Απάτες με τους πόρους της στήριξης

Απάτες με τους πόρους της στήριξης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιπτώσεις απροκάλυπτης εξαπάτησης του Δημοσίου από επιτηδείους, που έβαλαν στο μάτι τους πολύτιμους πόρους των μέτρων στήριξης έναντι του κορωνοϊού, όπως της επιστρεπτέας προκαταβολής και των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού, αποκάλυψαν χθες τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, αποστέλλοντας τις σχετικές υποθέσεις στη Δικαιοσύνη.

Ενας έμπορος κρέατος στην Πελοπόννησο που δήλωνε τζίρο 3.000 ευρώ το 2019 και τροποποίησε τη δήλωσή του, ανεβάζοντάς τον στο 1,9 εκατ. ευρώ, για να εμφανίσει μεγάλη πτώση το 2020 και να εισπράξει ανάλογη επιστρεπτέα προκαταβολή, είναι σίγουρα μια τόσο εξόφθαλμη απάτη, που διερωτάται κανείς για την «τόλμη» του επιχειρηματία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής συνολικά 120-130 περιπτώσεις πιθανής απάτης. Στο σύνολο των περίπου 500.000 επωφεληθέντων το νούμερο είναι μικρό. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι στην πραγματικότητα συνολικά η απάτη αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό της τάξης του 2%-2,5% της χορηγούμενης βοήθειας. 

Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 180 εκατ. ευρώ, μόνο από την επιστρεπτέα προκαταβολή που έχει εκταμιεύσει περίπου 7,5 δισ. ευρώ. Η «κλασική» απάτη με την επιστρεπτέα είναι η αναθεώρηση του τζίρου του 2019, χωρίς βεβαίως αντίστοιχα κέρδη, για να μην υπάρξει φορολογική επιβάρυνση.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έστειλε στον οικονομικό εισαγγελέα, με κοινοποίηση και στο ΣΔΟΕ, τις υποθέσεις που του γνωστοποίησε η ΑΑΔΕ, ώστε να προβούν στις κατά νόμο ενέργειες, ενώ ανάλογα κινήθηκε και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι εξής:

• Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στην Πελοπόννησο, που δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο κρέατος, είχε δηλώσει συνολικό τζίρο 3.000 ευρώ για το 2019. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2019, με τζίρο συνολικού ύψους 1,9 εκατ. ευρώ.

• ΕΠΕ στην Αττική, που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο εξοπλισμού γραφείου, είχε υποβάλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ το 2019 και το 2020. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα τέσσερα τρίμηνα του 2019, με τζίρο συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

• Ξενοδοχείο στη Θεσσαλία είχε υποβάλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ το 2019 και το 2020. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για το 2019 και το 2020, με τζίρο 3 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

• Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στην Αττική, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή φυτών, είχε δηλώσει συνολικό τζίρο 7.000 ευρώ για το 2019 και το 2020. Υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για το 2019, με τζίρο ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Προκειμένου να αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον, αποφασίστηκε ότι στον 7ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν θα ληφθούν υπόψη οι τροποποιητικές δηλώσεις του 2020, που υποβλήθηκαν μετά τον Ιανουάριο του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή