Επενδύσεις άνω των 700 εκατ. σε νέα ξενοδοχεία στη Μύκονο

Επενδύσεις άνω των 700 εκατ. σε νέα ξενοδοχεία στη Μύκονο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την πανδημία και την κρίση που διέρχεται ο παγκόσμιος τουρισμός, η Μύκονος εξακολουθεί να λειτουργεί σαν μαγνήτης επενδύσεων για την κατασκευή νέων υπερπολυτελών ξενοδοχείων. Είναι χαρακτηριστικό πως το διάστημα αυτό μόνο στο Καλό Λιβάδι κατασκευάζονται ή θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται τρία διαφορετικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 200 εκατ. ευρώ. Αλλά 120 εκατ. θα τοποθετηθούν σε δύο ακόμα ξενοδοχεία στη γειτονική παραλία του Καλαφάτη, ενώ στην Ελιά, στα δυτικά από το Καλό Λιβάδι, τρέχει άλλη μία επένδυση σε πεντάστερο ξενοδοχείο. Δεκάδες ακόμα μικρότερα ή μεγάλα project βρίσκονται σε εξέλιξη διάσπαρτα στο νησί, μεταξύ των οποίων και νέα επένδυση 40 εκατ. από την οικογένεια Δακτυλίδη στον Πλατύ Γιαλό και νέο Kensho μετά το επιτυχημένο εγχείρημα της Noisis στην Ψαρρού και στον Ορνό.

Η δυνατότητα της Μυκόνου να υποστηρίξει αυτό που αλλού θα χαρακτηριζόταν πλεονάζουσα προσφορά και η παγκόσμια αναγνωρισιμότητα της ως προορισμού υψηλών προδιαγραφών, αποτελούν κοινές παραδοχές σε όλα αυτά τα επιχειρηματικά σχέδια. Η περίπτωση στο Καλό Λιβάδι είναι χαρακτηριστική των ρυθμών ανάπτυξης του νησιού: Την τελευταία δεκαετία από περιοχή παραθεριστικής κατοικίας εξελίχθηκε σε τοποθεσία υψηλού ενδιαφέροντος επώνυμων beach club και τώρα αναδύεται ως μέρος που θα φιλοξενεί σημαντικές ξενοδοχειακές μονάδες.

Η London & Regional Properties σε συνεργασία με τις Intrakat, και Intradevelopment βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο για την ολοκλήρωση πολυτελούς συγκροτήματος σε έκταση 100 στρεμμάτων δυτικά από την παραλία Καλό Λιβάδι. Το συγκρότημα θα διαθέτει 75 σουίτες και 12 βίλες, 2 εστιατόρια και spa και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ περίπου.

Παράλληλα, στην ίδια περιοχή, η AGC Equity Partners, γνωστή από την εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης, έχοντας εξασφαλίσει προ ενός έτους την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων προχωρά στην κατασκευή του The Mykonos Project στην περιοχή «Καραπέτης» στα δυτικά του κόλπου στο Καλό Λιβάδι. Η επένδυση προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ προβλέπει ανάπτυξη ξενοδοχείου και ανεξάρτητων κατοικιών, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια τουριστικό λιμένα και ελικοδρόμιο.

Αλλα 60 εκατομμύρια επενδύει στο Καλό λιβάδι η Grivalia Hospitality από κοινού με τη Frontisa. Το Project Blue όπως αποκαλούν οι επενδυτές το συγκρότημα θα αναπτυχθεί σε έκταση 90 στρεμμάτων και αφορά την κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος με 150 δωμάτια και σουίτες, στη θέση Φερά Γκρεμνά-Βατούδια.

Πολύ κοντά, στην παραλία του Καλαφάτη, η White Mulberry Development ενέταξε πέρυσι το καλοκαίρι στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων την ανάπτυξη δύο ξενοδοχειακών συγκροτημάτων που θα λειτουργήσουν με τα εμπορικά σήματα της Accor, Raffles Mykonos και Fairmont Mykonos. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή 2 ξενοδοχείων με συνολικά 450 κλίνες αλλά και 35 αυτόνομες πολυτελείς κατοικίες. 

Η Μύκονος το 2019, τελευταίο έτος απρόσκοπτης λειτουργίας του τουρισμού, είχε 1,5 εκατομμύριο αφίξεις επισκεπτών αεροπορικώς, εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο από το εξωτερικό. Αλλοι τόσοι επισκέπτες εκτιμάται πως κατέφτασαν με την ακτοπλοΐα. Ακόμα και πέρυσι πάνω από 400.000 επιβάτες επισκέφθηκαν με αεροπλάνο τη Μύκονο, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ήταν και αυτοί που την προσέγγισαν με πλοίο. Ωστόσο, η μαζικότητα των παραπάνω αριθμών κρύβει το μέσο κόστος διανομής: σύμφωνα με στοιχεία της trivago και το Insete στα ξενοδοχεία της Μυκόνου τον Ιούλιο του 2019 η μέση τιμή ανά δωμάτιο βρισκόταν στα 705 ευρώ, ενώ τον Αύγουστο κινήθηκε ακόμα υψηλότερα. Το 2020 οι τιμές παρέμειναν εν πολλοίς αμετάβλητες. Τιμές που μαρτυρούν τα μεγάλα περιθώρια κέρδους που μπορούν να πετύχουν όλες οι παραπάνω επενδύσεις, εφόσον η διεθνής τουριστική κίνηση εξομαλυνθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή