Κέρδη 15,3 εκατ. για την «Τιτάν» το πρώτο 3μηνο

Κέρδη 15,3 εκατ. για την «Τιτάν» το πρώτο 3μηνο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή στην κερδοφορία και ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα στο έτος σημείωσε κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο ο όμιλος «Τιτάν», μια εξέλιξη που αποτελεί θετικό προάγγελο και για το υπόλοιπο της φετινής χρήσης, με δεδομένο ότι οι πρώτοι μήνες κάθε έτους αποτελούν, παραδοσιακά, εκείνους με τις χαμηλότερες οικονομικές επιδόσεις, κυρίως λόγω καιρικών συνθηκών. Οπως ανακοίνωσε χθες ο όμιλος τσιμέντων, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2021 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 371 εκατ. ευρώ, 3,6% χαμηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, κυρίως λόγω της εξασθένησης του αμερικανικού δολαρίου (σε τοπικά νομίσματα προκύπτει αύξηση 3,2%).

Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 15,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 15,8 εκατ. ευρώ κατά το περυσινό πρώτο τρίμηνο. Η βελτίωση αυτή κατά 31 εκατ. ευρώ οφείλεται στα βελτιωμένα λειτουργικά κέρδη, τα χαμηλότερα έξοδα χρηματοδότησης και τα κέρδη από συναλλαγματικές διαφορές. Επιπλέον, η σταδιακή εξομάλυνση των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, η λειτουργική ευελιξία του ομίλου και η αναβολή των εργασιών συντήρησης στις ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των λειτουργικών κερδών (EBITDA), τα οποία διαμορφώθηκαν σε 56,1 εκατ. ευρώ έναντι 40,6 εκατ. ευρώ το 2020. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 759 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 74 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη του 2020 αλλά μείωση κατά 119 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη Μαρτίου 2020. Κύριος λόγος ήταν η προπληρωμή του υπολοίπου της οφειλής, ύψους 40,8 εκατ. ευρώ, προς την IFC για την εξαγορά της μειοψηφικής συμμετοχής της στην Αίγυπτο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε χθες η διοίκηση του ομίλου, «η χρονιά ξεκίνησε θετικά, με τη ζήτηση στις ΗΠΑ να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα, ιδίως τον μήνα Μάρτιο, τις τάσεις στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να διατηρούνται ισχυρές, τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά να παραμένουν θετικές και την αγορά της Ανατολικής Μεσογείου να σημειώνει σχετική βελτίωση». Στο πλαίσιο αυτό, οι τάσεις των πωλήσεων ήταν θετικές σε όλα τα προϊόντα. Οι πωλήσεις τσιμέντου και κλίνκερ του ομίλου αυξήθηκαν κατά 3% χάρη στην υψηλότερη ζήτηση στις περισσότερες αγορές όπου δραστηριοποιείται. Αντίστοιχα, οι πωλήσεις αδρανών υλικών και έτοιμου σκυροδέματος αυξήθηκαν κατά 3% και 1%, αντίστοιχα.

Στην ελληνική αγορά, ο όμιλος «Τιτάν» σημείωσε σημαντική άνοδο των λειτουργικών κερδών σε 6,8 εκατ. ευρώ (από 1,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020), ως αποτέλεσμα του καλύτερου μείγματος πωλήσεων, ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 57,9 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 0,9%. Οπως αναφέρει η εταιρεία, η εγχώρια αγορά ενισχύεται από περιφερειακά κατασκευαστικά έργα και ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ οι εξαγωγές προς τους ευρωπαϊκούς σταθμούς εισαγωγής του ομίλου αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Οσον αφορά την αγορά των ΗΠΑ, η διοίκηση του ομίλου σημειώνει ότι η συνεχιζόμενη αυξημένη ζήτηση για αγορά κατοικίας και εμπορικά ακίνητα υποστηρίζεται από τα χαμηλά επιτόκια, τον μειωμένο αριθμό των διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών και το γενικότερο θετικό κλίμα για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ετσι, κατά το πρώτο τρίμηνο ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 3,8% (σε όρους δολαρίου), αλλά σε όρους ευρώ διαμορφώθηκε σε 226 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 4,9%. Ενισχυμένα σε 37,7 εκατ. ευρώ ήταν τα λειτουργικά κέρδη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή