Χαρτοφυλάκιο 1 δισ. σε 5 χρόνια, ο στόχος της Premia Properties

Χαρτοφυλάκιο 1 δισ. σε 5 χρόνια, ο στόχος της Premia Properties

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία χαρτοφυλακίου ακινήτων ύψους 1 δισ. ευρώ εντός των προσεχών πέντε ετών σχεδιάζει η φιλόδοξη διοίκηση του κ. Ηλία Γεωργιάδη, προέδρου της Premia Properties (πρώην Pasal Development). Πρόκειται για μέγεθος 10 φορές μεγαλύτερο από τη σημερινή αξία των ακινήτων της εισηγμένης, που υπολογίζεται σε 114 εκατ. ευρώ. Οπως ανέφερε χθες, στο πλαίσιο έκτακτης γενικής συνέλευσης, ο κ. Κων. Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, το πλάνο που έχει εκπονηθεί προβλέπει την αύξηση του μεγέθους αυτού σε 200 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και σε 300 εκατ. ευρώ εντός τριετίας.

Εμφαση θα δοθεί σε ακίνητα logistics, σε σούπερ μάρκετ και σε κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα (π.χ. σχολεία, οίκοι ευγηρίας και περίθαλψης ηλικιωμένων, κλινικές κ.λπ.). «Σήμερα η Premia διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο logistics επιφάνειας 103.000 τ.μ., το οποίο θα ενισχυθεί περαιτέρω το προσεχές διάστημα. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν έχουμε οικονομική εξάρτηση από τον βασικό μέτοχο (δηλαδή τη σουηδική Sterner Stenhus του κ. Γεωργιάδη). Αντιθέτως, τα ακίνητά μας μισθώνονται από μεγάλους ομίλους, όπως οι αλυσίδες “Σκλαβενίτης” (κεντρικές αποθήκες), My Market (αποθήκες, ψυγεία), και  διακίνησης όπως η DB Schenker», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκάζος.

Στο πλαίσιο αυτό, στο αμέσως προσεχές διάστημα πρόκειται να κατατεθεί το ενημερωτικό δελτίο για την τρίτη διαδοχική αύξηση κεφαλαίου στη διάρκεια του τελευταίου έτους. Θα πρόκειται για αύξηση η οποία θα γίνει τόσο με εισφορά σε είδος, δηλαδή ακίνητα, όσο και με μετρητά. Ειδικότερα, σχεδιάζεται η εισφορά δύο ακινήτων logistics από τη Sterner Stenhus, τα οποία εκμισθώνονται σε εταιρείες όπως η Friesland και η Goldair. Επίσης, είναι πιθανή και η εκ νέου εισφορά σε είδος (ακίνητα) με αντάλλαγμα μετοχές, από τρίτους επενδυτές, όπως έγινε στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, στο πλαίσιο της οποίας η εταιρεία ΝΟΕ απέκτησε το 19,5% της Premia. 

Εκτιμάται ότι η αύξηση θα είναι συνολικής αξίας της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ., με αποτέλεσμα, όταν ολοκληρωθεί, το χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης να είναι αξίας της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ, ενώ θα υπάρχει και η δέουσα ρευστότητα για νέες αγορές.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, θα αναζητηθεί επιπλέον χρηματοδοτική «ισχύς», μέσω της έκδοσης ομολογιακού δανείου. Αλλωστε, θα υπάρχει πλέον μια κρίσιμη μάζα ακινήτων, έναντι των οποίων θα μπορεί να εξασφαλιστεί δανεισμός με ιδιαιτέρως ευνοϊκούς όρους και να συνεχιστεί η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Premia Properties. Οπως μάλιστα δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της χθεσινής γεν. συνέλευσης, «από το 2022 και μετά, θα μπορούμε να κινηθούμε με πολύ μεγαλύτερη ελευθερία στην αγορά ακινήτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή