Η Trade Estates σχεδιάζει διπλασιασμό του χαρτοφυλακίου της

Η Trade Estates σχεδιάζει διπλασιασμό του χαρτοφυλακίου της

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον διπλασιασμό της αξίας του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της, από περίπου 200 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα σε 400 εκατ. ευρώ στο προσεχές μέλλον, σχεδιάζει η διοίκηση της Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία προχωράει τον σχεδιασμό για τον εμπλουτισμό του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της με νέα ακίνητα, τα οποία θα προέλθουν είτε μέσω της ανάπτυξης/προσθήκης νέων καταστημάτων του ομίλου είτε μέσω της συνεργασίας με τρίτους, που θα μπορούσαν δυνητικά να εισφέρουν στην εταιρεία ακίνητα εμπορικού χαρακτήρα με αντάλλαγμα την απόκτηση μετοχών της Trade Estates.

Για το 2021 σημαντικό ενδιαφέρον για την Trade Estates παρουσιάζει η διαδικασία επέκτασης του δικτύου των καταστημάτων ΙΚΕΑ μέσω της δημιουργίας νέων σημείων «πόλης» και μεσαίων καταστημάτων. Τα πρώτα είναι ακίνητα της τάξεως των 1.000-2.000 τ.μ., όπως για παράδειγμα το νέο ΙΚΕΑ που λειτούργησε πριν από λίγους μήνες στο κέντρο του Πειραιά. Τα μεσαία καταστήματα αφορούν ακίνητα με επιφάνειες που θα κυμαίνονται μεταξύ 5.000 και 10.000 τ.μ. Δεδομένου του μεγέθους τους αλλά και της απήχησης των ΙΚΕΑ, έχει προκριθεί μια λύση ανάπτυξης υπερτοπικών πόλων, δηλαδή κέντρων που, εκτός από ΙΚΕΑ, θα συνδυάζουν και άλλες χρήσεις, όπως εστίαση και ενδεχομένως και ψυχαγωγία. 

Ως εκ τούτου, ο όμιλος Φουρλή έχει επιλέξει να συνεργαστεί και με εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, όπως η ολλανδικών συμφερόντων Ten Brinke Hellas. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο εταιρείες έχουν συνάψει συμφωνία για την ανάπτυξη του ακινήτου της εταιρείας ΑΒΕΞ (πρόκειται για βιομηχανία τυποποιημένης ξυλείας στην Πάτρα η οποία έχει πτωχεύσει) στην Πάτρα, στην Ακτή Δυμαίων. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα προνομιακό ακίνητο 21,5 στρεμμάτων, που αποκτήθηκε από την Ten Brinke πέρυσι, στο πλαίσιο σχετικού πλειστηριασμού. Το τίμημα ανήλθε σε 3,3 εκατ. ευρώ και αγοράστηκε από το «όχημα» της ολλανδικής εταιρείας, την εταιρεία Polikenco, στην οποία συμμετέχει πλέον με 50% και ο όμιλος Φουρλή μέσω της Trade Estates. Στο συγκεκριμένο ακίνητο προωθείται η ανάπτυξη ενός εμπορικού πόλου έλξης επισκεπτών, με σημείο αναφοράς το νέο κατάστημα ΙΚΕΑ. Μια αντίστοιχη ανάπτυξη δρομολογείται και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στόχος της Trade Estates είναι να ενισχύσει σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της κατά τη διάρκεια του 2021 και του 2022, ώστε να είναι σε θέση να προχωρήσει σε μια επιτυχημένη εγγραφή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών είτε προς το τέλος του τρέχοντος έτους είτε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή