Πράσινο φως για εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ

Πράσινο φως για εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Ελλάδα «έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις δέουσες συγκεκριμένες δεσμεύσεις της, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία». Αυτό είναι το συμπέρασμα της 10ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα. Βάσει του συμπεράσματος αυτού, η Επιτροπή εισηγείται στο Eurogroup την εκταμίευση του επόμενου γύρου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αξίας 748 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, το περιεχόμενο της οποίας διέρρευσε αρχικά στο real.gr: «Οι Αρχές κατέγραψαν καλή πρόοδο σε μια ευρεία γκάμα από πεδία πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των τομέων που θα συμβάλουν στη διαχείριση του κοινωνικοοικονομικού αντικτύπου της πανδημίας και στη διευκόλυνση της υλοποίησης νέων δημόσιων επενδύσεων».

Ειδική αναφορά γίνεται στη μεταρρύθμιση του πτωχευτικού κώδικα, που τέθηκε εν ισχύ χθες και που χαρακτηρίζεται μείζονος σημασίας. Επιπλέον, οι συντάκτες της έκθεσης μνημονεύουν την παράταση του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την αναδιοργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού στην ΑΑΔΕ (το νέο καθεστώς ισχύει επίσης από χθες), την αναμόρφωση του συστήματος επιδοτήσεων για τις δημόσιες συγκοινωνίες, το λανσάρισμα του τρίτου πυλώνα του εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος, τη «μείζονα αναμόρφωση» του πλαισίου για τις δημόσιες προμήθειες, την επίτευξη του στόχου της κεντρικής προμήθειας του 30% για τις δαπάνες υγείας και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ. Από την άλλη, σημειώνεται ότι μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 96 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η εφαρμογή μιας σειράς μεταρρυθμίσεων καθυστέρησε εξαιτίας των ειδικών συνθηκών. Κοιτάζοντας προς το μέλλον, γίνεται αναφορά στην «αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και την περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη που ενδέχεται να καταστεί απαραίτητη» και σε περαιτέρω κινδύνους που «σχετίζονται με το πραγματικό κόστος των κρατικών εγγυήσεων και των επιστρεπτέων προκαταβολών που παρατάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Σχετικά με τις μακροοικονομικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σημειώνεται: «Ο ρυθμός της ανάκαμψης βραχυπρόθεσμα είναι πολύ πιθανό να είναι κάπως πιο αργός από πρότερες εκτιμήσεις, εξαιτίας της παράτασης των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο η αναμενόμενη έναρξη της εφαρμογής του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι προδιαγεγραμμένη να ενισχύσει τη μεγέθυνση μελλοντικά». Το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας, που έφτασε το 7,5% του ΑΕΠ το 2020, αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα –7,3%– το 2021, καθώς η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει επεκτατική. Το 2022 η Κομισιόν προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 0,5% του ΑΕΠ, καθώς μέσα στη χρονιά εκείνη αναμένεται να καταργηθούν τα περισσότερα από τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή