Απέκλεισε νέες πιέσεις για λιτότητα στην Ελλάδα ο Γιάννης Στουρνάρας

Απέκλεισε νέες πιέσεις για λιτότητα στην Ελλάδα ο Γιάννης Στουρνάρας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2% πρέπει να είναι στόχος και όχι οροφή, είπε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σχετικά με την πολιτική για τον πληθωρισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παίρνοντας θέση σε έναν εν εξελίξει διάλογο για το θέμα στη Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, με την τακτική που ακολουθείται σήμερα, να αντιμετωπίζεται από ορισμένες πλευρές το 2% ως οροφή, οι αγορές θεωρούν ότι στην πραγματικότητα ο στόχος είναι 1,6-1,8% και αυτό λειτουργεί αποπληθωριστικά. Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε σε γενικές γραμμές σύμφωνος με τις απόψεις του Φινλανδού κεντρικού τραπεζίτη Ολι Ρεν, ο οποίος τάχθηκε πρόσφατα υπέρ της αύξησης του στόχου για τον πληθωρισμό και να επιτραπεί η υπέρβασή του μετά την παρατεταμένη περίοδο χαμηλής πτήσης του. Ο Φινλανδός πρώην επίτροπος είχε ταχθεί και υπέρ του μοντέλου της αμερικανικής Fed, ενώ ο κ. Στουρνάρας συμφώνησε χθες ότι η Fed τα έχει πάει καλά.

Σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο Peter Spiegel στο Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε την πιθανότητα ενός νέου γύρου πιέσεων για λιτότητα στην Ελλάδα, μετά την πανδημία, λόγω αύξησης του χρέους, λέγοντας ότι η Ευρώπη  και η Ε.Ε. έχουν πάρει το μάθημά τους ότι δεν είναι σκόπιμο να εφαρμόζεται πολιτική λιτότητας σε περίοδο ύφεσης. Επίσης, το ελληνικό πολιτικό σύστημα πήρε το δικό του μάθημα. Πρέπει να επανέλθουμε σε πλεονάσματα, αλλά μετριοπαθή, υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Για το ελληνικό χρέος, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε, σε άλλο πάνελ, ότι είναι βιώσιμο και θα παραμείνει, όχι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, αλλά εάν εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές από τις κυβερνήσεις. Ετσι, θα πέσουν τα σπρεντ και θα αυξηθεί η παραγωγικότητα, υποστήριξε. Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, η εφαρμογή πολιτικών για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και η σωστή δημοσιονομική πολιτική είναι συστατικά της συνταγής για τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως τα περιέγραψε ο κ. Ρέγκλινγκ. «Το επίκεντρο έχει πλέον μετακινηθεί από το μέγεθος του χρέους στην εξυπηρέτησή του», επισήμανε.

Για το θέμα αυτό, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας είπε ότι οι ελληνικές χρηματοδοτικές ανάγκες είναι απολύτως διαχειρίσιμες και σε άλλες χώρες είναι διπλάσιες. Χρειαζόμαστε πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης και μια ευέλικτη οικονομία, τόνισε ο πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Ζαννιάς, ο οποίος απέκλεισε και αυτός προοπτική νέου γύρου λιτότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή