Προχωράει η επένδυση του fund ΗΙG Capital στον Ασπρόπυργο

Προχωράει η επένδυση του fund ΗΙG Capital στον Ασπρόπυργο

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τροχιοδρομεί» η επένδυση του αμερικανικού επενδυτικού fund ΗΙG Capital για την ανάπτυξη σύγχρονων εγκαταστάσεων logistics στην περιοχή του Ασπροπύργου, στο ακίνητο του πρώην εργοστασίου της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο. Πριν από λίγες ημέρες, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στη διαδικασία εξαγοράς από την HIG δανείων ύψους 90 εκατ. ευρώ της Χαλυβουργίας Ελλάδος, συμφερόντων της οικογένειας Μάνεση. Πρόκειται για οφειλές προς την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες είχαν πραγματοποιήσει σχετικό διαγωνισμό πώλησης πριν από μερικούς μήνες.

Με την ολοκλήρωση και της εν λόγω διαδικασίας, η HIG θα ελέγχει χρέη 140 εκατ. ευρώ της Χαλυβουργίας Ελλάδος, καθώς είχε εξαγοράσει και επιπλέον οφειλές 50 εκατ. ευρώ από την Eurobank. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογείται η διαγραφή των χρεών αυτών, με αντάλλαγμα την απόκτηση της έκτασης των 290 στρεμμάτων στην περιοχή του Ασπροπύργου. Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός σύγχρονου συγκροτήματος αποθηκών, επιφανείας 100.000 τ.μ., με το ύψος της επένδυσης να εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει ή ενδεχομένως και να ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ. Η στρατηγική θέση του συγκεκριμένου ακινήτου, δίπλα στα ΕΛΠΕ και με άδεια λιμένα, αποτελεί σοβαρό δέλεαρ και εκ των βασικών λόγων για τους οποίους η HIG έχει προκρίνει την ανάπτυξη υποδομών logistics. Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί, η έναρξη των έργων κατασκευής του νέου κτιρίου θα είναι εφικτή εντός 12 μηνών από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ακινήτου, ενώ το ακίνητο θα είναι λειτουργικό ένα χρόνο μετά, δηλαδή εντός δύο ετών από την απόκτηση της έκτασης.

Ασφαλώς για το ζήτημα αυτό θα απαιτηθεί και η συναίνεση του μοναδικού εναπομείναντος πιστωτή της εταιρείας, της Alpha Bank, προς την οποία οφείλεται δάνειο 170 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, υπάρχει θετική στάση από την πλευρά της Alpha Bank, ώστε να καταστεί εφικτή η υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου, με δεδομένο ότι ενισχύεται κατακόρυφα η βιωσιμότητα της Χαλυβουργίας Ελλάδος, καθώς θα απαλλαγεί από ένα σημαντικό μέρος του δανεισμού της και θα είναι ευκολότερη η επιστροφή της στην κερδοφορία. Αλλωστε, η εταιρεία έχει παραμείνει λειτουργική τα τελευταία χρόνια, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις της στον Βόλο, γεγονός που λειτουργεί υπέρ των προοπτικών επιβίωσής της.

Υπενθυμίζεται πως η HIG σχεδιάζει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εφοδιαστική αλυσίδα και εν γένει την αγορά logistics, έχοντας εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, μέρος του οποίου είναι και η απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου της Χαλυβουργίας Ελλάδος. Ενα άλλο σκέλος του εν λόγω σχεδίου πραγματώθηκε πριν από λίγους μήνες, με την επένδυση στο μετοχικό κεφάλαιο της εξειδικευμένης εταιρείας logistics Makios Logistics. Πρόκειται για εταιρεία που κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των αποθηκών «ψυγείων» στη Βόρεια Ελλάδα και διαθέτει δύο σχετικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης (Καλοχώρι και Γέφυρα). Η εταιρεία δρομολογεί την κάθοδό της και στην αγορά της Αττικής, αφού έχει πλειοδοτήσει σε πλειστηριασμό για την απόκτηση ενός ακινήτου logistics, επίσης στον Ασπρόπυργο, το οποίο πρόκειται να αναπτύξει.

Αν κι επί του παρόντος, ο ρόλος της Makios στην επένδυση του ακινήτου της Χαλυβουργίας δεν έχει αποσαφηνιστεί, είναι σαφές ότι θα έχει ενεργό ρόλο. Στόχος της HIG είναι να αναλάβει μέρος του μεταφορικού έργου της αποθήκευσης, διαλογής και διακίνησης των εμπορευμάτων που εισέρχονται στη χώρα μέσω του λιμανιού του Πειραιά και προορίζονται για τις υπόλοιπες αγορές της Ε.Ε. Για τον σκοπό αυτό, σχεδιάζει να αξιοποιήσει τη διεθνή παρουσία της για τη διενέργεια επαφών με πιθανούς ξένους πελάτες-χρήστες των εγκαταστάσεων που σχεδιάζει. Το πλάνο της HIG υπολογίζεται ότι θα έχει υλοποιηθεί στο σύνολό του σε περίπου πέντε χρόνια από σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή