Η Prodea απέκτησε το Ilida Business Center

Η Prodea απέκτησε το Ilida Business Center

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ύψος των 39 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αξία της συμφωνίας ανάμεσα στη Lamda Development και την Prodea Investments, με αντικείμενο την πώληση του κτιρίου γραφείων Ilida Business Center στο Μαρούσι. Πρόκειται για ένα ακίνητο που κατασκευάστηκε στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας και προσφέρει συνολική επιφάνεια ανωδομής 11.750 τ.μ., ενώ διαθέτει και 277 θέσεις στάθμευσης. Η κίνηση αυτή εξυπηρετεί τη στρατηγική αμφοτέρων των εταιρειών. Ειδικότερα, μέσω της εν λόγω πώλησης, η Lamda Development συνεχίζει τη στρατηγική της επικέντρωσης των δραστηριοτήτων της στα εμπορικά της κέντρα και ασφαλώς στο εμβληματικό έργο της ανάπλασης της πρώην έκτασης του αεροδρομίου στο Ελληνικό. Ανάλογες κινήσεις έγιναν και την προηγούμενη διετία, μέσω της πώλησης μεμονωμένων κτιρίων γραφείων της Lamda, όπως επίσης και ακινήτων της εταιρείας στις αγορές των Βαλκανίων.

Μέσω της συγκεκριμένης πώλησης, η εισηγμένη θα εξοικονομήσει και το ποσό των 39 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διαγραφεί από τις ενοποιημένες δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου. Ουσιαστικά δηλαδή, η Prodea πρόκειται να αγοράσει το δάνειο που συνδέεται με το συγκεκριμένο ακίνητο, χωρίς να χρειαστεί η καταβολή επιπλέον ποσού.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο Αρις Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments, «πρόκειται για ένα ποιοτικό κτίριο γραφείων, σε εμπορικό σημείο, όπισθεν του εμπορικού κέντρου Golden Hall και της Λ. Κηφισίας, το οποίο προσφέρει σημαντικές προοπτικές υπεραξιών, καθώς ένα μέρος του είναι κενό και προσφέρεται για νέες μισθώσεις». Σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό, το ακίνητο έχει κατασκευαστεί εξαρχής ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει πολλούς μισθωτές ταυτόχρονα. Με δεδομένο λοιπόν ότι στην ελληνική αγορά απουσιάζουν ζητήσεις της τάξεως των 10.000 τ.μ. από έναν και μόνο χρήστη, το εν λόγω ακίνητο προσφέρεται για «ξεκλείδωμα» κρυμμένων υπεραξιών. Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2019, η εταιρεία Lamda Ilida Office SMSA, στην οποία ανήκει το ακίνητο (πρόκειται για 100% θυγατρική της Lamda), εμφάνισε έσοδα εκμετάλλευσης ύψους 1,6 εκατ. ευρώ. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή αγοράς του από την Prodea διαδραμάτισε το ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίριο, το οποίο όχι μόνο γειτνιάζει με σημαντικούς προορισμούς, όπως το εκθεσιακό κέντρο της Helexpo και το εμπορικό κέντρο Golden Hall, αλλά επιπλέον διαθέτει και εύκολη πρόσβαση, τόσο μέσω της Λ. Κηφισίας όσο και μέσω της Αττικής Οδού (Κόμβος Λ. Κηφισίας).  

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορία του συγκεκριμένου ακινήτου, καθώς αναπτύχθηκε από τη Lamda και στη συνέχεια πωλήθηκε μέσω συμφωνίας αντίστροφης χρηματοδοτικής μίσθωσης (sale & leaseback) από την εταιρεία Blue Land Κτηματική, συμφερόντων της οικογένειας του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου. Στα χρόνια που ακολούθησαν, στο ακίνητο στεγάστηκαν εταιρείες του ομίλου Αγγελόπουλου, αλλά και η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Στη συνέχεια, μετά τα οικονομικά προβλήματα που συνόδευσαν το συγκεκριμένο εγχείρημα, η ιδιοκτησία του ακινήτου επέστρεψε στον όμιλο της Lamda Development, όπου και παρέμενε μέχρι σήμερα. Με βάση τους όρους της συμφωνίας με την Prodea Investments, η σχετική αγοραπωλησία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή