Αυστηρότεροι κανόνες για τις αναστολές συμβάσεων

Αυστηρότεροι κανόνες για τις αναστολές συμβάσεων

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς το κριτήριο του τζίρου θα μπορούν να εντάσσουν τους εργαζομένους τους στο μέτρο της αναστολής συμβάσεων και τον Μάιο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, είτε άνοιξαν είτε όχι, οι λοιπές κλειστές επιχειρήσεις αλλά και το λιανεμπόριο που λειτουργεί με click away.

Οι νέοι αυστηρότεροι κανόνες για την αναστολή συμβάσεων ισχύουν υπό προϋποθέσεις για τον Μάιο, με την πλατφόρμα που υποδέχεται τις αιτήσεις να ανοίγει την ερχόμενη Πέμπτη 6 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι.  

Καθώς οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας επαναλειτουργούν βαθμιαία εντός του μήνα, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να εφαρμόσει σταδιακά και υπό όρους τις αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη χρήση του μέτρου που λειτούργησε για πάνω από ένα χρόνο ως αναπνευστήρας για την ελληνική οικονομία.

Ετσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η προαναγγελία των αναστολών συμβάσεων εργασίας Μαΐου, με αναδρομική ισχύ από την αρχή του μήνα, θα ξεκινήσει την Πέμπτη 6 Μαΐου και ώρα 12.00. Αναλυτικά, από τις 6 έως τις 12 Μαΐου θα υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που μπορούν να αφορούν είτε ολόκληρο τον Μάιο είτε μέρος αυτού. Προσοχή. 

Οι αιτήσεις θα μπορούν να έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση, κατά το ανωτέρω διάστημα δηλώνονται οι αναστολές από 1 έως 12 Μαΐου 2021. Από 13 Μαΐου 2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για την περίοδο 1-12 Μαΐου.

Τι ισχύει για τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Καθώς ο Μάιος είναι ο μήνας σταδιακής… αποσωλήνωσης της οικονομίας, το κριτήριο τζίρου, όπως θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά για τις αναστολές Μαρτίου, θα ισχύσει μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και κλάδους, που θα είναι τον Μάιο ανοιχτές – πληττόμενες. Ειδικά για την εστίαση, οι επιχειρήσεις που άνοιξαν από χθες εξαιρούνται και δεν θα ισχύει για αυτές το κριτήριο του τζίρου, προκειμένου να θέσουν μέρος ή το σύνολο των απασχολουμένων τους σε αναστολή. Χωρίς κριτήριο τζίρου θα μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου και οι κλειστές επιχειρήσεις αλλά και αυτές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου που λειτουργεί με click away.

Για όλες βέβαια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ισχύει ο νέος «κόφτης» που αφορά τη μερική απασχόληση. Ετσι, για να θέσει κάποια επιχείρηση τον εργαζόμενό της σε αναστολή, θα πρέπει να απασχολείται κατ’ ελάχιστον 16 ώρες την εβδομάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» κατά την 29/4/2021.

Επίσης, παραμένει σε ισχύ ο «κόφτης» της ημερομηνίας πρόσληψης στις 31 Ιανουαρίου αλλά και το σύστημα της προαναγγελίας.

Ετσι, εκτός των αναστολών Μαΐου μένουν όσοι προσελήφθησαν το διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου – Απριλίου, οι μερικώς απασχολούμενοι με ωράριο κάτω των 4 ωρών την ημέρα και ειδικότερα κάτω των 16 ωρών την εβδομάδα, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, που λειτουργούν χωρίς περιορισμούς ή με ραντεβού (click inside) και δεν πληρούν τα κριτήρια τζίρου (είχαν αυξημένο τζίρο το 2020 συγκριτικά με το 2019), οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού και μεταφορών που δεν πληρούν τα κριτήρια τζίρου (είχαν αυξημένο τζίρο το 2020 συγκριτικά με το 2019) καθώς και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ανοιχτές – πληττόμενες που βγαίνουν από τις λίστες των πληττόμενων ΚΑΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή