Αύξηση κεφαλαίου από την Premia Properties

Αύξηση κεφαλαίου από την Premia Properties

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην άμεση αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων της σε 170 εκατ. ευρώ, από περίπου 115 εκατ. ευρώ σήμερα, αλλά και στην ενίσχυση της ρευστότητάς της για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων στην αγορά ακινήτων, προσδοκά η διοίκηση της Premia Properties μέσω της αύξησης κεφαλαίου, που αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης. Παράλληλα, όπως σημειώνει στην «Κ», ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Κωνσταντίνος Μαρκάζος, «με τα έσοδα που θα προκύψουν από την αύξηση, θα καταστεί εφικτή η χρηματοδότηση νέων επενδύσεων ύψους 120 εκατ. ευρώ, προκειμένου η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας να διαμορφωθεί σε 300 εκατ. ευρώ μεσοπρόθεσμα».

Ειδικότερα, η εταιρεία προχωράει σε αύξηση κατά το ποσό των 75 εκατ. ευρώ, μέσω μετρητών αλλά και εισφοράς σε είδος. Συνολικά, θα εκδοθούν 52.083.331 νέες μετοχές, με τιμή διάθεσης 1,44 ευρώ/μετοχή. Πρόκειται για τιμή 20% χαμηλότερη από το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής της Premia Properties, που διαμορφώθηκε σε 1,8 ευρώ. Με βάση τους όρους της αύξησης, με καταβολή μετρητών θα καλυφθούν 32.996.676 νέες μετοχές, με στόχο τα έσοδα να αγγίξουν τα 47,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 27,5 εκατ. ευρώ θα αφορούν την εισφορά σε είδος, δηλαδή την καθαρή αξία των ακινήτων που θα εισφερθούν (χωρίς δηλαδή τυχόν δανεισμό που τα βαρύνει). 

Εκτός από ακίνητα, στο ποσό των 27,5 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται και ομόλογα ύψους 4 εκατ. ευρώ που είχε δανείσει ο βασικός μέτοχος, Sterner Stenhus στην Premia και τα οποία θα συνεισφέρει στο πλαίσιο της αύξησης.

Η συνολική αξία των ακινήτων που θα εισφερθούν αγγίζει τα 54,6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επτά ακίνητα επιφάνειας 74.500 τ.μ., τα έξι από αυτά ανήκουν στον βασικό μέτοχο της Premia, τη σουηδική Sterner Stenhus κι ένα ακόμα προέρχεται από τον έτερο μέτοχο, τη NOE Μεταλλικές Κατασκευές. Τα πέντε από τα ακίνητα είναι κτίρια logistics και τα άλλα δύο είναι σούπερ μάρκετ και συγκεκριμένα, ένα κατάστημα της αλυσίδας Praktiker στην Καλαμάτα κι ένα κατάστημα της αλυσίδας Σκλαβενίτη στην Κατερίνη.

Οσον αφορά τα ακίνητα logistics ξεχωρίζει η απόκτηση του νέου κτιρίου που κατασκεύασε η ολλανδική εταιρεία ακινήτων Ten Brinke στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ακίνητο επιφάνειας 25.724 τ.μ., που είναι μισθωμένο στην εταιρεία Seagull. Βρίσκεται στο 1ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Σίνδου-Χαλάστρας και η αξία του ανέρχεται σε 14,82 εκατ. ευρώ. Τα άλλα τέσσερα ακίνητα logistics βρίσκονται στην περιοχή του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας. Η Sterner Stenhus θα εισφέρει ακίνητα που μισθώνονται από μεγάλους ομίλους, όπως η Friesland και η Goldair, αλλά και μία νέα αποθήκη στη Μάνδρα, με μισθωτή την Henkel. Πρόκειται για ακίνητο 15.664 τ.μ. και εκτιμηθείσα αξία 6,38 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η ΝΟΕ θα εισφέρει αποθήκη της στην περιοχή της Ελευσίνας, επιφάνειας 10.148 τ.μ., με μισθωτή την εταιρεία Synergy. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ακίνητα που θα εισφερθούν προσφέρουν ετήσια απόδοση της τάξεως του 8%.

Επιπλέον, οι δύο βασικοί μέτοχοι έχουν δεσμευθεί ότι θα καλύψουν τουλάχιστον τα 5,5 εκατ. ευρώ του σκέλους της αύξησης που θα πραγματοποιηθεί με καταβολή μετρητών. Συγκεκριμένα, 5 εκατ. ευρώ θα καταβάλει η Sterner Stenhus και 500.000 ευρώ η ΝΟΕ. Τα υπόλοιπα θα αφορούν μετοχές που θα διατεθούν στο ευρύ επενδυτικό κοινό και ασφαλώς σε θεσμικούς επενδυτές. Παράλληλα, τα έσοδα της αύξησης θα αξιοποιηθούν (μαζί με τραπεζικό δανεισμό), προκειμένου να τροφοδοτήσουν έναν νέο κύκλο επενδύσεων στην αγορά ακινήτων, για να αποκτηθούν νέα κτίρια αξίας 120 εκατ. ευρώ. 
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή