει να εξαρτήσει την ενδιάμεση χρηματοδότηση από την έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου; Πώς θα μπορούσε να «ξεφύγει» ο όμιλος από αυτή τη διελκυστίνδα των μετόχων; Ως διοίκηση θα αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία;
– Οπως προείπα, η ευθύνη της διοίκησης είναι να προσπαθήσει με έναν τεχνοκρατικό και παράλληλα ολιστικό τρόπο να διαχειριστεί τα προβλήματα του παρελθόντος, μεριμνώντας ταυτόχρονα για το μέλλον της επιχείρησης προς όφελος όλων. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε διατηρώντας έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την επενδυτική κοινότητα και τους μετόχους μας. Προς επίρρωσιν αυτών σημειώνω τις πρωτοβουλίες μας να απευθυνθούμε στην επενδυτική κοινότητα μέσω δύο πρόσφατων τηλεδιασκέψεων, όπου συμμετείχαν πάνω από 150 στελέχη εγχώριων και διεθνών οίκων, και της απευθείας επικοινωνίας που είχαμε με βασικούς μετόχους, στους οποίους φυσικά συμπεριλαμβάνονται και οι μέτοχοι στους οποίους αναφέρεστε.

– Η αναβολή της γενικής συνέλευσης καθυστερεί την αύξηση κεφαλαίου για την ενδιάμεση χρηματοδότηση. Τι σημαίνει αυτό;
– Λόγω των επιτακτικών αναγκών του κατασκευαστικού κλάδου του ομίλου πήραμε την πρωτοβουλία να σχεδιάσουμε ένα εργαλείο ενδιάμεσης χρηματοδότησης που θα μας επέτρεπε να ανταποκριθούμε με μεγαλύτερη συνέπεια στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους προμηθευτές και στους συνεργάτες μας. Γεγονός που με τη σειρά του θα «ξεκλείδωνε» τη λειτουργία των εργοταξίων και των συνεργείων μας, οδηγώντας στην είσπραξη δεδουλευμένων και στην πρόοδο των έργων. Η αναβολή της γενικής συνέλευσης συμπαρασύρει, με αρνητική έννοια το λέω, την πρωτοβουλία μας αυτή, αφού προφανώς η έγκριση της ΑΜΚ που έχουμε προτείνει και η οποία θα χρηματοδοτήσει με 100 εκατ. τις ανάγκες της «Ακτωρ» συνιστά κυρίαρχη προϋπόθεση ώστε οι μέτοχοι να συνεισφέρουν την ενδιάμεση αυτή ρευστότητα. Μια εξέλιξη δυσάρεστη αφού, έχοντας επικοινωνήσει με τους βασικούς μετόχους μας, συμπεριλαμβανομένης και της πλευράς Greenhill, είχαμε ήδη λάβει σχετική δέσμευση από την πλευρά της Reggeborgh. Σημειώνω δε ότι η καθυστέρηση αυτή κοστίζει στον όμιλο περίπου 4 εκατ. ευρώ κάθε μήνα και μας φέρνει πιο κοντά σε βαθύτερα οικονομικά αδιέξοδα.

– Αν προχωρήσει η ΑΜΚ και η ενδιάμεση χρηματοδότηση, καλύπτονται οι ανάγκες του ομίλου και μέχρι πότε; Θα χρειαστεί κι άλλη χρηματοδότηση;
– Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών προσπαθήσαμε με έναν ρεαλιστικό και καθαρό τρόπο να αποτυπώσουμε την πραγματική εικόνα του ομίλου, όπως αυτή καταγράφηκε στα πρόσφατα δημοσιευμένα αποτελέσματα του 2020. Παράλληλα, διεξαγάγαμε ασκήσεις ρευστότητας και αξιολογήσαμε εναλλακτικά σενάρια ώστε να προσδιορίσουμε τις ταμειακές ανάγκες κυρίως του κατασκευαστικού βραχίονα. Πιστεύουμε λοιπόν ότι η προτεινόμενη ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ συνιστά ένα στέρεο υπόβαθρο ώστε να ανακτήσει η κατασκευή την απαιτούμενη δυναμική και να γυρίσει τις χρηματοδοτικές ροές της σε θετικό πρόσημο.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Η «Ακτωρ» έχει ζημίες 4 εκατ. ευρώ κάθε μήνα-1
Πρέπει να ενισχύσουμε τη θέση του ομίλου, ώστε να επωφεληθεί από τις θετικές προοπτικές του κλάδου, σημειώνει ο κ. Ξενόφος.

– Οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργούν νέες ευκαιρίες στις κατασκευές και στην ενέργεια για τους ανταγωνιστές σας. Εχετε τη δυνατότητα να διεκδικήσετε μερίδιο από αυτούς τους πόρους και υπό ποιες προϋποθέσεις; Δεδομένης της κατάστασης, μπορείτε μόνοι σας ή οι συνεργασίες είναι μονόδρομος;
– Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο όμιλος Ελλάκτωρ αποτελεί έναν κορυφαίο όμιλο υποδομών με διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων και μια ιστορία 70 χρόνων σε έργα αιχμής. Η επιτυχημένη πορεία του ομίλου οφείλεται στους ανθρώπους μας, την ομάδα της «Ελλάκτωρ». Μια ομάδα που ξεχωρίζει και διακρίνεται, σταθερά από γενιά σε γενιά εδώ και 7 δεκαετίες, για τις γνώσεις, τον επαγγελματισμό και την αφοσίωσή της. Μια ομάδα που έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν επιχειρησιακά καινοτόμο και σύγχρονο όμιλο υψηλών και ποιοτικών αποδόσεων. Στόχος μας μέσα από την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της κατασκευής είναι να αναδείξουμε όλο αυτό το έργο, την καινοτομία και την τεχνογνωσία μας. Να ενισχύσουμε τη θέση του ώστε να επωφεληθεί από τις θετικές προοπτικές του κλάδου και να διατηρήσει τον κυρίαρχο σημερινό ρόλο του μέσα σε ένα θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, το οποίο εκτιμάται ότι θα διαμορφώσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα εισρεύσουν σύντομα στην εγχώρια αγορά.

Δεν πρέπει να δίνουμε βαρύτητα μόνο στις κατασκευές

– Ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας; Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε τις βασικές πτυχές του νέου σχεδίου και πού διαφοροποιείται από τη μέχρι σήμερα στρατηγική του ομίλου Ελλάκτωρ; Για παράδειγμα, ο έτερος βασικός μέτοχος αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική έμφαση στις κατασκευές που τροφοδοτούν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της εταιρείας.
– Είναι αλήθεια ότι ο κλάδος της κατασκευής έχει ιστορικά τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα έσοδα του ομίλου. Σημειώνω ωστόσο τη δραματική συρρίκνωση της συνεισφοράς αυτής για την περίοδο 2018-2020, με το ποσοστό των πωλήσεων της κατασκευής στον συνολικό τζίρο του ομίλου να πέφτει από 79% στο 45%, ενώ συνέχισε να επιβαρύνει τη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τη δραματική κατάσταση στην οποία θα βρισκόταν σήμερα ο όμιλος αν δεν κατάφερναν οι λοιποί κλάδοι των παραχωρήσεων, των ΑΠΕ, του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης ακινήτων να συνεισφέρουν συνολικά πάνω από 600 εκατ. στο EBITDA για την αντίστοιχη περίοδο. Σημειώνω τα παραπάνω για να υπογραμμίσω την ισορροπία που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους τομείς με προβλέψιμα και υψηλά περιθώρια κέρδους και στην κατασκευή, η οποία αναμφισβήτητα δύναται να αποτελέσει τον καταλύτη της αναστροφής της καθοδικής πορείας του ομίλου.
Σε αυτή τη βάση, άμεση στόχευσή μας είναι να σταθεροποιήσουμε τον κατασκευαστικό κλάδο και να αποκαταστήσουμε τις ταμειακές του ροές με θετικό πρόσημο μέχρι το τέλος του έτους. Επιταχύνουμε έτσι την αποχώρησή μας από τις ζημιογόνες δραστηριότητες του εξωτερικού και εστιάζουμε τη δραστηριότητά μας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία. Παράλληλα, στοχεύουμε στην ανάπτυξη σημαντικού και «υγιούς» ανεκτέλεστου μέσω της ανάληψης κερδοφόρων έργων καθώς και στην αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος μετασχηματισμού.

Οσον αφορά τον κλάδο των παραχωρήσεων, η διεύρυνση του υπάρχοντος χαρτοφυλακίου μέσω της επέκτασης των συμβάσεων και της ανάληψης νέων δραστηριοτήτων, όπως η συμμετοχή σε νέους διαγωνισμούς έργων κοινής ωφέλειας και διαχείρισης απορριμμάτων, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, ενώ προετοιμαζόμαστε για τον νέο διαγωνισμό της Αττικής Οδού που αναμένεται το 2022.

Στις ΑΠΕ βρισκόμαστε στη φάση διαμόρφωσης ενός ελκυστικού χαρτοφυλακίου σε συνεργασία με την EDPR, και στην περαιτέρω ανάπτυξη μέσω διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου μας στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης και των περίπου 45 δισ. ευρώ που εκτιμάται να εισρεύσουν στους κλάδους των υποδομών και της ενέργειας.

Τέλος, στην ανάπτυξη ακινήτων, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα είναι σε πλήρη εξέλιξη και οι δύο κορυφαίες επενδύσεις μας, το Cambas project και η νέα μαρίνα Αλίμου, ενώ άμεσο στόχο μας αποτελεί η επίτευξη 100% πληρότητας στο Smart Park.

– Ο Ακτωρ είναι αυτή τη στιγμή η αχίλλειος πτέρνα του ομίλου. Τι σχεδιάζετε να κάνετε προκειμένου να σταματήσει η παραγωγή ζημιών; 
– Πολύ «απλά» θεραπεύοντας τις αδυναμίες του παρελθόντος. Περιορίζουμε την αλόγιστη παρουσία του ομίλου στο εξωτερικό, ενισχύουμε τους μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχου έργων, βελτιώνουμε την κοστολογική και διοικητική δομή, αποκαθιστούμε τις σχέσεις μας με προμηθευτές και υπεργολάβους, επαναφέρουμε σταδιακά την ανταγωνιστικότητα του κατασκευαστικού μας βραχίονα. Φυσικά το αποτέλεσμα των παραπάνω δράσεων προϋποθέτει την αποκατάσταση της ρευστότητας, η οποία με τη σειρά της περνάει μέσα από τη θετική ψήφο όλων των μετόχων στην ΑΜΚ της Γ.Σ. της 22/4.

– Τεθήκατε εκτός διεκδίκησης μιας από τις μεγαλύτερες συμβάσεις παραχώρησης, της Εγνατίας. Τι συνέβη; Δεν μπορούσατε να αποτρέψετε αυτή την εξέλιξη;
– Δυστυχώς, παρά την εντατική προσπάθεια που προηγήθηκε και την αρχική δέσμευση όλων των ομάδων εργασίας να διαμορφώσουν μία καλή προσφορά, εντελώς απρόσμενα ενημερωθήκαμε ότι ο εταίρος μας στο Consortium επιθυμούσε να αποχωρήσει από την προσπάθεια αυτή. Το δυστύχημα είναι ότι η ενημέρωση αυτή δόθηκε σε χρονικό σημείο, που στη βάση των όρων του διαγωνισμού η Ακτωρ Παραχωρήσεις είχε σχεδόν μηδενικά περιθώρια ευελιξίας. Παρ’ όλα αυτά η ομάδα μας κινήθηκε άμεσα και με ευελιξία προκειμένου να μπορέσει να παραμείνει στον διαγωνισμό, αφού αφενός ικανοποιούσαμε τα τεχνικά κριτήρια και αφετέρου είχαμε επιτύχει να διαμορφώσουμε το κατάλληλο χρηματοδοτικό μοντέλο. Απευθυνθήκαμε άμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ ζητώντας μία μικρή παράταση λόγω του απρόσμενου αυτού γεγονότος, υπογραμμίζοντας την υποχρέωση του Ταμείου να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον διασφαλίζοντας την απαιτούμενη ένταξη στον διαγωνισμό. Δυστυχώς λάβαμε αρνητική απάντηση, οπότε προσφύγαμε στο ΣτΕ και αναμένουμε την απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή