«Τρέχουν» οι κρατήσεις από εμβολιασμένους

«Τρέχουν» οι κρατήσεις από εμβολιασμένους

Αυξημένη ζήτηση καταγράφεται σε σχέση με πέρυσι για βραχυχρόνιες μισθώσεις και βίλες από ξένους επισκέπτες

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα που εισπράττουν επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων αναφορικά με τη ζήτηση για την ενοικίαση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και πολυτελών εξοχικών κατοικιών κατά τη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου. Παρότι σε πολλές περιπτώσεις η ζήτηση δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί, όπως σημειώνουν άνθρωποι του κλάδου, κάθε εβδομάδα που περνάει είναι καλύτερη από την προηγούμενη όσον αφορά την κινητικότητα και τις κρατήσεις.

Σύμφωνα με τον Νάσο Γαβαλά, διευθύνοντα σύμβουλο της ΜΙΝΤ, εταιρείας διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, και πρόεδρο του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Διαχείρισης Ακινήτων, «όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος οι κρατήσεις των επισκεπτών εξακολουθούν να είναι πιο πολύ της τελευταίας στιγμής. Δεν μπορούμε δηλαδή να έχουμε από τώρα εικόνα για το επίπεδο της πληρότητας των ακινήτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως συνέβαινε πριν από την πανδημία». Παρ’ όλα αυτά, όπως φαίνεται από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, από τον μήνα Ιούλιο και μετά αναμένεται σημαντική ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, καθώς για δημοφιλή νησιά, όπως η Πάρος και η Μύκονος, καταγράφεται ήδη πληρότητα της τάξεως του 65%-70%.

«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι όσοι επισκέπτες προχωρούν σε κάποια κράτηση για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου θεωρούν ότι θα μπορέσουν σίγουρα να ταξιδέψουν στη χώρα μας το συγκεκριμένο διάστημα, καθώς θα έχουν εμβολιαστεί», σημειώνει ο κ. Γαβαλάς. Κατά τον ίδιο, αυτός είναι και ο σημαντικός ειδοποιός παράγοντας που φέτος η χρονιά θεωρείται ότι θα κινηθεί αισθητά καλύτερα από το 2020. «Πέρυσι εκτιμούσαμε ότι θα είναι εφικτή η χρονική παράταση της σεζόν τους φθινοπωρινούς μήνες, κάτι που τελικά διαψεύστηκε, καθώς υπήρξε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Φέτος υπάρχει ο παράγοντας των εμβολιασμών, που προσφέρει κάποια σχετική βεβαιότητα ότι όσο κυλάει ο χρόνος τόσο θα βελτιώνεται και η κατάσταση, επιτρέποντας σε όλο και περισσότερους ανθρώπους από περισσότερες χώρες να ταξιδέψουν», εξηγεί ο κ. Γαβαλάς.

Φέτος, η μεγαλύτερη ζήτηση για διαμονή σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει προέλθει κατά σειρά από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ισραήλ και εσχάτως και τις ΗΠΑ, κυρίως από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Εν ολίγοις, όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν ήδη στα χέρια τους την ημερομηνία του εμβολιασμού τους είναι κι εκείνοι που προχωρούν σε κρατήσεις αυτή την περίοδο.

Στον αντίποδα, η ζήτηση για την ενοικίαση πολυτελών εξοχικών ακινήτων δεν έχει ακόμα ξεκινήσει να καταγράφεται. Σύμφωνα με τον Λευτέρη Ποταμιάνο, πρόεδρο της Ενωσης Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, «ο όγκος των κρατήσεων σε πολυτελείς βίλες στα νησιά είναι ακόμα πολύ χαμηλός. 

Οπως και πέρυσι, εκτιμάμε ότι οι περισσότερες κρατήσεις θα είναι της τελευταίας στιγμής, με τους επισκέπτες να προτιμούν κατ’ αρχάς τα πιο δημοφιλή νησιά και εφόσον οι ροές είναι μεγαλύτερες από πέρυσι θα δούμε περισσότερες μισθώσεις και σε άλλους προορισμούς». 

Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, δεν προβλέπονται φαινόμενα συγχρωτισμού ξένων επισκεπτών ούτε και φέτος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ιδιαίτεροι ενδοιασμοί από τους εύπορους επισκέπτες που θα θελήσουν να βρεθούν σε κάποιο κοσμοπολίτικο ελληνικό νησί το φετινό καλοκαίρι. Ασφαλώς υπάρχουν κι εκείνοι που αναζητούν κάτι πιο απομακρυσμένο, ώστε να εξασφαλίζεται και μεγαλύτερος βαθμός ιδιωτικότητας.

Από πλευράς τιμών ενοικίασης, μετά τη μείωση της τάξεως του 10%-20% (ανάλογα με το νησί και το ακίνητο) που σημειώθηκε πέρυσι, φέτος η τάση είναι σταθεροποιητική. «Εκπτώσεις θα πρέπει να περιμένουμε μόνο εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν αρκετές κρατήσεις, ούτε την τελευταία στιγμή», αναφέρει ο κ. Ποταμιάνος. Σήμερα, μια πολυτελής εξοχική βίλα στη Μύκονο ή στην Πάρο προσεγγίζει ακόμα και τις 10.000 ευρώ σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ανάλογες τιμές συναντά κανείς και στη Σαντορίνη, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες το κόστος κινείται πέριξ των 500-600 ευρώ την ημέρα. Κατά κανόνα πρόκειται για ακίνητα της τάξεως των 300-400 τ.μ., με πισίνα και άλλες παροχές, ακόμα και ελικοδρόμια. 

Στην Κρήτη, στη Ρόδο και στην Κέρκυρα, που επίσης αποτελούν προορισμούς για τέτοιους επισκέπτες, το κόστος είναι αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με τις Κυκλάδες και διαμορφώνεται πέριξ των 5.000-6.000 ευρώ σε εβδομαδιαία βάση. Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, μόλις ανοίξουν τα σύνορα με περισσότερες χώρες θα είναι και πιο σαφής η εικόνα αναφορικά με τη ζήτηση για το συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς εξοχικών κατοικιών, το οποίο πάντως αναμένεται και φέτος να πρωταγωνιστήσει.

Εντός Αττικής

Περιζήτητες είναι και φέτος οι πολυτελείς κατοικίες που διατίθενται για τη θερινή περίοδο στην Αττική. Σύμφωνα με τον κ. Κοσμά Θεοδωρίδη, αντιπρόεδρο της ΟΜΑΣΕ, «ήδη βλέπουμε ότι πολλοί επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και εν γένει άνθρωποι υψηλών εισοδημάτων, οι οποίοι αποτελούν το κοινό αυτής της κατηγορίας ακινήτων, έχουν αρχίσει να μισθώνουν κατοικίες για όλο το καλοκαίρι, ή για ένα μήνα». Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως συνέβη και το 2020, έτσι και φέτος, πολλοί είναι εκείνοι που δεν προσβλέπουν σε διακοπές μακριά από το λεκανοπέδιο, με αποτέλεσμα να σπεύδουν να μισθώσουν κάποιο ακίνητο κοντά στην Αθήνα. Βίλες στο Πόρτο Ράφτη, στο Σούνιο, στη Ραφήνα, στο Λαγονήσι, στη Βάρη, στη Βουλιαγμένη και στη Σαρωνίδα βρίσκονται στο επίκεντρο, με τις τιμές να είναι αντίστοιχες του 2020, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφονται και αυξήσεις. Κατά κανόνα, το κόστος κινείται πέριξ των 10.000 ευρώ για τρεις μήνες ενοικίασης ή ακόμα και 3.000-4.000 ευρώ αν πρόκειται για μίσθωση ενός μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή