Νέο τοπίο στην αγορά ακινήτων την περίοδο μετά την πανδημία

Νέο τοπίο στην αγορά ακινήτων την περίοδο μετά την πανδημία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίρροπες δυνάμεις αναμένεται να επηρεάσουν την αγορά κατοικίας κατά την περίοδο μετά την πανδημία. Από τη μια πλευρά καταγράφονται αρνητικοί παράγοντες, όπως η μεγάλη πτώση του ΑΕΠ την τελευταία δεκαετία, τα μειωμένα διαθέσιμα κεφάλαια των νοικοκυριών, ιδίως μεταξύ εκείνων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, η υψηλή ανεργία, ο περιορισμένος δανεισμός από τις τράπεζες και οι δημογραφικές εξελίξεις (π.χ. μειωμένος αριθμός δημιουργίας νέων νοικοκυριών). Στον αντίποδα, όπως αναφέρει ο Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, τέως πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και τέως ορκωτός εκτιμητής, «στις θετικές δυνάμεις καταγράφουμε την ανάγκη για σύγχρονες, πράσινες κατοικίες, τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια των τραπεζών για τους καταθέτες, που ωθούν ορισμένους στα ακίνητα, και τα χαμηλά επιτόκια για στεγαστικά δάνεια. Ωστόσο, πολλοί Ελληνες ενδιαφερόμενοι, έχοντας αρνητική εμπειρία από το παρελθόν, είναι διστακτικοί να αιτηθούν νέο δάνειο».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), την περίοδο 2018-2020 στην Αττική οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 19%, στη Θεσσαλονίκη η αύξηση κυμάνθηκε μεταξύ 11% και 14%, σε άλλες μεγάλες πόλεις από 2% έως 6,5% και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας από 3% έως 10%. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα οι αξίες των κατοικιών είναι χαμηλότερες σε ποσοστό από 27% έως 38% σε σύγκριση με το 2007, όταν η αγορά είχε αγγίξει το υψηλότερο σημείο της.

Οπως αναφέρει ο κ. Χαραλαμπόπουλος, παρότι η αγορά οδεύει προς αποκατάσταση τουλάχιστον της λειτουργίας της, «υπάρχουν δυνάμεις που ωθούν τις τιμές προς τα πάνω, αλλά και δυνάμεις που δρουν αρνητικά. Αυτές οι δύο τάσεις στην πορεία του χρόνου θα δημιουργήσουν μια νέα βάση τιμών, η οποία θα ποικίλλει ανάλογα με την πόλη, την τοποθεσία, το μέγεθος του ακινήτου, την ποιότητα και την κατάσταση».

Συγκεκριμένα, μετά την πανδημία η βραχυχρόνια μίσθωση θα ανασυνταχθεί και θα δημιουργηθούν νέες ισορροπίες, ενώ και η «χρυσή βίζα» θα αρχίσει πάλι να κινείται με ρυθμούς που θα τείνουν να θυμίζουν το 2019. Επίσης, στα λιγοστά νεόδμητα ακίνητα καταγράφονται ελαφρώς αυξητικές τάσεις των τιμών, καθώς, εφόσον βρίσκονται σε καλά σημεία, συγκεντρώνουν επαρκή ζήτηση. Αντίστοιχα, ζήτηση υπάρχει και για παλιότερες κατασκευές, εφόσον βρίσκονται σε καλές θέσεις κι έχουν το κατάλληλο μέγεθος. Προϋπόθεση είναι η τιμή να είναι λογική, διότι ο αγοραστής θα διαθέσει και χρήματα για τον εκσυγχρονισμό του ακινήτου. Σταθερή ζήτηση θα έχουν και οι κατοικίες στις πόλεις που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό φοιτητών, αρκεί βέβαια να μη μειωθούν στο μέλλον. Επίσης, μια ακόμα τάση προέρχεται ως αποτέλεσμα της τηλεργασίας. Για όσους εργαζομένους είναι συμβατή με την καθημερινότητά τους, η τηλεργασία θα δημιουργήσει την ανάγκη ενός έστω μικρού χώρου για να εργάζονται από το σπίτι τους.

Στον αντίποδα, πολλά από τα ακίνητα που σήμερα βρίσκονται, λόγω κόκκινων δανείων, στα χέρια των τραπεζών ή των επενδυτικών funds θα εισέλθουν και αυτά στην προσφορά μόλις ωριμάσουν από πλευράς νομιμοποιήσεων, επηρεάζοντας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις τιμές. Επίσης, για πολλά νοικοκυριά η λύση θα είναι το ενοίκιο και όχι η αγορά, λόγω της οικονομικής αδυναμίας να ανταποκριθούν σε μια τέτοια κίνηση. Επομένως, η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να διαμορφωθεί σε επίπεδο αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή